Live blog: Dezinformacije o ratu u Ukrajini

Zasto ne (CA Why not)

Fact-checking redakcije koje čine SeeCheck mrežu portala za provjeru činjenica iz jugoistočne evrope (Raskrinkavanje.ba, Raskrinkavanje.me, Raskrikavanje.rs, Razkrinkavanje.si, Faktograf.hr i Fakenews.rs) svakodnevno prate i provjeravaju informacije koje se pojavljuju u medijima, na društvenim mrežama, te kroz izjave zvaničnika/ca. Nakon eskalacije ukrajinsko-ruskog sukoba i početka rata u Ukrajini, pokrenuli smo ovaj blog gdje možete čitati dnevno ažuriran pregled raskrinkanih dezinformacija u vezi sa ruskom invazijom Ukrajine. Pored navedenih članica mreže, blogu će doprinositi i redakcija portala Istinomjer.ba koji ocjenjuje tačnost izjava zvaničnika/ca u BiH.

15.11.2023: Čitača u rovu fotografirali su suborci, a ne ruski operater dronom (Faktograf.hr)
Fotografija ukrajinskog vojnika koji čita knjigu u rovu je autentična, ali nije točno da je čitao knjigu ruskog autora, kao ni da je fotografiju napravio ruski kontrolor drona. Više čitajte ovdje.

09.11.2023: Nema dokaza da Ukrajina prodaje djecu i organe (Raskrinkavanje.me)
Ruska propaganda ne miruje i to sa visokog nivoa i udarnih termina. Jedna od članica ruske Dume, Ana Kuznjecova, iznijela je šokantne tvrdnje koje, ipak, nije podržala bilo kakvim dokazom. Više čitajte ovdje.

30.10.2023: Imam pariške džamije nije zahvalio Ukrajini na slanju oružja Hamasu (Faktograf.hr)
Društvenim mrežama se proširila dezinformacija da je čelnik Velike pariške džamije zahvalio Ukrajini na slanju oružja Hamasu. Opovrgnuo nam je to i Komunikacijski ured Velike pariške džamije. Više čitajte ovdje.

11.10.2023: Vlasnik bara i policija demantirali da se tjelohranitelj Zelenskog potukao u New Yorku (Faktograf.hr)
USA Today objavio je da nije emitirao prilog o navodnom incidentu, kako se sugerira u snimci dijeljenoj na društvenim mrežama. Više čitajte ovdje.

5.10.2023:  NATO trupe ne ulaze u Ukrajinu (Raskrinkavanje.me)
U delikatnom odnosu Ukrajine i Rusiji velika pozornost je usmjerena na aktivnosti NATO i potencijalnoj intervenciji saveza u deeskalaciji ruske agresije. U onlajn prostoru se mjesecima unazad plasiraju razne dezinformacije o aktivnostima NATO saveza, a koje uključuju na neki način i Ukrajinu. Više čitajte ovdje.

3.10.2023: Bez dokaza da su njemački vojnici poginuli u Ukrajini (Raskrinkavanje.me)
Borbe u Ukrajini se nastavljaju, a sa njima i dezinformacije o navodnoj direktnoj umiješanosti zapadnih sila u rat. Raskrinkavanje je već pisalo o tome da komandati NATO snaga nijesu na terenu. Međutim, slični navodi ponovo su dospjeli u žižu javnosti. Više čitajte ovdje.

28.8.2023: Da li će Poljska i Mađarska rasparčati Ukrajinu? (Raskrinkavanje.me)
Negdje od sredine ruske invazije na Ukrajinu, kojom se otimaju teritorije suverene države, pojavio se narativi da bi zapadni ukrajinski susjedi mogli “čupnuti” dio teritorije za sebe. Sve pod krinkom istorijskih geografskih odnosa, a pod plaštom moskovske propagande. Prva na udaru tada, a i sada, je Poljska. Sada se pojavljuje i Mađarska, koja se pojavljivala i ranije, ali ne u mjeri u kojoj Poljaci. Više ćitajte ovdje.

6.7.2023: Manipulativno predstavljanje UN-ovog izvještaja o pritvaranju civila u Ukrajini (Raskrinkavanje.ba)
UN-ov izvještaj o pritvaranju civila tokom ruske invazije na Ukrajinu predstavljen je manipulativno u članku jednog portala kao optužba” da ukrajinske snage vrše rasprostranjeno mučenje civila. Detaljnije čitajte u analizi na linku.

28.6.2023: Ukrajina je “nuklearna prijetnja” samo u ruskoj ratnoj propagandi (Raskrinkavanje.ba)
Prenoseći tvrdnje Federalne službe bezbjednosti Rusije, nekolicina medija domaćeg govornog područja navela je da Ukrajina planira napasti Rusiju prljavom bombom iako dokaza za takvo nešto nema. Detaljnije čitajte u analizi na linku.

15.6.2023: Nema dokaza za tvrdnje Kirilova o biološkom oružju u Ukrajini (Raskrinkavanje.me)
Nagađanja o biološkom oružju velikih sila dodatno je rasplamsala ruska agresija na Ukrajinu. Posljednjih dana se na regionalnim proruskim portalima proširila tvrdnja da Amerika razvija biološko oružje u Ukrajini, a dokaz su navodno dokumenta koja je Rusija pronašla u Hersonskoj oblasti. Više čitajte ovdje.

31.5.2023: Grejem nije rekao da je ubijanje Rusa najbolja investivija (Raskrinkavanje.me)
Američki senator, Lindzi Grejem, našao se u žiži interesovanja nakon susreta sa predsjednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskim. Poznat po zapaljivoj retorici, Grejem je i ovoga puta prenaglio u komentarima na račun Rusa. Zbog toga je Rusija izdala nalog za njegovo hapšenje. Grejem je odgovorio da će taj nalog nositi kao medalju. Više čitajte ovdje.

31.5.2023: Nepostojeći “radioaktivni oblak”: Favoriziranje ruskih izvora pri izvještanju (Raskrinkavanje.ba)
Brojni mediji domaćeg govornog područja prenijeli su izjave sekretara Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaja Patruševa o tome da se radioaktivni oblak približava Evropi. Njegove navode demantovali su zvanični izvori drugih zemalja, ali se te informacije nisu našle u člancima dijela medija koji su favorizovali ruske izvore. Više čitajte na linku.

31.5.2023: Al-Assad govori engleski i nije mu trebao prevod za govor Volodimira Zelenskog (Raskrinkavanje.ba)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govorio je na ovogodišnjem samitu Arapske lige.Na društvenim mrežama dijele se objave u kojima se implicira da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad skinuo slušalice za prevod za vrijeme govora Zelenskog da ne bi slušao njegovo obraćanje. Al-Assad, zapravo, dobro govori engleski jezik i nije mu bio potreban prevod. Detalje pročitajte na linku.

30.5.2023: Ukrajina nije najavila “holokaust Rusa koji podržavaju Putina” (Raskrinkavanje.ba)
Portal Nulta tačka objavio je članak u kome se tvrdi da Ukrajina “najavljuje holokaust Rusa” koji podržavaju Vladimira Putina. 
To se nije desilo. Ova je lažna vijest potekla sa stranice poznate po širenju dezinformacija i teorija zavjere. U članku su prenesene izjave koje je šef ukrajinske vojno-obavještajne službe dao za više medija, ali su im dodate potpuno izmišljene tvrdnje o “holokaustu”. Više čitajte na linku.

29.5.2023: U Ukrajini nije došlo do porasta radijacije nakon napada na Hmeljnicki (Raskrinkavanje.ba)
Kanal Russia Today Balkan objavio je netačnu tvrdnju da je nakon ruskih napada na grad na zapadu Ukrajine došlo do povećanja radijacije u toj zemlji. Više čitajte ovdje.

24.5.2023. Zelenski je već u Ukrajini (Raskrinkavanje.me)
Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, posjetio je nekoliko evropskih zemalja, nakon čega je prisustvovao i samitu G7 u Japanu. Tokom međunarodne turneje, Zelenski je pokušao da obezbijedi veću političku, ali i vojnu podršku u odbrani svoje zemlje protiv Rusije. S obzirom na to da je ukrajinski predsjednik dosta vremena proveo van svoje zemlje, to je poslužilo nekim komentatorima da razviju novu teoriju. Više čitajte ovdje.

17.5.2023: Tvrdnje bez dokaza: Da li je uništeno skladište nuklearnog oružja? (Raskrinkavanje.me)
Rat u Ukrajini se nastavlja, a sa njim i žestoke borbe na terenu. Prije nekoliko dana, ruski dronovi su pogodili grad Hmeljnicki i po svemu sudeći uništili veliko skladište naoružanja. Kijev post piše da je pogođena “kritična infrastruktura”. S obzirom na obim eksplozije, vatru i dim koji su uslijedili, mediji i korisnici društvenih mreža krenuli su da razvijaju teoriju da je pogođeno skladište u kojem je bilo naoružanje sa osiromašenim uranijumom, što u stvari predstavlja narativ da Ukrajina raspolaže nuklearnim naoružanjem. Više čitajte ovdje.

16.5.2023: General američke vojske nije izjavio da Rusija “dobija rat” u Ukrajini (Raskrinkavanje.ba)
Izvještavajući o tome šta je Christopher Cavoli, komandant snaga NATO-a u Evropi i general Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, izjavio pred Odborom za Oružane snage donjeg doma američkog Kongresa, nekoliko portala netačno je navelo da je on rekao da “Rusija dobija rat” u Ukrajini. Više čitajte ovdje.

4.5.2023: “Molim, šta ste rekli?” – Zelenski (opet) izvučen iz konteksta (Raskrinkavanje.me)
Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, sastao se u Helsinkiju sa skandinavskim liderima, u okviru Nordijskog samita. To je bila prilika da sjevero/zapadni partneri još jednom osude rusku agresiju i najave dalju pomoć Ukrajini. Nekoliko dana prije samita, Zelenski je ugostio skandinavske medije u Kijevu. Kao i mnogo puta do sada, njegovo pojavljivanje pred kamerama bilo je povod za plasiranje dezinformacija. Više čitajte ovdje.

27.4.2023: Besmislene tvrdnje o NATO pilotima i Ukrajini (Raskrinkavanje.me)
Od početka rata u Ukrajini, NATO i zapadni partneri sveukupno, stavili su se na stranu napadnute zemlje. Kako je vrijeme odmicalo, tako je rasla i pomoć, kako u novcu, tako i u naoružanju. S obzirom na to da se bori protiv moćnijeg protivnika, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, zatražio je zapadne borbene avione, ali za sada je naišao na polovičan odgovor. Više čitajte ovdje.

27.4.2023: Da li se Amerikanci koji primaju socijalnu pomoć pozivaju da ratuju u Ukrajini? (Raskrinkavanje.ba)
Nekoliko Twitter korisnika/ca podijelilo je sliku navodnog postera na kome se  pozivaju Amerikanci koji primaju socijalnu pomoć da se priključe Međunarodnoj legiji obrane Ukrajine. 
Iz Ambasade Ukrajine u Sjedinjenim Američkim Državama i Međunarodne legije obrane Ukrajine demantovali su da takav poziv postoji. Detaljnije čitajte na linku.

26.4.2023: “Udarna vijest” izvučena iz konteksta (Raskrinkavanje.me)
Rat u Ukrajini se nastavlja, a pro-ruska propaganda ne miruje. Do sada smo više puta imali priliku da čitamo pogrešne ocjene, pogrešne prevode, ili namjerno zamijenjene teze kada je taj sukob u pitanju. Po ustaljenoj matrici, za izvor neke vijesti često se uzimaju kredibilni mediji, čiji se tekstovi potom potpuno izvrću, čime dobijaju novi kontekst. Više čitajte ovdje.

24.4.2023: “Zlatni voz” ne pripada Zelenskom niti je “rezervisan samo za njega” (Raskrinkavanje.ba)
U člancima o posjeti Volodimira Zelenskog Poljskoj pojedini portali ustvrdili su da je on tamo otputovao zlatnim “predsjedničkim vozom”, dok su neki tvrdili i da je riječ o “raju” rezervisanom samo za njega. Voz čije su fotografije portali objavili ipak ne pripada Zelenskom. Njime se može voziti svako ko plati definisanu cijenu. Detaljnije čitajte na linku.

24.4.2023: Pentagon nije priznao finansiranje ukrajinskih bio-laboratorija (Raskrinkavanje.me)
Godinu dana kasnije, dok okončanje ratnih dejstava u Ukrajini nije ni na vidiku, ponovo se pokušava oživjeti narativ da u toj zemlji postoje bio-laboratorije. Više čitajte ovdje.

13.4.2023: Bilbord sa likom Zelenskog koji “ušmrkuje novčanice” nije postavljen u Milanu (Raskrinkavanje.me)
Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, nastavlja da bude meta lažnih vijesti. Ovog puta priča se seli u Italiju. Na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu širi se video na kojem se vidi bilbord (citylight) sa fotografijom Zelenskog, iznad koje piše “donacije za Ukrajinu”. Bilbord je navodno postavljen u Milanu. Više čitajte ovdje.

13.4.2023: Logor za Ukrajince koji neće u rat samo u izjavama lokalnog zvaničnika (Raskrinkavanje.ba)
Nekoliko medija domaćeg govornog područja objavilo je navode da postoji koncentracioni logor za Ukrajince koji odbijaju ratovati protiv Rusije. Izvor za ove tvrdnje je zvaničnik na teritoriji pod ruskom kontrolom, ali ne postoje dokazi o takvom kampu. Detalje čitajte u analizi na linku.

13.4.2023: Snimci s filmskog seta nisu dokaz ukrajinske propagande (Raskrinkavanje.ba)
Korisnici/e društvenih mreža ponovo dijele netačne tvrdnje i implikacije o tome da Ukrajinci lažiraju ratna dešavanja. Ovaj put su kao dokazi za to iskorišteni kadrovi sa snimanja igranog filma u Letoniji. Detaljnije čitajte u analizi na linku.

7.4.2023: Fotografija uhićenja Vladimira Putina proizvod je umjetne inteligencije (Faktograf.hr)
Osnivač Bellingcata korištenjem AI programa Midjourney kreirao je set fotografija ruskog predsjednika u narančastom zatvorskom kombinezonu. Više čitajte ovdje.

29.3.2023: Videosnimci ukrajinskih vojnika koji skrnave Kur’an nisu autentični (Raskrinkavanje.ba)
Ruski propagandisti dijele videosnimke na kojima vojnici skrnave i pale Kur’an, uz tvrdnje da je riječ o pripadnicima ukrajinske vojske. Ove snimke objavili su i neki portali u našem regionu, ali i ruska ambasada u BiH, uz optužbe da muslimani na Balkanu imaju razumijevanje za Ukrajince koji “pale svetu knjigu”. Ipak, snimci nisu autentični. Detalje čitajte u analizi na linku

27.3.2023: Fotografija koju su objavili Nova TV i RTL nije dokaz da Putin koristi dvojnike (Faktograf.hr)
Nova runda špekulacija oko toga koristi li Vladimir Putin dvojnike u javnom nastupu inspirirana je starom fotografijom za koju se netočno tvrdi da je snimljena ove godine.Više čitajte ovdje.

24.3.2023: Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno (Raskrinkavanje.ba)
Na društvenim mrežama dijeli se snimak vojne opreme za koju se tvrdi da je američka ili NATO oprema koja je stigla u Poljsku i koja će dijelom ili u cijelosti biti poslana u Ukrajinu. Detaljnije čitajte na linku.

21.3.2023: Ne postoje dokazi da je Edward Snowden ruski agent (Faktograf.hr)
Novinar Gordan Malić neutemeljeno tvrdi da je Edward Snowden, bivši zaposlenik CIA-e i suradnik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), jedan od najpoznatijih i najvažnijih zviždača u svjetskoj povijesti, “Putinov propagandist” zadužen za širenje “antizapadne i antiameričke histerije”. Više čitajte ovdje.

17.3.2023: U Poljskoj nije pronađena masovna grobnica s tijelima ukrajinskih vojnika (Raskrinkavanje.ba)
Društvenim mrežama dijele se netačne tvrdnje da je u blizini poljskog rudnika Bogdanka pronađena grobnica sa stotinama leševa pripadnika vojnih snaga Ukrajine. Detaljnije čitajte na linku.

17.3.2022: Tenk sa stare fotošopirane fotografije nije zarobljen u Ukrajini (Raskrinkavanje.ba)
Na društvenim mrežama dijeli se fotografija za koju se netačno tvrdi da prikazuje tenk njemačke proizvodnje kojeg su zarobile ruske snage u blizini Bahmuta. Detaljnije čitajte na linku.

16.3.2022: Sputnikova manipulacija: NYT nije izvijestio da je Pentagon “stao na stranu ruske vojske” (Raskrinkavanje.ba)
Prenoseći izvještavanje The New York Timesa o američkom odbijanju da Međunarodnom krivičnom sudu dostavi dokaze o ruskim zločinima u Ukrajini, Sputnik je manipulativno ovom listu pripisao tvrdnju da je Pentagon “stao na stranu ruske vojske”. Detaljnije pročitajte u nalizi na linku

15.3.2023: Niti su EU i Kanada planirale rat u Ukrajini, niti je fon der Lajen to otkrila (Raskrinkavanje.me)
Dok se spekuliše o potencijalnom uključivanju stranih sila u odnos između Rusije i Ukrajine u cilju pacifikacije, na društvenim mrežama se pojavila tvrdnja da su upravo strane sile pripremale “teren” za ovaj rat. Više čitajte ovdje.

14.3.2022: Američko priznanje da je invazija u Ukrajini bila odgovor na “prijetnju” ne postoji (Raskrinkavanje.ba)
Pojedini portali su početkom marta objavili manipulativne članke u kojima se netačno tvrdi da su “američki obavještajci priznali” da je Rusija u Ukrajini reagovala na egzistencijalnu prijetnju. Detaljnije čitajte na linku

03.3.2023: Na snimku tjelohranitelj, a ne dvojnik Zelenskog (Raskrinkavanje.me)
Predsjednik SAD, Džo Bajden, nedavno je iznenada posjetio Kijev i izrazio podršku Ukrajini i predsjedniku te zemlje, Volodimiru Zelenskom. S obzirom na to da su dva predsjednika česti “gosti” Raskrinkavanja, kao da je bilo za očekivati da će i njihov susret izroditi nove teorije. Više čitajte ovdje.

03.3.2023: Šta je Zelenski tačno rekao o američkim kćerkama i sinovima? (Raskrinkavanje.me)
Navršeno je 365 dana otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Nažalost, kraj rata se ne nazire, a propaganda se ne stišava. Gotovo svakodnevno svjedočimo raznim dezinformacijama i lažnim vijestima koje stižu sa istoka. Nerijetko je njihov glavni protagonista predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski. Baš kao i ovog puta. Više čitajte ovdje.

01.3.2023: Gejts govorio o Janukovičevoj, a ne o vladi Zelenskog (Raskrinkavanje.me)
Od početka rata u Ukrajini, slušamo razne teorije, koje nemaju veze sa stvarnošću. Isto je i sa “dežurnim krivcem” – Bilom Gejtsom. Do sada se njegovo ime uglavnom vezivalo uz čipovanje i uspostavljanje neke vrste novog svjetskog poretka. Neko je u međuvremenu spojio dva i dva i tako smo dobili novu teoriju u kojoj su rat u Ukrajini i Gejts u istoj priči. Više čitajte ovdje.

01.3.2023: Zelenski je rekao da će Amerikanci u rat ako Rusija napadne NATO članice (Faktograf.hr)
Na Facebooku se dijeli isječak odgovora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dugačak 19 sekundi iz kojeg se može izvući zaključak da je rekao da će SAD morati poslati svoje građane u rat u Ukrajini. Više čitajte ovdje.

28.2.2023. Nema dokaza da su Rusi uništili laboratoriju adrenohroma u Ukrajini (Raskrinkavanje.me)
Svijet ima novog heroja, i to ni manje ni više nego ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je razotkrio i uništio laboratoriju za proizvodnju droge adrenohrom i u toj operaciji oslobodio pedesetoro otete djece. Ovako je Putin prikazan u fabrikovanoj vijesti i to uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu. Više čitajte ovdje.

28.2.2023. Zelenski nije pozvao NATO da napadne Rusiju nuklearnim oružjem (Raskrinkavanje.me)
Rusija, Ukrajina, Zapad i NATO, četiri su ključna međunarodna faktora u čijoj konstelaciji snaga javnost prati i analizira svaku odluku, s obzirom na uticaj koji imaju za većinu populacije.Na društvenim mrežama je podijeljeno video-obraćanje predsjednika Ukrajine, Vladimira Zelenskog, uz tvrdnju da je navodno uputio poziv NATO savezu, da preventivno napadne Rusiju koristeći nuklearno oružje. Više čitajte ovdje

24.2.2023: Godina dana rata informacijama (Faktograf.hr)
Godinu dana vojne agresije Rusije na Ukrajinu prati i godina dana rata informacijama. Narativi koje su širile ruske vlasti kao opravdanje agresije na Ukrajinu nisu se značajnije mijenjali od početka invazije. Više čitajte ovdje.

21.2.2022: Da li se članovi/ice američkog Kongresa zalažu za ustupanje ukrajinske teritorije Rusiji? (Raskrinkavanje.ba)
Niz portala u regionu objavio je, pozivajući se na The Washington Post, da se republikanski/e članovi/ice američkog Kongresa zalažu za to da Ukrajina treba dio teritorije da ustupi Rusiji. The Washington Post, ipak, takvo nešto nije objavio. Više čitajte ovdje

22.2.2023: Ukrajinka Ana, čišćenje parka i lažne vijesti (Raskrinkavanje.me)
Odgovorni medijski poslenici, kao i fekt-čeking zajednica uporno upozoravaju na opasnost od dezinformacija i lažnih vijesti, koje mogu prerasti u nešto veće, gore. Nažalost, takav jedan slučaj dolazi iz Beograda, gdje se čišćenje parka pretvorilo u nasilje, pozive na linč, političku igru. Više čitajte ovdje.

17.2.2023: Širi se godinu dana stara snimka čečenskih boraca s početka rata u Ukrajini (Faktograf.hr)
Ponovno se širi snimka stara godinu dana na kojoj čečenski vojnici prakticiraju muslimansku molitvu i klanjaju se. Više čitajte ovdje.

16.2.2023: Zelenski nije pozvao na preventivni nuklearni napad na Rusiju (Raskrinkavanje.ba)
Širi se snimak govora Volodimira Zelenskog u kom on navodno poziva na preventivni nuklearni napad na Rusiju. Njegov govor je, ipak, pogrešno preveden i predstavljen te Zelenski tako nešto nije izgovorio. Detaljnije čitajte na analizi u linku. 

07.2.2023: Hugo Bos ne šije vojne uniforme za Ukrajince (Raskrinkavanje.me)
Odavno je poznata informacija da je uniforme koji su nosili nacisti za vrijeme Drugog svjetskog rata šio svjetski poznati brend Hugo Bos koji se kasnije, kroz evoluciju kompanije, nije uspio riješiti epiteta dizajnera nacističkih vojnih odora uprkos javnom izvinjenju… Više čitajte ovdje.

01.2.2023: Ruski navodi o oružju u ukrajinskim nuklearkama nisu potvrđeni (Raskrinkavanje.ba)
Desetine medija u regionu prenijele su navode ruske obavještajne službe o oružju u ukrajinskim nuklearkama, ali značajan broj njih nije informisao čitatelje/ke da se radi o neprovjerenim navodima koje je demantovala IAEA. Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

24.1.2023: Poljska televizija nije prikazala mapu s priključenim ukrajinskim teritorijama (Raskrinkavanje.ba) 
Pojedini mediji objavili su da je poljski javni emiter prikazao mapu na kojoj je Poljskoj pripojen dio teritorije Ukrajine. Ovakva mapa, ipak, nikada nije prikazana na toj televiziji. Više o ovoj temi pročitajte ovdje

23.1.2023: Sputnik omašio, B92 promašio: Zelenski nije priznao poraz (Raskrinkavanje.me)
Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, bio je centralna figura ekonomskog foruma održanog u Davosu. U onlajn javljanju govorio je o neophodnosti slanja naoružanja za odbranu protiv ruske, kako kaže, tiranije i oštro je zapadnim partnerima poručio da moraju požuriti. Više čitajte ovdje.

16.1.2023: Navodi ruskog ministarstva o 600 ubijenih Ukrajinaca predstavljeni kao činjenice (Raskrinkavanje.ba)
Nekoliko medija izvijestilo je da je početkom godine ubijeno 600 pripadnika/ca ukrajinske vojske, navodeći da je izvor rusko ministarstvo odbrane, ali bez ikakve napomene da je riječ o nepotvrđenim navodima koje ukrajinska strana osporava. Detalje čitajte ovdje.

11.1.2023: Dužnosnica nije izjavila da je ukrajinskoj vojsci pala borbena sposobnost (Faktograf.hr)
U javnoj Facebook grupi širi se tvrdnja da je zamjenica ministra obrane Ukrajine Anna Maljar nedavno izjavila da je “borbena sposobnost” ukrajinske vojske znatno pala “zbog nedostatka vojnika”. Riječ je o dezinformaciji, u izvornom statusu Anne Maljar nema ništa o tome da u Ukrajinskoj vojsci postoje problemi s borbenom sposobnošću i izdržljivošću na bojištu. Više pročitajte ovdje.

10.1.2023: Ne, ove fotografije ne dokazuju postojanje “crnih transplantologa” u Ukrajini (Faktograf.hr)
Društvenim mrežama šire se dvije fotografije iz Ukrajine, koje navodno dokazuju postojanje “crnih transplantologa” u Ukrajini. Riječ je o dezinformaciji – fotografije nemaju nikakve veze s transplantacijom organa. Prva je fotografija kamiona s mobilnom klinikom za rodilje, a na drugoj je kamion koji je prevozio stradale u Buči. Mit o “crnoj transplantologiji” prokremaljski kanali koristili su i prije nego je krenuo rat u Ukrajini. Ranije su se preko ruskih kanala na Telegramu širile informacije da zapadne zemlje jeftino kupuju organe za transplantaciju u Ukrajini. Više čitajte ovdje.

09.1.2023: Fotografije iz 2016. pogrešno predstavljene kao “lažiranje” ukrajinskih žrtava (Raskrinkavanje.ba)
Kolaž koji korisnici/e Twittera dijele kao dokaz da Ukrajina lažira žrtve ruske invazije ustvari prikazuje borbenu obuku za zbrinjavanje ranjenih iz 2016. Godine. Više čitajte ovdje

27.12.2022: Fotografija praznih polica u Londonu je iz 2020. godine, nema veze sa sankcijama Rusiji (Faktograf.hr)
Srpski portal Informer članak s tezom da je Europa zbog sankcija Rusiji na rubu gladi “ilustrirao” je fotografijom iz Londona starom više od dvije godine. Više čitajte ovdje.

19.12.2022: Što je Angela Merkel rekla Die Zeitu o Minskim sporazumima i ratu u Ukrajini? (Faktograf.hr)
Na društvenim mrežama prenosi se netočna tvrdnja da je Angela Merkel priznala da su Minski sporazumi bili “zapadni blef” s ciljem kupovine vremena za naoružavanje Ukrajine. Više čitajte ovdje.

12.12.2022: Nema dokaza da je FTX prao pare preko Ukrajine (Raskrinkavanje.me)
Jedna od vodećih kompanija na svijetu koja se bavi kriptovalutama nestala je u svega nekoliko dana. Pad FTX-a sledio je digitalnu zajednicu, a direktor Sem Benkmen Frajd, suočava se sa nekoliko federalnih istraga u SAD. Kako je vijest o kolapsu FTX-a postala glavna tema u medijima, tako su se naoštrila pera dezinformatora, koji su vidjeli priliku da profitiraju. Na propagandi. Više čitajte ovdje.

06.12.2022: Ukrajinski zvaničnici nikada nisu tvrdili da su ruski vojnici u Makijivki stradali od mine (Raskrinkavanje.ba)
Videosnimci s ratišta iz ukrajinskog sela Makijivka zaokupili su svjetsku pažnju, a ruski zvaničnici Ukrajince optužuju za ratni zločin. Domaći mediji, međutim, netačno navode da se ukrajinska strana od optužbi brani tvrdeći da su vojnici sa snimaka stradali od mine. Detaljnije pročitajte u analizi na linku.

05.12.2022: Lažni prilog i lažne vijesti: Ukrajinci nisu širili nacizam u Kataru (Raskrinkavanje.me)
Ruska agresija na Ukrajinu i Svjetsko prvenstvo u Kataru su vjerovatno dva najveća najpraćenija događaja na planeti i nije bilo za neočekivati da se oni neće iskombinovati kako bi se stvorila dezinformacija. Više čitajte ovdje.

05.12.2022: Neistine o namještanju sagovornika: Ko je davao izjave u Hersonu? (Raskrinkavanje.me)
Nastavljaju se optužbe da Ukrajina izmišlja scene u ratu koji nije birala. Više puta do sada smo raskrinkavali navode sa pro-ruskih kanala da Ukrajinci lažiraju žrtve. Posljednja informacija na tom fonu dolazi iz Hersona. Više čitajte ovdje.

05.12.2022: Poljska ne otima dio Ukrajine: Dio treći (Raskrinkavanje.me)
Najmanje dva puta do sada pisali smo o dezinformacijama u kojima se potencira da će ukrajinske komšije, među kojima i Poljska, pokušati da oduzmu njene zapadne teritorije. Ovog puta, narativ je isti. Više čitajte ovdje.

02.12.2022: Grb Ukrajine nema veze sa Hazarima niti sa robovlasnicima (Raskrinkavanje.me)
Od početka ruske agresije pojedini mediji i korisnici društvenih mreža Ukrajinu i njene građane pokušavaju predstaviti kao naciste i zločince i u tu svrhu se često koriste simboli koji se mogu vidjeti na ukrajinskim uniformama kao i na nakitu čelnika ukrajinske vojske.Ovoga puta, na meti je grb Ukrajine. Više čitajte ovdje.

02.12.2022: Ne, Poljaci “nisu priznali što će izazvati rat Rusije i NATO-a” (Faktograf.hr)
U NATO-u i međunarodnoj zajednici vodi se rasprava o tome može li Poljska dati Ukrajini proturaketne sustave Patriot koje im je ponudila Njemačka. Više čitajte ovdje.

01.12.2022: Vlada predlaže pomoć u obuci ukrajinskih vojnika, a ne borbu HV-a protiv Rusije (Faktograf.hr)
Na Facebook stranici Istina.info.nova podijeljen je status korisnice u kojem se netočno navodi da će se ulaskom Hrvatske u misiju Europske unije “EU military assistance mission – Ukraine” Hrvatska vojska boriti protiv Rusije. Više čitajte ovdje.

28.11.2022: Fotografije sa obuke ne potvrđuju da Ukrajina “izmišlja žrtve” (Raskrinkavanje.me)
Od početka ruske agresije na Ukrajinu, podržavaoci Rusije pokušavaju umanjiti razmjere pogubnosti rata i ukazati da Ukrajina fingira i preuveličava navode o ljudskim žrtvama u cilju dobijanja što veće podrške. Više čitajte ovdje.

28.11.2022: Snimak ne otkriva kako su ubijeni ruski vojnici u Ukrajini (Raskrinkavanje.me)
Uznemirujući snimak kruži društvenim mrežama i medijima, u kojem se vidi kako se ruski vojnici predaju u Luganskom regionu, a u narednom kadru su svi mrtvi. Rusija optužuje Ukrajinu za ratne zločine, Ukrajinci kažu da su ratni zločin počinili Rusi. Više čitajte ovdje.

25.11.2022: Mađarska i Poljska ne dijele zapadnu Ukrajinu (Raskrinkavanje.me)
Intenzivira se priča oko navodne podjele Ukrajine, čije teritorije bi trebalo da prisvoje susjedne zemlje. Ruski “stručnjaci” imaju ideje kako bi to izgledalo. U posljednjem dodatku ovom narativu, tenzije je podgrijao mađarski političar krajnje desnice. Više čitajte ovdje.

25.11.2022: Protesti u Njemačkoj nisu u znak podrške Rusiji (Raskrinkavanje.me)
Rat u Ukrajini donio je dalekosežne posljedice po cijelu Evropu. Pitanje koje se postavlja širom kontinenta glasi – da li će biti dovoljno energenata da se pregura zima? Zbog zabrinjavajuće situacije, ljudi su izašli na ulice. Neki pozivaju na prekid rata, neki na preispitivanje odluka vlasti. Više čitajte ovdje.

23.11.2022: Snimke ne otkrivaju ključnu informaciju: Kako su ubijeni ruski vojnici? (Faktograf.hr)
Šire se snimke za koje Rusija tvrdi da prikazuju svirepi ratni zločin nad ruskim vojnicima. Istraga tek treba utvrditi jesu li vojnici ubijeni iz odmazde ili zato što su pružali otpor. Više čitajte ovdje.

23.11.2022: Manipulativno tumačenje izjava Jensa Stoltenberga o “okončanju rata pod ruskim uslovima” (Raskrinkavanje.ba)
Izjave generalnog sekretara NATO saveza na pojedinim portalima netačno su protumačene i predstavljene kao stav ove alijanse. Detaljnije čitajte u analizu na linku

23.11.2022: Tendenciozno izvještavanje o ruskoj “antinacističkoj” rezoluciji u UN-u (Raskrinkavanje.ba)
Neki mediji iz regiona izvještavali su o izglasavanju ruske rezolucije o borbi protiv glorifikacije nacizma u Generalnoj skupštini UN-a, prenoseći jedva skrivene optužbe za podršku nacizmu u zapadnim zemljama, koje dolaze iz Rusije. Detaljnije čitajte u analizi na linku.

22.11.2022: SAD nisu “skinule Kadirova s liste sankcija” (Raskrinkavanje.ba)
Pozivajući se na obavještenje Kancelarije za kontrolu strane imovine SAD-a, neki portali su netačno izvijestili da je čečenski vođa Ramzan Kadirov skinut s američke liste sankcija. Detaljnije na linku.

17.11.2022: Medijsko izvještavanje o padu raketa u Poljskoj: Od neprovjerenih optužbi do apokaliptičnih teorija zavjere (Raskrinkavanje.ba)
Mediji su o padu raketa na Poljsku izvještavali neprofesionalno, iznoseći nepotkrijepljene optužbe i huškačke teorije zavjere. Detaljnije na linku.

17.11.2022: Američki kongresmen nije pozivao na uništenje Rusije niti pravoslavlja (Raskrinkavanje.me)
Savremeni „hibridni rat“ na društvenim mrežama i u medijima ne jenjava, a svaka izjava visokog zvaničnika vrlo brzo odjekne u virtuelnom prostoru, uz različite interpretacije. Često pogrešne. Više čitajte ovdje.

15.11.2022: Da li će i ko zaista podijeliti Ukrajinu? (Raskrinkavanje.me)
Kraj rata u Ukrajini se, nažalost, ne nazire, ali ga mnogi priželjkuju. I to na obije strane. Oni bliski Moskvi predviđaju fatalni pad Ukrajine i njen raspad na dijelove. Više čitajte ovdje.

09.11.2022: Ne postoji aukcija za uništavanje ruskih umjetničkih djela (Raskrinkavanje.me)
Jedan od narativa koji prati invaziju Rusije na Ukrajinu je i navodni „obračun“ Zapada sa ruskom umjetnošću. Više čitajte ovdje.

27.10.2022: Ne, ovo nije snimka “tajnog ruskog aviona” (Faktograf.hr)
Snimka koja prikazuje avion koji izlijeće ispod površine mora dijeli se mrežama. Lažno se tvrdi da je u pitanju “tajni ruski avion”. Više čitajte ovdje.

27.10.2022: Povelja Ujedinjenih nacija ne daje pravo Rusiji da “denacifikuje” Ukrajinu (Raskrinkavanje.ba)
Tvrdnje da članovi 106. i 107. Povelje UN-a daju pravo Rusiji da poduzme vojne akcije protiv niza zemalja, uključujući i Ukrajinu, zbog “pokušaja oživljavanja nacizma”, nisu tačne. Detaljnije čitajte ovdje.

26.10.2022: Francuski ambasador u Ukrajini nije podnio ostavku (Raskrinkavanje.ba)
Društvenim mrežama širi se tvrdnja da je ambasador Francuske u Ukrajini Etienne de Poncins podnio ostavku i napustio ovu zemlju. Ove navode demantovali su i Poncins i Ambasada Francuske u ovoj zemlji. Više detalja čitajte u analizi na linku.

26.10.2022: Ruska ambasada u BiH širi dezinformacije o “zapadnoj propagandi” koja “režira predstave” (Raskrinkavanje.ba)
Na društvenim mrežama viralna je još jedna objava kojom se nastoji dokazati da zapadni mediji “režiraju stvarnost”, odnosno ratna dešavanja u Ukrajini. Ovaj put je to podijelila i ruska ambasada u BiH na svojoj Facebook stranici.
Prilog BBC-a na koji se objave referišu ipak prikazuje stvarno stanje i evakuaciju civila tokom napada na Irpin. Detaljnije pročitajte na linku.

25.10.2022: Selektivno izvještavanje o istrazi nezavisne međunarodne komisije za Ukrajinu (Raskrinkavanje.ba)
U člancima pojedinih medija o izvještaju Nezavisne međunarodne istražne komisije za Ukrajinu u potpunosti su izostavljeni slučajevi ratnih zločina koje su počinile ruske oružane snage u Ukrajini. U člancima su istaknuti isključivo primjeri ratnih zločina koje je počinila ukrajinska vojska. Više čitajte ovdje.

24.10.2022: “Zapad” ne “dokazuje” ruski napad u Ukrajini starom fotografijom iz Srbije (Faktograf.hr)
Fotografija snimljena 1999. u jeku NATO-ovog bombardiranja u Srbiji pojavila se u sklopu dezinformacije vezane za rat u Ukrajini. Više čitajte ovdje.

17.10.2022: Vrhovni komandant ukrajinske vojske ne nosi narukvicu s kukastim krstom (Raskrinkavanje.ba)
Internetom se širi tvrdnja da vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni nosi narukvicu s kukastim krstom. Na njegovoj narukvici, ipak, nije nacistički, već keltski simbol.  Detaljnije pročitajte na linku.

12.10.2022: Snimka ne prikazuje predaju ukrajinskog tenka ruskim elitnim postrojbama (Faktograf.hr)
Facebookom se dijeli snimka zarobljavanja posade tenka, uz tvrdnju da se radi o Ukrajincima koji su se predali Rusima. Međutim, vjerojatnije je da je u pitanju ruski tenk. Više čitajte ovdje.

12.10.2022: Slika ukrajinskih vojnika koji siluju ženu “ukradena” iz pornografskog filma (Raskrinkavanje.ba)
Slika iz pornografskog filma izmijenjena je tako da prikazuje glumce kao ukrajinske vojnike koji siluju ženu. Dijeli se uz tvrdnju da je pronađena u telefonu poginulog ukrajinskog vojnika. Detaljnije pročitajte na linku.

12.10.2022: Lažna opravdanja – Rusija ne ratuje po međunarodnim pravilima (Raskrinkavanje.me)
Od početka rata u Ukrajini slušamo razloge kojima se ruska agresija na susjednu zemlju pokušava opravdati. Nerijetko (pro)ruski propagandisti sami kreiraju narativ, za koji dobijaju salve pohvala jer su navodno “raskrinkali” neku veliku zavjeru, ili pronašli rupu u međunarodnom pravu. Više čitajte ovdje.

11.10.2022: Studente zarobile ruske, a ne ukrajinske oružane snage (Raskrinkavanje.me)
Od početka ruske agresije na Ukrajinu prošla su 229 dana i za to vrijeme u javnosti se pojavljuju svakodnevno informacije o razvoju dešavanja, ali i dezinformacije. Više čitajte ovdje

07.10.2022: Svastika na podu nije djelo ukrajinskog izbjeglice (Raskrinkavanje.me)
Društvenim mrežama cirkuliše video snimak na kojem se vidi mlađi muškarac kako čisti kukasti krst sa poda nekog objekta, najvjerovatnije tržnog centra, sudeći prema video kadrovima i razgovoru koji se na snimku može čuti. Više čitajte ovdje.

05.10.2022: Oružane snage Ukrajine nisu zarobile sedam studenata iz Šri Lanke (Raskrinkavanje.ba)
Izvještavajući o grupi studenata iz Šri Lanke u Ukrajini, nekoliko portala iz Srbije i regiona prenijelo je informacije iz ruskog izvora i netačno izvijestilo da su studente zarobile ukrajinske oružane snage. Detaljnije čitajte u analizi na linku.

04.10.2022: Izmišljeni članak o Putinovoj “mobilizaciji Srba” viralan na društvenim mrežama (Raskrinkavanje.ba)
Na društvenim mrežama viralan je screenshot izmišljenog Informerovog članka u kojem predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin kaže da će mobilisati “braću Srbe” koji su podržali Rusiju. 
Iako je u pitanju satira, izmišljeni članak dijelio se i kao lažna vijest. Detaljnije čitajte u analizi na linku.

04.10.2022:  Novinarsko javljanje iz Beča nije dokaz da su snimci masovnih grobnica u Ukrajini lažirani (Raskrinkavanje.ba)
Isječak televizijskog javljanja s ekološkog protesta u Beču objavljen je na Twitteru kao “dokaz” da su snimci  masovnih  grobnica u Ukrajini lažirani. 
Snimak je izmijenjen da bi ličio na televizijski izvještaj o stradalim i povrijeđenim u ruskom napadu na Ukrajinu. Detaljnije pročitajte na linku.

30.9.2022: Američki dužnosnici nisu priznali napad na Sjeverni tok (Faktograf.hr)
Iako nije poznato tko je odgovoran za navodnu sabotažu plinovoda Sjeverni tok, portal poznat po objavljivanju ruske propagande tvrdi da su Amerikanci priznali odgovornost. Više čitajte ovdje.

30.9.2022: Bivši generalni sekretar UN-a nije izjavio da Ukrajina nema granice (Raskrinkavanje.ba)
Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon izjavio da Ukrajina nije “registrovala” granice, iz čega je izveden netačan zaključak da kao država ne postoji. Detaljnije čitajte na linku ovdje.

29.9.2022: Fotošopirani ukrajinski “oproštaj od kraljice” (Raskrinkavanje.me)
Vijest o smrti kraljice Elizabete II bila je tema broj jedan danima. U Londonu se okupio svjetski vrh da joj oda poštu. Isto su uradile vlade, gradovi i mnogi širom svijeta. Među onima koji su izrazili saučešće za kraljicom bila je i ambasada Ukrajine u Londonu. Međutim, ukrajinskoj ambasadi, na društvenim mrežama, pripisana je skandalozna greška. Više čitajte ovdje

27.9.2022: Organizacija RAND nije kreirala izvještaj u kom se “planiraju rat i energetska kriza” (Raskrinkavanje.ba)
Organizacija RAND navodno je kreirala dokument u kom se iznosi plan za jačanje SAD-a, primarno kroz slabljenje Njemačke, tvrdi se u članku jednog portala. Navodno se u ovom izvještaju “planiraju” i rat u Ukrajini i energetska kriza u Evropi. RAND, ipak, nije autor takvog dokumenta. Detaljnije pročitajte u analizi na linku.

23.9.2022: “Naci-mladenci” ne drže ukrajinsku zastavu (Raskrinkavanje.me)
Fotošop je možda i omiljeni alat u dezinformatorskim krugovima jer nudi brojne mogućnosti. Pomoću njega moguće je modifikovati fotografije sa lakoćom i tako situacije i ljude staviti u potpuno pogrešan kontekst. Takav je i slučaj u kom se vide “naci-mladenci”, a za koje se tvrdi da su Ukrajinci. Više čitajte ovdje.

22.9.2022: Ukrajinci ne lažiraju razaranje svoje zemlje (Raskrinkavanje.me)
Od početka ruske agresije na Ukrajinu informacije koje stižu sa pro-ruskih kanala govore da Ukrajinci lažiraju podatke sa terena… Više čitajte ovdje.

22.9.2022: Ni nakon dva tjedna nema potvrde da je u Ukrajini uhićen ruski general Sičevoj (Faktograf.hr)
Društvenim mrežama širi se tvrdnja da je u Ukrajini uhićen ruski general-pukovnik Andrej Sičevoj. Ne postoje dokazi da je to točno. Više čitajte ovdje.

20.9.2022: Ne, ovo nije fotografija ukrajinskog predsjednika Zelenskog (Faktograf.hr)
Facebookom se dijeli fotografija koja je digitalno prepravljena tako da je lice Volodimira Zelenskog dodano na fotografiju snimljenu na Paradi ponosa u New Yorku 2006. Više čitajte ovdje.

16.9.2022: Lažni srpski Sky News prenosi Kolakušićeve neutemeljene tvrdnje o inflaciji, energetskoj krizi i sankcijama Rusiji (Faktograf.hr)
Mislav Kolakušić u lipnju je objavio video u kojem tumači globalna zbivanja, a dio njegovih neutemeljenih tvrdnji sada prenosi srpski portal koji se lažno predstavlja kao Sky News. Više čitajte ovdje.

15.9.2022: Nije točno da izbjeglice iz Ukrajine u Hrvatskoj dobivaju 4500 kuna, plaćeni smještaj i režije (Faktograf.hr)
Facebookom se širi netočna tvrdnja da izbjeglice iz Ukrajine u Hrvatskoj dobivaju 4500 kuna, uz plaćeni smještaj i režije. Više čitajte ovdje.

09.9.2022: Nema dokaza da je Zelenski iznajmljivao vilu Rusima (Raskrinkavanje.me)
Od početka ruske agresije na Ukrajinu, koja traje više od pola godine, brojni mediji su se trudili da predsjednika te zemlje, Vladimira Zelenskog, diskredituju i predstave u što gorem izdanju. Više čitajte ovdje.

07.9.2022: Poljska ne planira okupaciju Ukrajine, niti sukob sa Njemačkom (Raskrinkavanje.me)
Proruskim kanalima širi se analiza čovjeka koji je potpisan kao vojni analitičar, a koji predviđa sve osim svijetlu budućnost istočne Evrope, dok zapadu sluti odmazdu. U centru njegovih projekcija, čini se – ni kriva ni dužna, našla se Poljska. Više čitajte ovdje.

02.9.2022: Protuofenziva Ukrajinaca još traje. Zelenski je nije pokrenuo da eliminira političkog protivnika (Faktograf.hr)
Nema dokaza da je Zelenski unaprijed planirao neuspjeh ofenzive, niti da Zapad Valerija Zalužnog smatra novim šefom države Ukrajine. Više čitajte ovdje.

30.8.2022: Što se zapravo dogodilo u Odesi 2014. godine? (Faktograf.hr)
Proruski propagandisti s portala Logično prisjetili su se “nacističkih zločina” u Odesi. Stvarna priča je znatno kompleksnija. Više čitajte ovdje

18.8.2022: Ne, Mađarska nije ukinula sankcije Rusiji (Faktograf.hr)
Rubni portali plasirali su dezinformaciju da je Mađarska ukinula sankcije Rusiji. To nije točno. Mađarska mora poštivati sankcije koje je uvela EU. Više čitajte ovdje.

18.8.2022: Isplata pomoći ratom pogođenim Ukrajincima/kama nema veze sa njihovim vakcinalnim statusom (Raskrinkavanje.ba)
Mjesecima unazad, društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je ukrajinska vlada najavila isplatu pomoći građanima/kama, ali samo ako su vakcinisani/e. To, ipak, nije tačno. Riječ je o netačnoj interpretaciji izjave ukrajinskog premijera. Detaljnije čitajte u analizi na linku.

18.8.2022: Država daje pomoć Ukrajincima, bez obzira na vakcinaciju (Raskrinkavanje.me)
Od početka vakcinacije protiv koronavirusa, kao i od početka rata u Ukrajini, nerijetko čujemo kako se dvije stvari dovode u vezu. Obično one nemaju baš veze jedna s drugom, ali to ne spriječava korisnike društvenih mreža da govore zvaničnika izuzmu iz konteksta. Tako se pomoć Ukrajincima od 6500 grivnji dovela u pitanje. Više čitajte ovdje.

10.8.2022: Da li Amerika zaista napušta Ukrajinu i Zelenskog? (Raskrinkavanje.me)
Proruski mediji ne prezaju od slobodnih komentara, koji često ne budu potkrijepljeni dokazima. U jednom takvom tekstu navodi se da je Ukrajina izgubila podršku najvažnijeg saveznika – SAD, kao i da se ličnost predsjednika Zelenskog promijenila. Više čitajte ovdje.

05.8.2022: Putin u Ukrajini ne uklanja laboratorije za biološko oružje (Raskrinkavanje.ba)
Teorije zavjere da Rusija u Ukrajini uklanja laboratorije za biološko oružje i bori se protiv “Novog svjetskog poretka” i dalje se objavljuju na portalima i blogovima. Detaljnije čitajte u analizi na linku.

04.08.2022: Informer negira masakr u Buči, koristi nedokazane tvrdnje diskreditovanog čoveka (Raskrikavanje.rs)
„Francuski humanitarac razotkriva laži Kijeva“, piše Informer u izdanju od srede i navodi da je masakr u ukrajinskom gradu Buča bio „namešten“. Prenose tvrdnje bivšeg francuskog vojnika Adrijana Bokea koji je za evropske medije u prethodnom periodu govorio da je bio u Buči u to vreme i svedočio „režiranju“ ovog masakra krajem marta. Osim što za svoje priče ne nudi nikakve dokaze, on je uhvaćen u laži – fektčekeri francuskog Liberasiona došli su do podataka o njegovim ulascima u Ukrajinu u tom periodu i utvrdili da u to vreme (kraj marta) Boke uopšte i nije bio u ovoj zemlji. Više čitajte ovde.

03.08.2022: Američke korporacije i Kinezi nisu preuzeli 20 milijuna hektara obradive ukrajinske zemlje (Faktograf.hr)
U objavi na društvenim mrežama netočno se tvrdi da su “tri američke korporacije i Kinezi preuzeli 20 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini”. U izmjenama ukrajinskog zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje su usvojene 2020. godine, izričito se navodi da strani državljani i strane kompanije ne mogu biti vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini. Kao dodatna zaštita da poljoprivredno zemljište neće završiti u rukama stranaca, ta se odredba može maknuti iz zakona jedino na referendumu. Više čitajte ovdje.

28.7.2022: Putin nije poslao poruku da je spreman Moldaviju rasturiti u komadiće (Faktograf.hr)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin nije poslao otvorenu poruku da je spreman ratovati i u Moldaviji jer se previše približila EU. Više čitajte ovdje.

27.7.2022: Ne, Ukrajina nije gradila NATO bazu u Severodonjecku (Raskrinkavanje.ba)
Mnogobrojni portali u regiji prenijeli su netačnu tvrdnju da je Ukrajina gradila NATO baze u blizini Severodonjecka i Mariupolja. Šta su činjenice, pročitajte u našoj analizi na linku.

25.7.2022: Bild nije izvor vijesti o zauzimanju njemačkih haubica u Ukrajini (Raskrinkavanje.ba)
Pozivajući se na njemački Bild, niz portala u regionu objavio je da je Rusija došla u posjed oružja koje je Njemačka donirala Ukrajini. Bild to, ipak, nije objavio. Detaljnije pročitajte na linku.

21.7.2022: “Nacisti u Rijeci” nisu ukrajinske izbjeglice (Raskrinkavanje.ba)
Korisnici/ce društvenih mreža dijele sliku dvojice nacista u Rijeci, uz tvrdnje da prikazuje ukrajinske izbjeglice. Odakle su zaista osobe sa slike, pročitajte u analizi na linku.

19.7.2022: Svjetska banka nije predložila da se ublaže sankcije Rusiji (Raskrinkavanje.me)
Kreiranje lažnih sadržaja u kojima se favorizuje Ruska federacija ili opravdava njena agresija na Ukrajinu svakodnevna je pojava u proruski orijentisanim medijima. Više čitajte ovdje.

18.7.2022. Boris Džonson počasni građanin, a ne budući gradonačelnik Odese (Raskrinkavanje.me)
Neprovjerene informacije uvijek naprave zbrku na medijskoj sceni a jedna senzacionalistička vijest pokrene lavinu koju je teško zaustaviti. Više čitajte ovdje.

18.7.2022:“Satirični” snimak potpisivanja kapitulacije Ukrajine iskorišten za klikbejt naslove (Raskrinkavanje.ba)
“Satirični” snimak čečenskog lidera poslužio je portalu Srbija Danas kao sredstvo za privlačenje klikova. Detaljnije pročitajte u analizi na linku.

15.7.2022: Nasuprot tvrdnjama na društvenim mrežama, rat u Ukrajini utječe na globalno snabdijevanje i cijene (Raskrinkavanje.ba)
Na društvenim mrežama dijele se manipulativne objave kojima se pokušava pokazati da rat u Ukrajini nije utjecao na globalni porast cijena hrane i nafte. Detaljnije pročitajte u analizi na linku.

12.7.2022: Kako se priznanje USA Todaya koristi za antizapadnu propagandu (Raskrinkavanje.me)
Od početka vojne invazije Ruske Federacije na Ukrajinu, imali smo prilike da se uvjerimo kako proruski orijentisani mediji imaju potrebu da članke zapadnih medija, u kojima se izvještava o ratu, okarakterišu kao dio kampanje protiv Kremlja, očajnički pokušavajući da u istima pronađu elemente lažnih vijesti. Više čitajte ovdje.

12.7.2022: Manipulativno predstavljanje Macronovog neslaganja na samitu G7 (Raskrinkavanje.ba)
Na portalu Webtribune objavljen je članak u kojem se tvrdi da je na G7 samitu francuski predsjednik Emmanuel Macron odbio podržati plan protiv Rusije. Šta su činjenice, pročitajte u našoj analizi na linku.

11.7.2022: Ne, Rusija nije poslala pretilog umirovljenog generala da ratuje u Ukrajini (Faktograf.hr)
Britanski tabloidi proširili su “vijest” da je Rusija bila primorana u rat u Ukrajini poslati pretilog umirovljenog generala. To nije točno. Više čitajte ovdje.

08.7.2022: Evolucija neistine: Kako je ruska zapljena oružja postala prodaja (Raskrinkavanje.me)

Dezinformacije o agresiji Rusije na Ukrajinu pored toga što se veoma brzo šire nekada znaju da se šire u različitim formulacijama. Više čitajte ovdje.

08.7.2022: Makron nije stao na stranu Rusije i nije kritikovao zapad (Raskrinkavanje.me)
Francuska televizija France 2 prošle sedmice emitovala je dokumentarac pod nazivom “Predsjednik, Evropa i rat” u kojem su autori filma dobili pristup svakodnevnim aktivnostima predsjednika Emanuela Makrona. Između ostalog, u filmu se našao i razgovor u kojem Makron priča sa predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom, četiri dana prije invazije Ukrajine. Više čitajte ovdje.

08.7.2022: “Zavjerološki” novinar pravda rusku invaziju antisemitskim teorijama zavjere (Raskrinkavanje.ba)
Novinar “zavjerološkog” portala Balkan info na svom Facebook profilu iznio je teoriju zavjere prema kojoj su za rat u Ukrajini navodno krivi Hazari. Detaljnije pročitajte na linku.

08.7.2022: Stara fotografija bjeloruskog zatvorenika predstavljena kao “besplatan pregled ukrajinskog naciste” (Raskrinkavanje.ba)
Fotografija muškarca s nacističkim tetovažama dijeli se uz tvrdnje da prikazuje ukrajinskog zatvorenika kojeg pregleda ruski doktor u Donjecku. U pitanju je zapravo fotografija nastala 2005. godine u bjeloruskom zatvoru. Detaljnije pročitajte na linku.

07.7.2022: Snimka uništavanja ruskih tenkova nije autentična, napravio ju je filmaš iz Kijeva (Faktograf.hr)
Facebookom se širi snimka za koju se tvrdi da prikazuje uništavanje ruskih tenkova. Međutim, radi se o CGI videu koji je napravio filmaš iz Kijeva. Više čitajte ovdje.

07.7.2022: Sankcije Rusiji i cjepivo protiv Covida nemaju veze sa majmunskim boginjama (Faktograf.hr)
Na Facebooku se netočno tvrdi da su se majmunske boginje pojavile samo u državama koje su uvele obvezno cijepljenje i nametnule sankcije Rusiji. Više čitajte ovdje.

07.7.2022: Ne, Putin ne može s dva telefonska poziva ostaviti SAD bez streljiva i granata  (Faktograf.hr)
Portal Webtribune tvrdi da predsjednik Rusije može SAD-u odsjeći dobavu rijetkog metala antimona, korištenog i u vojnoj industriji. Podaci otkrivaju da takva tvrdnja nije utemeljena. Više čitajte ovdje.

04.7.2022: Bivši direktor JAT-a kao megafon ruske propagande o ratu u Ukrajini (Raskrinkavanje.ba)
Poznati teoretičar zavjere, bivši direktor JAT-a Velibor Vukašinović u emisiji “Intervju” iznio je niz netačnih tvrdnji o ratu u Ukrajini. 
Navodi koji uključuju lažne tvrdnje o tome da su Rusi i Ukrajinci isti narod, da je Ukrajina planirana napad na Rusiju i da je ruski napad bio predostrožnost, da je tek 12 posto zemalja uvelo sankcije Rusiji, te da su na obilježjima Litvanije, Estonije i Letonije kukasti križevi na crvenoj pozadini, kao i tvrdnje da je Azovstal biološka laboratorija i da je Ukrajina planirala biološko-hemijski napad na Rusiju, dio su ruske propagande kojom se nastoji opravdati ruska invazija na ovu zemlju. Detaljnije na linku.

04.7.2022: G7 razmatra kako ograničiti cijenu ruske nafte, ali zemlje izvoznice nafte o tome još nemaju službeni stav (Faktograf.hr)
Portal Webtribune.rs tvrdi da su zemlje izvoznice nafte odbile odluku G7 o ograničavanju cijene ruske nafte. To nije točno. Više čitajte ovdje.

04.7.2022: Ukrajina i dalje izvozi hranu, ali puno manje nego prije rata (Faktograf.hr)
Kako je moguće da se u Ukrajinu uvozi oružje, a ne može se izvesti hrana, pitaju se ljudi na društvenim mrežama. Provjerili smo što se zapravo događa. Više čitajte ovdje.

01.7.2022: Četiri mjeseca rata u Ukrajini: Dominantni narativi propagande (Raskrinkavanje.me)
Četiri mjeseca rata u Ukrajini imali smo priliku da svjedočimo brojnim dezinformacijama, koje uglavnom stižu sa potpisom ruske propagande. Od samog starta, 24. februara, do danas, društvenim mrežama, ali i konvencionalnim medijima šire se brojne neistine: od toga da su Ukrajinci fašisti/nacisti, da je u pitanju “specijalna operacija” Rusije, da u Ukrajini postoje laboratorije u kojima se proizvodi biološko naoružanje, do apsurdnih optužbi na račun predsjednika, Volodimira Zelenskog. Sveukupno, četiri mjeseca su bila intenzivna. Više čitajte ovdje.

01.7.2022: Ruska vojska nije zaplijenila oružje koje je Francuska poslala Ukrajini (Raskrinkavanje.ba)
Nekoliko portala iz regije je, pozivajući se na tweet francuskog advokata, netačno tvrdilo da je ruska vojska zaplijenila oružje koje je Francuska poslala Ukrajini. Detaljnije pročitajte na linku.

01.7.2022: Orban nije rekao da ne želi da izgubi državu “zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope“ (Raskrinkavanje.ba)
Nekoliko medija objavilo je članke u kojima se tvrdi da je mađarski premijer Viktor Orban rekao da ne želi da izgubi svoju državu “zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope“. Orbanov navodni citat dijeli se i na društvenim mrežama.
Ipak, ne postoje dokazi da je mađarski premijer ikad izgovorio ove riječi. Detaljnije pročitajte na linku.

24.6.2022: Je li Kazahstan blokirao više od 1700 vagona s ruskim ugljenom? (Faktograf.hr)
Jutarnji list prenio je informaciju da je u Kazahstanu blokirano 1732 željezničkih vagona s ruskim ugljenom. Iz Kazahstana tvrde da to nije točno. Više čitajte ovdje.

24.6.2022: Viralni video eksplozije ruskog projektila je kompjuterska grafika (Raskrinkavanje.ba)
Društvenim mrežama dijeli se videosnimak za koji se netačno navodi da prikazuje eksploziju ruskog termobaričkog projektila u Ukrajini. Više o ovoj temi pročitajte na linku.

22.6.2022: Kineska delegacija nije napustila salu na samitu za vrijeme govora Volodimira Zelenskog (Raskrinkavanje.ba)
Brojni portali u regionu objavili su tvrdnju da je kineska delegacija napustila salu tokom govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na Shangri-La Dialogue samitu u Singapuru. Fotografije s događaja, ipak, jasno potvrđuju da članovi ove delegacije nisu uradili takvo nešto. Detaljnije pročitajte u analizi na linku.

22.6.2022: Bajden nije rekao da Ukrajina mora ustupiti dio teritorije Rusiji (Raskrinkavanje.me)
Američki predsjednik Džozef Bajden početkom juna je na konferenciji za medije govorio o aktuelnom sukobu između Ukrajine i Rusije, što su pojedini mediji iskoristili da prenesu neistinite informacije da je on saopštio da će Ukrajina morati da ustupi dio svoje teritorije Rusiji. Više čitajte ovdje.

21.6.2022: Laž sa devet života. Bizmark nije govorio o Ukrajini (Raskrinkavanje.me)
Pojedine dezinformacije imaju devet života. Koliko god puta da se publici objasni da je u pitanju neistina ili zjava pripisana nekome ko je nije rekao. Jedna od njih je i viralna objava sa navodnom izjavom čuvenog njemačkog kancelara Ota fon Bizmarka o Ukrajini. Više čitajte ovdje.

20.6.2022: Citat Viktora Orbana na temu Ukrajine je lažan (Faktograf.hr)
“Ne želim izgubiti svoju državu zbog idiota koji su isprovocirali masakr u središtu Europe”, citira se Orbana, ali glasnogovornik mađarske vlade navodi kako to mađarski premijer nije izrekao. Više čitajte ovdje.

20.6.2022: Ukrajinske snage nisu zauzele kancelariju UN-a u Kramatorsku (Raskrinkavanje.ba)
Niz portala u regionu prenio je tvrdnju Donjecke Narodne Republike da su snage Ukrajine navodno zauzele kancelariju Ujedinjenih nacija u Kramatorsku. Predstavnik UN-a negirao je takve navode. Više o ovoj temi pročitajte na linku.

15.6.2022: Proizvoljno tumačenje: Šta je o Ukrajini pisao Vašington post (Raskrinkavanje.me)
Reciklaža je posljednjih godina popularan metod plasiranja medijskog sadržaja i mnogi su mu vični. Tako često dolazimo u situaciju da se bavimo neprovjerenim sadržajem koji nema potporu u dokazima i izvorima. Portal IN4S prekopirao je tekst srpskog portala Novi Standard, u kojem se govori o navodnoj “pozadini rata u Ukrajini”. Autor se poziva na Vašington post. Više čitajte ovdje.

15.6.2022: Probno testiranje rakete Sarmat II i medijske manipulacije (Raskrinkavanje.ba)
Veliki broj medija na našem govornom području ruskom voditelju Vladimiru Solovjovu pripisao je riječi koje zapravo nije izgovorio.
Solovjov jeste rekao da “jedna raketa Sarmat znači minus jedna Velika Britanija”, što bi se moglo protumačiti kao prijetnja, no ipak nije rekao da će Velika Britanija biti “zbrisana s mape” ovom raketom. Više čitajte ovdje.

14.6.2022: UN još uvijek “ne zna” za biološko oružje u Ukrajini, Rusija “uskoro” pokreće istragu (Faktograf.hr)
Prije gotovo mjesec dana Marija Zaharova govorila je o navodnim novim dokazima o biološkim laboratorijima u Ukrajini. Međutim, te navodne nove dokaze nije prezentirala javnosti. Prošlo je gotovo mjesec dana, a mehanizmi Konvencije o toksinima i biološkom naoružanju još uvijek nisu aktivirani, premda ruska diplomacija najavljuje skori ulazak u taj proces. Više čitajte ovdje

13.6.2022: Rusi nisu napali Zagreb, niti su Zagrepčani pozvani u skloništa (Faktograf.hr)
Rubni portal Paraf.hr u naslovu članka netočno tvrdi da je Rusija napala Zagreb i neutemeljeno poziva građane u skloništa. Više čitajte ovdje.

11.6.2022: Bismarck nije rekao da Ukrajinu treba odvojiti od Rusije (Raskrinkavanje.ba)
Na društvenim mrežama od 2013. godine se dijeli izmišljeni citat njemačkog kancelara Otta von Bismarcka u kome on navodno kaže da snaga Rusije može biti “potkopana” samo odvajanjem i suprotstavljanjem Ukrajine Rusiji. Detaljnije čitajte na linku.

09.6.2022: Izgovori za “denacifikaciju” – Ko drži nacističku zastavu? (Raskrinkavanje.me)
Oko rata u Ukrajini se i dalje svakodnevno kreiraju dezinformacije kojama je osnovni cilj dati legitimitet ruskoj agresiji i opravdati namjeru ruskog predsjednika Vladimira Putina da se Ukrajina „denacifikuje“. Upravo u pokušaju opravdanja invazije i „denacifikacije“ Ukrajine, na jednoj fotografiji koja se širi Facebookom vidi se kolaž dvije fotografije žene za koju se tvrdi da je ista osoba. Na jednoj fotografiji se vidi žena u jednom televizijskom studiju, a na drugoj žena koja drži zastavu sa svastikom, nacističkim simbolom. Više na linku.

07.6.2022: “Ukrajince će spasiti posljednje”: Manipulacija priručnikom za marince (Raskrinkavanje.me)
“Pronađeni tajni spisi”, “otkriveni dokumenti koji potvrđuju da…”, “objavljen nemontirani video materijal” – samo se neke od fraza koje prvenstveno imaju za cilj da privuku našu pažnju da pročitamo/pogledamo određeni sadržaj, a potom i da nas pokušaju ubijediti u njegovu istinitost. Više čitajte ovdje.

07.6.2022: Je li ukrajinska zastava dodana bojama Pridea? (Faktograf.hr)
Čitatelja Faktografa zanima jesu li točne tvrdnje da je zastava Ukrajine sada dodana na LGBTQ zastavu. Dostavio nam je i sliku koja se kao ilustracija dijeli na društvenim mrežama. Više čitajte ovdje.

03.6.2022: Tajna operacija u Odesi lažna vijest a ne “lažna zastava” (Raskrinkavanje.me)
Sudeći prema ruskoj propagandi, kao i (dez)informacijama koje nam se svakodnevno plasiraju brojni napadi u Ukrajini nikada se nijesu ni desili, povrijeđeni i mrtvi ljudi su statisti, slike sa terena su montirane…Više na linku.

03.6.2022: Još jedan krug dezinformacija o američkim biolaboratorijama u Ukrajini (Raskrinkavanje.me)
Od početka ruske invazije na Ukrajinu internetom se šire lažni narativi o Ukrajini i njenim saveznicima, čiji je cilj da opravdaju rusku agresiju. Među poznatijim je onaj o biološkom oružju koje u Ukrajini razvijaju Amerikanci i koji je konstantno zastupljen među ostalim dezinformacijama. Tako je posljednjih dana na internetu popularan tekst “Empire of Bioweapon Lies”, koji je preveden i objavljen i na portalu IN4S, a dijeljenje i na Facebooku. Više na linku.

03.6.2022: Dikaprio nema babu u Ukrajini i nije donirao 10 miliona dolara (Raskrinkavanje.me)
Brojne poznate ličnosti, a među njima i glumci i reditelji izrazili su solidarnost s ukrajinskim narodom, a mnogi su pristupili prikupljanju novca za konkretnu pomoć stanovništvu, međutim razne dezinformacije “uplivale” su čak i u ove – humanitarne vode. Tome svjedoči objava koju smo pronašli na Facebooku a koja govori o tome da je slavni američki glumac Leonardo Dikaprio donirao 10 miliona dolara za pomoć Ukrajini, za koju se tvrdi da je rodna zemlja njegove babe. Više na linku.

02.6.2022: Nuklearni rat u službi klikova i širenja straha (Raskrinkavanje.ba)
U kontekstu rata u Ukrajini nerijetko se spominje i moguća upotreba nuklearnog naoružanja. 
Uprkos činjenici da je teško predvidjeti da li će se takav scenarij ikada ostvariti, mediji su do sada u više navrata u svojim naslovima o nuklearnom napadu pisali kao nečem izvjesnom ili su čak čitatelje/ke dovodili u zabludu da je riječ o nečem što se već desilo. Detaljnije na linku.

01.06.2022: Putinu pripisuju rečenicu koju u akcionom trileru izgovara Denzel Vošington (Raskrikavanje.rs) 
„Praštanje teroristima je na Bogu, a na meni je da ih njemu pošaljem – Vladimir Putin“ – ovako glasi tekst objave koja se pojavila na društvenim mrežama a koja se pripisuje predsedniku Rusije, Vladimiru Putinu. Međutim, ne samo da Putin nije izgovorio ovu rečenicu, već je u pitanju replika iz akcionog filma „U žaru osvete“ („Man on Fire“) iz 2004. godine. Detaljnije na linku

01.6.2022: Mediji u službi propagande: Izjava ruskog zvaničnika predstavljena kao “istina o Buči” (Raskrinkavanje.ba)
Portal Happy je u naslovu svog članka ustvrdio da je otkrivena “prava istina” o zločinima u Buči te da su se do sada širile laži, misleći na optužbe protiv ruske vojske. Ipak, niz dokaza ukazuje na to da je upravo ruska vojska odgovorna za masakr nad civilima u ovom gradiću u blizini Kijeva. Detalje čitajte u našoj analizi.

27.05.2022: Kako su mediji naseli na tekst opskurnog albanskog sajta iz Švajcarske (Raskrikavanje.rs)
Gotovo da nema medija u Srbiji koji nije preneo navodnu izjavu gradonačelnika Kijeva i bišeg boksera Vitalija Klička za jedan švajcarski portal o tome da će se „Ukrajinci osloboditi Rusa kao što su se Albanci oslobodili Srba“. Vest su preneli mnogi – Tanjug, RTS, RTV, Nova.rs, Blic, Informer i drugi tabloidi, kao i lokalni portali poput Kossev-a. Oglasila se i ambasada Ukrajine u Beogradu, oštro je reagovao i ministar policije Aleksandar Vulin, da bi na kraju Vitalij Kličko demantovao da je rekao ovako nešto. Više čitajte ovde.

27.5.2022: Ruski sveštenici ne blagosiljaju “Sotonu” na viralnoj fotografiji (Raskrinkavanje.ba)
Mnogobrojni portali iz regiona objavili su fotografiju objavile su fotografiju ruskih sveštenika pored velike rakete, uz netačnu tvrdnju da prikazuje blagosiljanje rakete nazvane “Sotona”. Šta fotografija zaista prikazuje, čitajte u našoj analizi.

26.5.2022: Centralni aerohidrodinamički institut “Žukov” u Moskvi nije izgorio (Faktograf.hr)
Informaciju o požaru na trafostanici Centralnog aerohidrodinamičkog instituta Žukovski (TsAGI) Maxportal je na svom Facebook profilu prenio toliko neprecizno da objava nalikuje na fabrikaciju. Više čitajte ovdje.

26.5.2022: Supruga borca Azova nije na fotografiji s nacističkom zastavom (Raskrinkavanje.ba)
Društvenim mrežama dijeli se kolaž fotografija za koji se tvrdi da dokazuje da partnerka ukrajinskog borca iz bataljona Azov otvoreno promoviše nacizam. Na fotografiji je, ipak, sasvim druga osoba. Više o ovoj temi čitajte u analizi na linku.

26.5.2022: Na fotografiji s društvenih mreža nije američki general koji se “predao u Azovstalu“ (Raskrinkavanje.ba)
Na društvenim mrežama dijele se neutemeljene tvrdnje o zarobljavanju generala iz NATO zemalja u Ukrajini kao potvrda narativa da se u ovoj zemlji bore trupe zemalja NATO saveza. Uz takve tvrdnje dijeljena je fotografija navodne predaje bivšeg američkog admirala Erica Olsona pri izlasku iz Azovstala. Na fotografiji ipak nije Olson. Također, snimljena je gotovo mjesec prije početka evakuacije iz čeličane Azovstal. Detaljnije na linku.

25.5.2022: Što je Olena Zelenska stvarno “otkrila” o pisanju govora za ukrajinskog predsjednika (Faktograf.hr)
Više portala objavilo je da je Olena Zelenska “izdala” svog supruga, predsjednika Ukrajine, tako što je “otkrila što se dešava iza kamera”. U pitanju je manipulacija clickbait naslovima. Više čitajte ovdje.

25.5.2022: “Pumpanje” brojeva: Nema dokaza da je poginulo 49.000 ukrajinskih vojnika/inja (Raskrinkavanje.ba)
U članku anonimnog portala tvrdi se da je u Ukrajini poginulo 49.000 pripadnika/ca vojske te zemlje.
Činjenica je da i ukrajinska i ruska strana objavljuju različite podatke o vojnim gubicima. Broj od 49.000 poginulih vojnika/inja ne navodi se u tim izvještajima. Detaljnije na linku.

25.5.2022: Razgovori s Vjekoslavom Prebegom: Zašto eksploatacija ratnog zarobljenika nije objektivno informisanje (Raskrinkavanje.ba)
Intervju koji je RTRS-ov reporter Danijel Simić obavio sa hrvatskim državljaninom Vjekoslavom Prebegom kojeg je ruska vojska zarobila u Ukrajini podstakao je širenje dezinformacija u medijima. Detalje čitajte na linku.

24.5.2022: Šta je Biden zapravo rekao o trećem svjetskom ratu? (Raskrinkavanje.ba)
Pojedini mediji su u senzacionalističkim i manipulativnim naslovima naveli kako je Biden “govorio o trećem svjetskom ratu i slanju vojnika”.
Iako ovakav naslov navodi na zaključak da je Biden govorio o trećem svjetskom ratu kao o mogućem scenariju, činjenice su potpuno suprotne. Detaljnije u analizi na linku.

23.5.2022: Ministar odbrane nije rekao da Ukrajina “mobiliše milion ljudi” (Raskrinkavanje.ba)
Pojedini portali u regionu manipulativno su predstavili izjavu ukrajinskog ministra odbrane ustvrdivši pri tome da je on govorio o navodnim planovima da Ukrajina mobiliše milion ljudi. On to, ipak, nije rekao. Govorio je o potrebi obezbjeđivanja opreme za postojeću vojsku. Više čitajte na linku.

23.5.2022: Nije točno da je Kina najavila da će se uključiti u rat u Ukrajini (Faktograf.hr)
“Kina je odlučila da neće dopustiti da se Rusija sama bori protiv Zapada”, tvrdi više rubnih portala u regiji. Međutim, takva odluka kineskih vlasti ne postoji. Više čitajte ovdje.

23.5.2022: Ruski vojni zapovjednik bez dokaza tvrdi da farmaceutske kompanije u Ukrajini razvijaju biološko oružje (Faktograf.hr)
Voditelj ruskih Radijacijskih, kemijskih i bioloških zaštitnih snaga tvrdi da Pfizer, Moderna i druge zapadne kompanije u Ukrajini razvijaju biološko oružje. Više čitajte ovdje.

23.5.2022: Snimka iz Beča ne dokazuje da austrijska policija podržava Rusiju (Faktograf.hr)
Društvenim mrežama širi se snimka s prosvjeda u Beču koja izgleda kao da policija privodi osobe s ukrajinskim zastavama. Međutim, to se nije dogodilo. Više čitajte ovdje.

23.5.2022: Gonzalo Lira je prokremaljski propagandist, ali njegova lista ukazuje na stvarne političke progone u Ukrajini (Faktograf.hr)
Američko-čileanski bloger Gonzalo Lira u Ukrajini širi prokremaljsku propagandu, ali i opravdano upozorava da od početka rata nestaju ljudi politički bliski Rusiji. Više čitajte ovdje.

20.5.2022: Ne, Zelenski nije najavio Evroviziju 2023. u Mariupolju (Fakenews.rs)
Portali Alo, Novosti, Telegraf, Espreso, Objektiv i Happy preneli su vest da je ukrajinski predsednik Zelenski poručio kako će naredno takmičenje Pesme Evrovizije biti održano u gradu Mariupolju, koje je u velikoj meri stradao od početka agresije na Ukrajinu. Ovakva interpretacija njegove objave je pogrešna, o čemu više možete čitati ovde.

20.5.2022: Priviđanje nacističkih pozdrava na Euroviziji 2022. (Raskrinkavanje.ba)
Pobjeda ukrajinskih predstavnika na Euroviziji očekivano je privukla pažnju medija, no neki su na takmičenju “primijetili” i nacističke pozdrave. Tvrdnje da su ukrajinski takmičar i voditeljica poljske televizije pozdravili publiku na taj način, ipak, nisu tačne. Detaljnije pročitajte ovdje.

20.5.2022: Izmišljena Putinova poruka “građanima planete Zemlje” (Raskrinkavanje.ba)
Na društvenim mrežama proširila se izmišljena poruka pripisana Vladimiru Putinu, kojom se on obraća “građanima planete Zemlje” i traži podršku Rusiji za invaziju na Ukrajinu. Invazija se u poruci opisuje kao borba protiv novog raka – ukrajinskog nacizma. Više čitajte na linku

20.5.2022: Svastika na zastavama finskog vazduhoplovstva nema veze s nacizmom (Raskrinkavanje.ba)
Na društvenim mrežama dijele se fotografije zastava finskog vazduhoplovstva sa svastikom, kojim se nastoji pokazati da je nacizam kao ideologija zastupljen u ovoj skandinavskoj zemlji te da je dio i zvanične politike i obilježja.
Simbol svastike se u različitim kulturama upotrebljavao hiljadama godina prije pojave nacizma. Vazduhoplovne snage Finske su ga tako koristile od 1918. godine i to nema nikakve veze s nacizmom. Detaljnije na linku.

19.5.2022: Neutemeljene tvrdnje da je zarobljen Trevor Kadije (Raskrinkavanje.me)
Od početka maja spekuliše se da je bivši kanadski general, Trevor Kadije, zarobljen u čeličani Azovstal, u Marijupolju. Vijest o njegovom zarobljavanju objavili su i regionalni mediji. Više čitajte ovdje.

19.5.2022: Nije tačno da je “preminuo predsjednik Ukrajine” (Raskrinkavanje.ba)
Nekoliko anonimnih portala je u svojim naslovima netačno navelo da je preminuo predsjednik Ukrajine. Detalje pročitajte na linku.

19.5.2022: Fotografija ne dokazuje da se američki general predao Rusima (Raskrinkavanje.me)
Od početka rata u Ukrajini korisnici društvenih medija koji podržavaju Rusiju nizom dezinformacija pokušavaju dokazati umiješanost zapada u taj sukob, preciznije, prisustvo oficira iz članica NATO-a na ratištu. Jedan od takvih pokušaja je i tvrdnja da se u Azovstalu, čeličani oko koje se odvijaju žestoke borbe, predao američki general Erik Olson. Više čitajte ovdje.

18.5.2022: Pomoć Ukrajini nije svrstavanje uz neonaciste (Raskrinkavanje.me)
U dijelu crnogorske javnosti i medija koji su proruski orijentisani skoro svaki potez Vlade i građana koji se odnosi na iskazivanje solidarnosti  i pomoć Ukrajini, koja se od 24. februara brani od vojne agresije Ruske federacije, „dočekuje se na nož“. Više čitajte ovdje.

18.5.2022: Nije točno da je Zelenski priznao da se drogira kokainom (Faktograf.hr)
Širi se video zapis u kojem je izjava predsjednika Ukrajine montirana tako da izgleda kao da priznaje da konzumira kokain. Međutim, upravo u tom intervjuu Zelenski je zapravo demantirao takve glasine. Više čitajte ovdje.

17.5.2022: Ruska propaganda u programu javnog emitera: Kako Danijel Simić izvještava o ratu u Ukrajini (Raskrinkavanje.ba)
Izvještavajući sa ratišta u Ukrajini, reporter RTRS-a, javnog emitera Republike Srpske, učestalo širi propagandne ruske narative. Više o tome čitajte u našoj analizi.

17.5.2022: Jesu li zapadni mediji cenzurirali svjedočanstvo žene evakuirane iz Azovstala? (Faktograf.hr)
Oko stotinu civila evakuirano je prvog svibnja iz kruga industrijskog postrojenja Azovstal, posljednjeg uporišta ukrajinskih vojnika koji su branili Mariupol. Na području Azovstala u tom trenutku nalazilo se oko dvije tisuće ukrajinskih vojnika, uglavnom pripadnika pukovnije Azov i 36. brigade ukrajinskih marinaca. I zapadni i ruski mediji objavili su izjave nekolicine evakuiranih, ali naglasci stavljeni na njihova svjedočanstva bitno su se razlikovali. Više čitajte ovdje.

16.5.2022: Herson, da li se čujemo? Kako se vodi propagandni rat (Raskrinkavanje.me)
Od početka ruske agresije na Ukrajinu, među prvima je pao grad na jugu – Herson. Grad koji je nekada imao 290 hiljada stanovnika danas je pod upravom, koju je postavila Moskva. Više na linku.

16.5.2022: Poljska ne planira da oduzme državnost Ukrajini (Raskrinkavanje.me)
Od početka rata u Ukrajini, često smo nailazili na dezinformacije kojima se dovodi u pitanje nezavisnost i suverenost te države. Pisalo se kako ta zemlja nema jasno utvrđene granice, te da time i ne postoji. Sada ruski zvaničnici plasiraju novi narativ, da je Ukrajina na putu da izgubi državnost. Više čitajte ovdje.

14.5.2022: Neutemeljeni navodi o hapšenju kanadskog generala “pri bijegu iz Azovstala”(Raskrinkavanje.ba)
Nekoliko izvore je potvrdilo kanadskim medijima da je bivši general Trevor Cadieu nakon razrješenja iz vojske otišao da Ukrajinu s namjerom da se tamo priključi otporu ruskoj invaziji. Navodi o njegovom hapšenju pri bijegu iz Azovstala, koji se dijele na društvenim mrežama, nisu potvrđeni, dok su tvrdnje da je upravljao “laboratorijom br. 18 koja je radila sa smrtonosnim virusima” u toj zemlji neutemeljene. Detaljnije možete pronaći na linku.

13.5.2022: Ukrajinski predsjednik Zelenski nije preminuo (Faktograf.hr)
Nekoliko regionalnih portala objavilo je obmanjujuću vijest s naslovom koji sugerira da je preminuo predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Više čitajte ovdje.

13.5.2022: Finski tenkovi na viralnom videu nisu transportovani na granicu s Rusijom, već na vojnu vježbu (Raskrinkavanje.ba)
Pojedini mediji i korisnici/e društvenih mreža objavili su snimke transporta tenkova finske vojske uz tvrdnje da se prebacuju na granicu s Rusijom.Tenkovi na snimcima jesu finski, ali su prebacivani na vojnu vježbu koja je održana na zapadu zemlje. Granica sa Rusijom nalazi se na istoku Finske. Više o ovoj temi pročitajte u analizi na linku.

13.5.2022: Manipulativni naslovi o obustavi tranzita ruskog gasa u Evropi preko Ukrajine (Raskrinkavanje.ba)
Brojni portali u regionu objavili su članke u čijim se naslovima tvrdi da “Ukrajina obustavlja tranzit gasa u Evropu”. Iako se iz ovakvih naslova može zaključiti suprotno, nije riječ o potpunoj obustavi, već o prekidu isporuke gasa preko jedne od tačaka, dok se transport preko ostalih odvija normalno. Više o ovoj temi pročitajte na linku.

12.5.2022: Novi paket dezinformacija: Crna Gora ne oduzima imovinu Rusima (Raskrinkavanje.me)
Od momenta kada je Crna Gora uvela sankcije Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu prisutan je narativ o provokacijama koje navodno crnogorske vlasti upućuju Moskvi. U skladu sa tim, pojedini mediji interpretirali su na sebi svojstven način najavljenu reakciju Vlade Crne Gore u vezi sa pridruživanjem novom paketu sankcija koji EU uvodi Rusiji. Više čitajte ovdje.

12.5.2022: Lažna krv, ali ne za “lažiranje” rata (Raskrinkavanje.me)
Kad dežurnim dezinformatorima ponestane inspiracije, oni često ožive stare materijale. Našu pažnju zaokupirao je novi (stari) video objavljen na Fejsbuku. U tridesetak sekundi smjenjuju se kadrovi i prikazuju osobe koji na sebi imaju lažnu krv. Prikazane su i boje, četkice, momenat oslikavanja njihovih tijela, oni koji strpljivo čekaju svoj red, oni koji su već na glumačkom zadatku pa leže na zemlji u lokvama lažne krvi… Više čitajte ovdje.

12.5.2022: Manipulativne najave rata u Moldaviji (Raskrinkavanje.ba)
Članak britanskog The Times-a, koji propituje mogućnosti ruskog napada na Moldaviju, domaći mediji prenijeli su manipulativno i senzacionalistički. Šta piše Times, a šta tvrde domaći mediji, čitajte na linku.

11.5.2022: Fatamorgana: Da li su Soroš i Zelenski zaista rođaci? (Raskrinkavanje.me)
Dežurni krivci za novi svjetski poredak u kojem nema mjesta za moral i koji žele sve da nas kontrolišu posljednjih godina su uglavnom dva čovjeka. Bil Gejts i Džordž Soroš. Tako bar zvuči narativ dezinformatora koji ovoj dvojici milijardera pripisuju nevjerovatne “zasluge”, a od sada i krvna srodstva sa ljudima koji su u žiži svjetskog interesovanja. Konkretno, u fokusu su Soroš i Zelenski – predsjednik Ukrajine. Više čitajte ovdje.

11.5.2022: Ukrajina nije “isključila” mobilnu mrežu i internet u oblasti Herson (Raskrinkavanje.ba)
Niz portala u regionu objavio je tvrdnju da je Ukrajina navodno isključila signal mobilne komunikacije i interneta u okupiranim teritorijama na jugu zemlje. Ukrajinske vlasti, sa druge strane, demantovale su ove natpise, a najveće telekomunikacione kompanije iz Ukrajine navele su da je do prekida mreže u ovoj oblasti došlo uslijed oštećenja opreme. Detalje pročitajte u analizi.

10.5.2022: Azovstal “krije” tunele, ne i laboratorije sa biološkim oružjem (Raskrinkavanje.me)
Društvene mreže preplavljene su raznim dezinformacijama i teorijama zavjera koje od samog početka prate dešavanja u vezi sa invazijom Rusije na Ukrajinu. Veliki dio ovakvog sadržaja skoncentrisan je oko tvrdnji o postojanju (ili naknadnom otkrivanju) bioloških laboratorija na teritoriji Ukrajine (najčešće američkih, ali navodno i njemačkih), a ruski napad na Ukrajinu pravdao se navodima da je stvarni cilj zapravo uništavanje ovih laboratorija. Ne zaostaju ni tvrdnje o postojanju raznih NATO objekata, zarobljenim NATO komandantima i sl… Više čitajte ovdje.

10.5.2022: Nema dokaza da Zelenski “vrijedi” 850 miliona dolara (Raskrinkavanje.me)
Kako nam nije strano da svjedočimo situacijama u kojima se političari obogate ,,preko noći”, onda ne možemo da krivimo one koji povjeruju jednoj takvoj informaciji. Više čitajte ovdje.

07.5.2022: Ne, američki vojnici ne ulaze u Ukrajinu (Raskrinkavanje.ba)
Predstavljanje nacrta rezolucije kojom bi se američki predsjednik ovlastio da upotrijebi vojnu silu u ratu u Ukrajini u slučaju da Rusija upotrijebi oružje za masovno uništenje, na portalima je predstavljen naslovima po kojima američka vojska već ulazi u Ukrajinu. Više pročitajte ovdje.

06.5.2022: Putin nije priznao Kosovo, niti ga “trampio” za Donjeck i Lugansk (Raskrinkavanje.me)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin ličnost je na čiji račun smo do sada, u tablodima iz regiona, uglavnom mogli da čitamo hvalospjeve. Ali, Kosovo je uvijek škakljiva tema, ko god da ga pominje. Glorifikacija lidera „bratske zemlje“ skoro uvijek je prisutna u narativu, kako običnih građana, tako i političkih lidera i medija. Ipak, nedavni događaji su, makar kada su u pitanju pojedini mediji, čini se napravili potpuni zaokret u kontekstu percepcije Vladimira Putina i njegove politike. Više čitajte ovdje.

06.5.2022: “Slava Ukrajini” nije fašistički slogan (Raskrinkavanje.me)
Teza o “denacifikaciji” Ukrajine duboko je ukorijenjena u proruskoj propagandi, a svoje pristalice ima i u Crnoj Gori. Iz više navrata su domaći portali pisali o sloganu “Slava Ukrajini” i stavljali znak jednakosti sa nacističkim “Sieg heil” i “Za dom spremni”, koji se dovodi u vezu sa ustaškim pokretom u Hrvatskoj. Više čitajte ovdje.

06.5.2022: Nova runda: Džo Bajden i WWIII (Raskrinkavanje.me)
Predsjednik SAD, Džo Bajden, posjetio je fabriku naoružanja Lokhid Martin, u Alabami. Tom prilikom pohvalio je napore svih radnika koji neumorno rade kako bi, kako kaže, odbranili demokratiju – aludirajući na rat u Ukrajini. Kako to već biva posljednjih dana, Bajden je konstantno na meti dezinformatora i onih koji love njegovu svaku grešku. Zato su neki portali obrnuli priču i kontekst iz Alabame, kako bi dobili bombastičan naslov. Više na linku.

06.5.2022: Nije srušena zgrada Ministarstva odbrane Ukrajine (Raskrinkavanje.ba)
Na društvenim mrežama dijeli se snimak navodnog rušenja zgrade Ministarstva odbrane Ukrajine ruskim raketama. Snimak je, zapravo, nastao u Gazi, mjesecima prije ruske invazije na Ukrajinu. Detaljnije pročitajte u analizi na linku.

05.5.2022: Narkoman Zelenski: Propaganda bez skrupula (Raskrinkavanje.me)
Lažne tvrdnje i manipulativni snimci da predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski navodno koristi narkotike ne prestaju da se šire društvenim mrežama. Pored toga što, prateći ruski narativ o “denacifikaciji” Zelenskoga pokušavaju predstaviti kao nacistu, korisnici društvenih mreža prate i drugi narativ koji je pokrenuo Vladimir Putin – da u vrhu vlasti u Ukrajini sjedi narkoman, te da ni oni oko njega nijesu bolji. Više čitajte ovdje.

05.5.2022: Niz netačnih tvrdnji američke novinarke Logan (Raskrinkavanje.me)
Gdje je neko rođen, odakle je porijeklom i slične odrednice često se koriste za diskvalifikaciju pojedinaca, ali nekada se te geografske odrednice, neopravdano, koriste i za potvrdu nečijeg kvaliteta. Ako, uz to, osoba o kojoj se radi, ide u korak sa narativom koji vam “leži”, geolokacija se odmah koristi kao dodatni dokaz da je u pitanju istina. Više čitajte ovdje.

05.5.2022: Umjetnost, Rusija, Ukrajina, satanizam i Marina Abramović (Raskrinkavanje.me)Konceptualna umjetnica Marina Abramović, pravi je magnet za dezinformacije. Ona je u više navrata bila na meti teoretičara zavjera, a krajem proteklog mjeseca Fejsbukom se proširila vijest da je pozvala ljude koji podržavaju Ukrajinu da joj se pridruže “u molitvi Luciferu da uništi Rusiju”. Više čitajte ovdje.

05.5.2022: Video iz 2019. Predstavljen kao planiranje Zelenskog za masakr u Buči (Raskrinkavanje.me)
Od samog početka vojne invazije na Ukrajinu, ruska propaganda, potpomognuta medijima bliskim režimu u Kremlju, vješto provlači tezu o nacističkoj Ukrajini, pri čemu posebno targetira predsjednika Vladimira Zelenskog. Više čitajte ovdje. Ovom temom bavilo se i Raskrinkavanje.ba u analizu koju možete pročitati na linku.

05.5.2022. Volodimir Zelenski nije rekao da konzumira kokain (Raskrinkavanje.ba)
Društvenim mrežama širi se još jedan snimak koji navodno dokazuje da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski konzumira kokain. Ovoga puta, tvrdi se da je sam to priznao u jednom intervjuu. I ovoga puta riječ je o autentičnom snimku kojim je naknadno manipulisano. Više o ovoj temi pročitajte u analizi Raskrinkavanja ovdje.

05.5.2022: Falsifikat: Gardijan nije priznao ukrajinsku krivicu za Buču (Raskrinkavanje.me)
Mediji naklonjeni Rusiji, prilikom izvještavanja o ratu u Ukrajini, pribjegavaju i falsifikovanju podataka. Tako je portal IN4S objavio tekst naslovljen „Gardijan priznao: Ukrajinci su krivi za Buču!“. Tekst je objavljen i na njihovoj Facebook stranici. IN4S tvrdi da je britanski Gardijan objavio prve rezultate forenzičkog ispitivanja tijela pronađenih u Irpenu i Buči, i da rezultati govore da su oružane snage Ukrajine granatirale Buču. Više čitajte ovdje.

05.5.2022: Ukrajinske laboratorije – 1000 puta ponovljena laž… (Raskrinkavanje.me)
Od početka ruske agresije na Ukrajinu slušamo niz “povoda”, kojima se Kremlj služi kako bi opravdao svoje akcije. Propaganda je krenula od narativa o “denacifikaciji”. Lajtmotiv je potom postala teorija da susjedi posjeduju laboratorije, u kojima se razvija biološko naoružanje, a koje bi se u jednom trenutku, valjda, moglo upotrijebiti protiv Rusa, ili možda pro-ruskih separatista u Donbasu. Više čitajte ovdje.

04.5.2022: Tviter front: pogrešno vreme, pogrešna osoba, pogrešna vest (Fakenews.rs)
Fotografija velike ruske zastave između dva solitera na Novom Beogradu u Bloku 21 postala je viralna na Tviteru, uz opis „čeka se da SAD osude proruske pobunjenike iz Bloka 21”. Iako fotografija jeste napravljena na pomenutom mestu, obrnutom pretragom fotografije na Guglu vidi se da je ona stara više od osam godina. Više čitajte ovde.

04.5.2022. Zaplijenjeni “Ukrajinski kovid dronovi” mogu samo zaprašiti voćnjak (Raskrinkavanje.me)
Proteklih godina, svjedočili smo brojnim podvizima u kojima su se pokazale nove tehnologije a posebno istakli dronovi. Bespilotne letjelice dostavljale su ljekove, poštu i pakete, pa i organe za transplantaciju, služile u poljoprivredne svrhe, samo nismo znali ono što su navodno otkrili pojedinci, da se njima raspršuje koronavirus. Više čitajte ovdje.

04.5.2022: Kokain na stolu Zelenskog je dodat u fotošopu (Raskrinkavanje.me)
Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski od početka vojne agresije Ruske federacije meta je brojnih lažnih vijesti u kojima se pokušava diskreditovati. Više čitajte ovdje. Ovom temom bavilo se i Raskrinkavanje.ba, a tu analizu pročitajte na linku.

29.4.2022: Rat u Ukrajini predstavljen kao kulisa za izmišljeno uspostavljanje “novog svjetskog poretka” (Raskrinkavanje.ba)
Videosnimak u kojem “zavjerolog” Max Igan govori da su trenutna dešavanja u Ukrajini predstava koja vodi uspostavljanju “novog svjetskog poretka”, sistema kontrole i jedne digitalne valute viralan je na društvenim mrežama. Ovo je još jedan primjer adaptacije postojećih “zavjeroloških” narativa trenutnim dešavanjima, poput rata u Ukrajini. Više pročitajte na linku.

29.4.2022: Nema potvrde da je Rusija srušila ukrajinski avion s oružjem sa Zapada (Raskrinkavanje.ba)
Tvrdnje ruskih zvaničnika da su snage ove zemlje srušile ukrajinski avion koji je prevozio oružje sa Zapada su u izvještajima brojnih medija domaćeg govornog područja predstavljene kao činjenice uprkos tome što su više puta demantovane – što nije spomenuto u tim člancima. Više čitajte ovdje.

28.4.2022: Nasilje nad Romima ugurano u pro-ruski narativ (Raskrinkavanje.me)
Dok rat u Ukrajini i dalje bukti paralelno sa njim se rasplamsava i ratna propaganda u proruskim medijima i na društvenim mrežama u kojima se želi opravdati borba protiv navodnih „ukrajinskih nacista“. U jednoj od tih objava na Fejsbuku je podijeljena fotografija ljudi romske nacionalnosti u Ukrajini koji su vezani za stubove i lampe žutom trakom i poprskani po licu zelenom bojom. Više čitajte ovdje.

28.4.2022: Optužbe o zločinima u Marijupolju bez dokaza (Raskrinkavanje.me)
Distribuiranje pristrasnog, neprovjerenog i proruskog propagandnog sadržaja sa ratišta u Ukrajini svakodnevna je pojava u pojedinim medijima koji ne poštuju osnovne standarde izvještavanja. U tim objavama često su tema stradanje i zločini nad civilnim stanovništvom koji se bez nuđenja konkretnih pripisuju ukrajinskom bataljonu Azov, a istovremeno se ukazuje da zapadni mediji ruskoj strani pripisuju te zločine. Više čitajte ovdje.

28.04.2022: Zelenski sa nacistima dogovara zločine pred kamerama? Netačno. (Raskrikavanje.rs)
Ovih dana je na društvenim mrežama postao viralan snimak večere i razgovora ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog sa ukrajinskim vojnicima. Video ima titlove na bugarskom jeziku, a ljudi tvrde da je reč o sastanku Zelenskog sa pripadnicima kontroverznog puka Azov, na kome se dogovara „kako da ubijaju ljude kao u Buči“. Ipak, u videu nijednom nije spomenut grad Buča kako sugeriše bugarski prevod, a snimak je nastao još 2019. godine. Više čitajte ovde.

27.4.2022: Viralna rusofobija iz rubrike “Zanimljivosti” ne otkriva baš ništa o Putinovim planovima (Faktograf.hr)
Na portalu Dnevnik.hr objavljen je članak s fotogalerijom za koju se tvrdi da prikazuje kako izgleda život u Rusiji pod režimom Vladimira Putina. Više čitajte ovdje.

27.4.2022: Biden nije rekao da će ”uništiti svakog ko pomaže Rusiji” (Raskrinkavanje.ba)
Niz medija u regionu u naslovima svojih članaka pripisao je predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu izjavu da SAD i saveznici “idu na svakoga” ili da će “uništiti svakoga ko pokuša pomoći Rusiji”. Biden, ipak, to nije izrekao. Više o ovoj temi pročitajte u analizi.

26.4.2022: Nije točno da SAD razvijaju biološko oružje u Gruziji (Faktograf.hr)Rusija još od 2011. godine širi dezinformaciju da se u Centru Lugar u Gruziji proizvodi biološko oružje. Ta netočna tvrdnja je u jeku rata u Ukrajini stigla i do hrvatskih korisnika društvenih mreža. Više čitajte ovdje.

26.4.2022: Marina Abramović nije pozvala na “molitvu Luciferu da uništi Rusiju” (Raskrinkavanje.ba)
Nejasni navodi o učešću Marine Abramović u prikupljanju pomoći za Ukrajinu i snimak njene kritike ruske invazije, koji je objavljen na Twitter nalogu Church of Lucifer, “inspirisali” su netačne tvrdnje da ova umjetnica poziva na satanističku molitvu Luciferu da uništi Rusiju. Više čitajte ovdje.
O ovoj temi pisalo je i Raskrinkavanje.me u analizi koju možete pročitati ovdje.

26.4.2022: “Moskva” je potonula 2013. sudeći prema snimku (Raskrinkavanje.me)
Nakon što je rusku krstaricu ,,Moskva” progutalo Crno More, pojavile su se dvije strane priče. Ruska i ukrajinska, ali i ona treća, ne manje rasprostranjena, koja dolazi od korisnika društvenih mreža. Više čitajte ovdje.

26.4.2022: Trampu pripisana lažna izjava – nije govorio o podršci Rusiji (Raskrinkavanje.me)
Nekoliko puta smo ukazivali na lažne citate koji se pripisuju zvaničnicima i svjetskim liderima, a kao po pravilu kreiranje ovog vida dezinformacija često je tokom kriznih situacija, pa taj trend nije zaobišao ni rat u Ukrajini. Ovog puta neko se dosjetio da bivšem predsjedniku SAD, Donaldu Trampu, pripiše nešto što nije rekao. Više čitajte ovdje.

26.4.2022: Nije točno da je njemačka novinarka razotkrila ukrajinske ratne zločine (Faktograf.hr)
Bivša političarka Alina Lipp jedna je od najpoznatijih njemačkih širiteljica dezinformacija o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Neutemeljene tvrdnje koje Lipp iznosi šire se i u Hrvatskoj. Više čitajte ovdje.

25.4.2022: Kokain na snimci razgovora Zelenskog i Muska je montiran (Faktograf.hr)
Društvenim mrežama se proširila snimka kojom se sugerira da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ovisnik o kokainu. Iz Kremlja takve optužbe stižu od početka invazije na Ukrajinu. Više čitajte ovdje.

24.4.2022: Google je demantovao promjene vidljivosti na satelitskim snimcima vojnih objekata u Rusiji (Raskrinkavanje.ba)
Brojni portali u regionu objavili su članke u kojima se tvrdi da je platforma Google Maps uklonila zamućenje s objekata vojne infrastrukture u Rusiji. Ipak, Google je demantovao ovakve navode, a ruski vojni objekti nisu jedini koji su vidljivi na njihovim mapama. Detalje pročitajte u analizi.

22.4.2022: Serijski broj rakete kojom je pogođena stanica u Kramatorsku nije dokaz da je projektil ukrajinski (Raskrinkavanje.ba)
Nakon što su u medijima objavljeni snimci rakete kojom je pogođena željeznička stanica u ukrajinskom gradu Kramatorsk, društvenim mrežama počela se dijeliti tvrdnja da serijski broj na raketi dokazuje da je raketa zapravo ukrajinska. Broj, ipak, ne dokazuje takvo nešto. Više o ovoj temi pročitajte u analizi.

22.4.2022: Okrenute zastave u “Morači” dio koreografije, a ne nepoštovanje državnih simbola (Raskrinkavanje.me)
Osim neutemeljenih tvrdnji o vrijeđanju nacionalnih simbola putem okretanja zastava, portal Borba je crnogorske navijače pokušao da diskredituje navodima o podršci „ukrajinskim nacistima“. Ipak, navodi o podršci „ukrajinskim nacistima u Marijupolju“, stvar su lične percepcije ovoga portala. Ova proizvoljna tvrdnja svakako nema utemeljenje jer se upućena podrška od strane crnogorskih navijača ne odnosi na bilo kakve nacističke organizacije, već na grad Marijupolj na istoku Ukrajine koji je od početka invazije najžešće pogođen ruskim napadima, o čemu svjedoči veliki broj civilnih žrtava. Više čitajte na linku.

21.4.2022: Uzrok rata u Ukrajini i za Stevandića je “nacizam” (Istinomjer.ba)
Narativ da Rusija u Ukrajini provodi “specijalnu akciju denacifikacije” prisutan je kako u stranim, tako i regionalnim medijima od početka rata u Ukrajini, a vrlo se često slične tvrdnje mogu čuti i od zvaničnika/ca u BiH. Jedan od posljednjih koji je kao uzrok rata u Ukrajini naveo borbu protiv nacizma jeste i zastupnik u Parlamentu BiH i predsjednik partije Ujedinjena Srpska Nenad Stevandić. Više čitajte na linku.

21.4.2022: Besmislice o “kovid dronovima” koje je ruska vojska “pronašla” u Ukrajini (Raskrinkavanje.ba)
Ruski “pronalazak” poljoprivrednih dronova – navodno u kasarni koju je ukrajinska vojska napustila – ispraćen je na društvenim mrežama neutemeljenim tvrdnjama da je riječ o dronovima ukrajinske vojske “za izazivanje kovida i drugih bolesti”. Ove neutemeljene objave primjer su spajanja i uzajamnog “dograđivanja” propagandističkih i konspirativnih narativa. Detalje čitajte u analizi na linku

21.04.2022: Ljudi poređani u broj 55 ne simbolizuju „svastiku” slaveći Hitlerov rođendan (Raskrikavanje.rs)
Sa ciljem da Ukrajinu prikažu kao pronacističku državu i opravdaju napad Rusije, društvenim mrežama se dele fotografije koje navodno i „dokazuju” taj nacizam. Poslednja u nizu je fotografija ljudi raspoređenih u oblik broja 55, a koja se tumači kao prikaz kukastog krsta u Ukrajini i čime se „obeležava dan Hitlerovog rođenja“. Fotografija međutim potiče iz Rusije, stara je nekoliko godina, a ljudi su se poređali u broj 55 kako bi obeležili 55 godina od prvog leta čoveka u svemir. Detaljnije čitajte na linku.

20.4.2022: Kad se pomiješaju QAnon i Ukrajina (Raskrinkavanje.me)
QAnon teorije zavjere u velikoj mjeri su prisutne na društvenim mrežama, a od početka invazije Rusije na Ukrajinu često se vežu upravo za temu rata. Uz status koji se dijeli na Fejsbuku, dijeli se i snimak ekrana poruke koju potpisuje Huan O’ Savin. O Savin je jedan od najuticajnijih ljudi QAnon pokreta, poznatog po širenju teorija zavjere. Detaljnije na linku.

20.4.2022: Obećanje, a ne povećanje: Putin nije podigao plate i penzije (Raskrinkavanje.me)
Nerijetko se na političkoj sceni susrijećemo sa obećanjima koja se nekada ispune, a nekada ostanu samo obećanja. Na Fejsbuku se dijeli citat, uz dodatne tvrdnje da je predsjednik Rusije, Vladimir Putin donio odluku koja je istog tog dana, 18. marta, ostvarena, a čime se povećavaju plate, penzije i socijalna davanja. To je podijelilo više od 550 korisnika. Detaljnije na linku.

19.4.2022: Laž kao na filmu: Lutka nije lažna žrtva rata (Raskrinkavanje.me)
Od početka ruske agresije na Ukrajinu u februaru ove godine vodi se dvostruki rat – na bojnom polju i na društvenim mrežama, gdje se pojavljuju mnogi lažni snimci i fotografije koji se pokušavaju predstaviti kao da su nastali tokom aktuelnog sukoba. A, s vremena na vrijeme, pojavi se i pokoja “lažna žrtva rata”. Detaljnije na linku

19.4.2022: Foto-reciklaža: Rusija nije zarobila dva vojnika AZOV-a (Raskrinkavanje.me)
Rat u Ukrajini ušao je u osmu nedjelju, a ono što je između ostalog obilježilo njegov dosadašnji tok jeste ogroman broj lažnih vijesti i dezinformacija koje su plasirane kako u medijima tako i na različitim društvenim mrežama. Nerijetko se u njima nađe i sporni ukrajinski vod – Azov. Kao jedna od najzastupljenijih matrica za dezinformisanje do sada se pokazala praksa da se određenim fotografijama pripisuju opis i vremenska odrednica koji značajno odudaraju od stvarnih činjenica. Detaljnije na linku

19.04.2022: Informer najavio da SAD šalju vojsku u Ukrajinu, iako je Bela kuća to juče demantovala (Raskrikavanje.rs)
Tabloid Informer je na današnjoj naslovnoj strani dramatično najavio Treći svetski rat tvrdeći da „SAD šalju vojsku u Ukrajinu”. Tabloid je „argumente“ za ovu tezu našao u izjavama američkog senatora Krisa Kunsa koji je nedavno izjavio da se plaši će se Ukrajina bez pomoći Zapada pretvoriti u Siriju. Informer je Kunsovo mišljenje predstavio kao nešto što je izvesno, izostavljajući zvaničnu odluku Bele kuće – da Amerika ne planira da šalje vojsku u Ukrajinu. Detaljnije na linku.

19.04.2022: Ruska vojska zaplenila dronove u Ukrajini koji se koriste u poljoprivredi, a ne u vojne svrhe (Raskrikavanje.rs)
Tvrdnje da je ruska vojska zaplenila dronove koji su namenjeni za zaprašivanje otrovnim materijama kako bi se naškodilo ruskoj vojsci i civilima, ovih dana su iz ruskih medija dospele i na društvene mreže na srpskom jeziku. Dronovi koje je ruska vojska pre nekoliko dana zaplenila u Ukrajini su međutim komercijalni, a ne vojni i prvenstveno se koriste u poljoprivredi. Detaljnije na linku.

18.4.2022: Putin nije donio uredbu kojom se povećavaju sve plate, penzije i socijalna davanja (Raskrinkavanje.ba)
Na društvenim mrežama širi se tvrdnja da je predsjednik Ruske Federacije donio uredbu kojom se povećavaju sve plate u javnom sektoru, penzije i socijalna davanja u ovoj zemlji te da je uredba stupila na snagu. Putin jeste najavio neka od ovih povećanja, no takva uredba još uvijek nije donesena. Detaljnije na linku.

16.4.2022: Propagandni rat: Lažne vijesti i teorije zavjere o Ukrajini (Raskrinkavanje.me)
Uporedo sa oružanim ratom u Ukrajini koji traje od kraja februara, Rusija vodi žestok propagandni rat, gdje je uglavnom zapad kriv za sve. Svakog dana se objavljuje niz teorija zavjera, koje se intenzivno plasiraju po onlajn portalima, Jutjubu i društvenim mrežama. Detaljnije na linku.

15.4.2022: Nema potvrde da je u Ukrajini uništen raketni sistem koji joj je donirala Slovačka (Raskrinkavanje.ba)
Nakon što je Rusija objavila da je u Ukrajini navodno uništila S-300 sistem, koji je ovoj zemlji donirala “jedna evropska država”, pojedini portali i korisnici/e Facebooka ustvrdili su da je uništena donacija Slovačke, koja je Ukrajini dostavljena nekoliko dana ranije. Premijer Slovačke je, ipak, negirao ovakve navode. Detalje pročitajte u analizi.

14.4.2022: Provodi li Rusija genocid u Ukrajini? (Faktograf.hr)
Među istraživačima nema suglasja zadovoljava li ono što ruske snage provode u Ukrajini i pravnu kvalifikaciju genocida. Više čitajte ovdje.

14.4.2022: Je li Hitler bio Židov? (Faktograf.hr)
Američki InfoWars podržava ruski narativ o “denacifikaciji” Ukrajine. Idu toliko daleko da tvrde kako je čak i Hitler bio Židov. Više čitajte ovdje.

15.4.2022: Lara Logan “zavjerološkim” izlaganjem opravdava rusku invaziju na Ukrajinu (Raskrinkavanje.ba)
Nekada prominentna izvjestiteljica iz ratnih zona i dopisnica američkih “60 minuta” Lara Logan iznijela je mnoštvo neutemeljenih navoda kojima se podržava narativ o opravdanosti ruske invazije na Ukrajinu. Tvrdnje o “laboratorijima za biološko oružje”, ukrajinskom nacizmu i američkoj “dubokoj državi”, koja je odigrala ulogu u “odabiru” Volodimira Zelenskog, stale su u gotovo desetominutno izlaganje, koje je postalo viralno na društvenim mrežama. Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

14.4.2022: Videosnimak s proruskog protesta nije dokaz da Nijemci podržavaju invaziju u Ukrajini (Raskrinkavanje.ba)
Na društvenim mrežama i u nekim medijima objavljene su tvrdnje da su proruski demonstranti vozili hiljade automobila na protestu u Berlinu, uz implikacije da Nijemci podržavaju rusku invaziju u Ukrajini. Kao “dokaz” je korišten snimak protesta, na kojem se vidi kolona auta s ruskim zastavama. Ipak, na ovom protestu je učestvovalo znatno manje ljudi od onoga što se tvrdi, o čemu su izvještavali kredibilni mediji. Detaljnije na linku.

14.4.2022: Putin spašava čovječanstvo od satanističke “kabale” samo u QAnon izmišljotinama (Raskrinkavanje.ba)
Na “zavjerološkom” Facebook profilu Vesna Curguz dijeli se sadržaj u kojem se ruska invazija na Ukrajinu predstavlja kao dio napora da se čovječanstvo spasi  od satanističke “kabale” koja upravlja svijetom. Ovakve tvrdnje dio su šireg i apsurdnog QAnon narativa. Čitajte više o tome u našoj analizi.

14.04.2022: Srpski portali koriste lažni snimak za tvrdnje da je uhapšen NATO komandant u Ukrajini (Raskrikavanje.rs)
Video snimak u kojem ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) privodi čoveka čije je lice zamagljeno ovih dana je u prorežimskim medijima prikazan kao navodno hapšenje komandanta NATO-a, Rodžera Klotiea u Ukrajini. Portal nacionalne televizije Happy neupitno tvrdi da je američki komandant „došao u Ukrajinu da ubija”, te da je uhapšen. Ipak, na snimku koji su objavili nije Rodžer Klotie. Više čitajte ovde.

13.4.2022: Video-snimak iz Italije ne prikazuje protest protiv naoružavanja Ukrajine (Fakenews.rs)
Portal Dnevna doza Beograda iskoristio je snimak većeg broja okupljenih građana na trgu u Rimu, navodeći da se oni protive naoružavanju Ukrajine. Iako je u Italiji bilo protesta koji su se ticali rata u Ukrajini, ovaj viralni snimak datira iz oktobra 2021. godine i nema veze sa ratom. Detaljnije na linku.

13.4.2022: NATO komandant, Klutije, nije zarobljen u Ukrajini (Raskrinkavanje.me)
Ratna propaganda vezana za agresiju na Ukrajinu se nastavlja. Ovog puta stiže “masna” priča o velikom ruskom neprijatelju koji je, navodno, pretprio veliki poraz. Naime, društvenim mrežama i čudnjikavim internet portalima kruži vijest da je NATO komandant, Rodžer Klutije, vođa savezničke kopnene komande, navodno zarobljen u Marijupolju. Detaljnije na linku. Ovom temom bavilo se i Raskrinkavanje.ba u analizi koju možete pročitati ovdje.

13.4.2022: Ukrajina nije pripremila ordenje za zauzimanje Krima (Raskrinkavanje.me)
Osim pokušaja da se opravda započinjanje rata, ruska propaganda uporno targetira Ukrajinu i njenog predsjednika. Jedan takav primjer je informacija koja je plasirana na mreži Telegram, a podijeljena je na mnoštvu fejsbuk profila, među kojima su i pojedini sa našeg govornog područja. Detaljnije na linku.

13.4.2022: Snimka iz 2013. koristi se kao “dokaz” da Rusija u ratu koristi mobilne krematorije (Faktograf.hr)
Ukrajinski obavještajci tvrde da Rusija spaljuje civilne žrtve u mobilnim krematorijima. Međutim, kao dokaz nude screenshot snimke iz 2013. godine. Više čitajte ovdje.

12.4.2022: Amerika je zabranila uvoz nafte iz Rusije (Faktograf.hr)
SAD forsiraju Europu da stavi embargo na uvod ruske nafte, a Amerika povećava uvoz ruske nafte i preprodaje je Europi, tvrdi na svom Facebooku rubni portal “Transformacija Svijesti”. Međutim, SAD su zabranile uvoz ruskih energenata. Više čitajte ovdje.

12.4.2022: Na Facebooku se širi lažna poruka Vladimira Putina (Faktograf.hr)
Facebookom se širi poruka koju se lažno pripisuje Putinu, a koja opisuje navodni ratni zločin ukrajinske vojske. Nema dokaza da se takav zločin doista dogodio. Više čitajte ovdje.

12.4.2022: Fotografija iz Jemena nastala prije sedam godina, a ne prije mjesec (Raskrinkavanje.me)
Recikliranje starih fotografija i njihovo stavljanje u aktuelni kontekst je već poznata aktivnost u medijima i na društvenim mrežama. Ovoj propagandnoj metodi korisnici društvenih mreža pribjegavaju i u kontekstu Ukrajine, otkako je počela oružana invazija Rusije na tu zemlju, u pokušaju da opravdaju agresiju zvanične Moskve. Detaljnije na linku

12.4.2022: Vlada dva miliona eura uplatila MUP-u a ne Ukrajini (Raskrinkavanje.me)
Većina dosadašnjih odluka crnogorskih vlasti, koje se tiču pomoći Ukrajini i njenom narodu, koji su duže od mjesec dana žrtve ruske vojne invazije, izazvale su revolt kod onoga dijela crnogorske javnosti koji ne krije da je naklonjen Rusiji. Jedna od takvih je i nedavna odluka Vlade da preusmjeri novčana sredstva koja će biti utrošena za prihvat ukrajinskih izbjeglica u Crnoj Gori. Detaljnije na linku

12.4.2022: Prvoaprilska šala o Kolindi Grabar-Kitarović predstavljena kao prava vijest (Raskrinkavanje.ba)
Portal Index objavio je prvoaprilsku šalu da je Kolinda Grabar-Kitarović izabrana da vodi pregovore o zaustavljanju rata u Ukrajini zbog povjerenja koje je stekla kod ruskog predsjednika Vladimira Putina. Pojedini portali su ovu šalu objavili kao stvarnu vijest. Detaljnije na linku.

12.4.2022: Ekstremna desnica u Ukrajini i teorija zavjere o “velikom resetu” (Faktograf.hr)
Facebookom kruži teza da je financiranje ukrajinske ekstremne desnice dio plana globalističke elite za porobljavanje stanovništva kroz “veliki reset”. Više čitajte ovdje.

11.4.2022: Isti narativ – druga zemlja: Nema dokaza da Njemci sprovode „vojno-biološki program“ u Ukrajini (Raskrinkavanje.me)
Istorija ratovanja prožeta je upotrebom biološkog oružja, a njegova velika smrtonosna efikasnost razlog je što se i pri samom pomenu ovog tipa naoružanja osjećamo ugroženo, nezaštićeno, nesigurno… To je ujedno i odlična polazna osnova brojnim teoretičarima zavjera da plasiraju svoje narative o  razvijanju biološkog oružja i planovima o njegovoj upotrebi, a najnovija dešavanja u Ukrajini “kvalifikovala” su tu zemlju kao mjesto gdje navodno postoje biološke laboratorije, razvija se vojno-biološki program i sl… Detaljnije na linku.

11.4.2022: Dževad Galijašević ponavlja proruske dezinformacije i stare teorije zavjere (Raskrinkavanje.ba)
Dževad Galiješević, kojeg neki mediji predstavljaju kao “eksperta”, iznio je niz netačnih navoda o ruskoj invaziji na Ukrajinu u članku za opskurni portal IN4S. Invaziju je nazvao “specijalnom vojnom operacijom” čiji je cilj “čišćenje centara za razvoj oružja za masovno uništenje” u Ukrajini. Iako se radi o ranije prepoznatim dezinformacijama, članak su preuzeli javni mediji RTRS i Srna. Detalje čitajte na linku.

09.4.2022: Optužbe na račun autentične fotografije: previše tamni da bi bili građani Ukrajine (Fakenews.rs, Raskrinkavanje.ba)
Sputnjik je optužio Fajnenšel tajms za „lažnu vest“ zbog fotografije na kojoj su ljudi tamnije puti označeni kao Ukrajinci koji napuštaju svoje domove. Autor fotografije Den Kitvud za Tragač navodi da je fotografija zaista nastala u Ukrajini i kaže kako u podsmešljivom preispitivanju ove slike oseća prizvuk rasizma. Detaljnije na linku.
Ovom temom bavilo se i Raskrinkavanje.ba, te njihovu analizu pročitajte na linku.

08.4.2022: Manipulativni navodi o ruskom zauzimanju “ukrajinskog predsjedništva” (Raskrinkavanje.ba)
Nakon što je ruska novinska agencija objavila vijest da su ruski vojnici zauzeli Kancelariju predstavništva ukrajinskog predsjednika u gradu Herson na jugu zemlje, mediji iz regije su u klikbejt naslovima izvijestili da je “zauzeto predsjedništvo Ukrajine”.Također su netačno ustvrdili i da se spomenuta kancelarija nalazi na poluotoku Krim. Detaljnije na linku.

08.4.2022: Dokumenti koje su pronašli ruski vojnici ne dokazuju da je Kijev planirao ofanzivu na Ukrajinu (Raskrinkavanje.ba)
Desetine medija iz regiona su u svojim člancima ustvrdille da su se pojavili “dokazi” da je ukrajinska vojska planirala sprovesti ofanzivu na Donbas u martu ove godine.
Dokumenti, pak, ne dokazuju da je ofanziva na Donbas planirana u martu. Detaljnije na linku.

07.4.2022: Manipulacija protestom: Ko je organizator i čiji su simboli? (Raskrinkavanje.me)
U vremenu kada se u Evropi dešava rat, mnogi mediji informacije interpretiraju na obmanjujući način. Tako se olako izvode netačni zaključci, čime se čitaoci usmjeravaju na krive narative. Portal IN4S objavio je tekst u kome se tvrdi da su se na ulicama Podgorice našli simboli neonacističke organizacije iz Ukrajine „Desni sektor“, te da Crna Gora „klizi“ u fašizam. Detaljnije na linku.

07.4.2022: Nije tačno da trećina izbjeglica koje iz Ukrajine odlaze u Francusku nisu Ukrajici/ke (Raskrinkavanje.ba)
Portal Nulta tačka objavio je da čak 30% izbjeglica koje iz Ukrajine odlaze u Francusku nemaju ukrajinsko državljanstvo i da dolaze iz zemalja Afrike i Bliskog istoka. Prema zvaničnim podacima, udio migranata/tkinja koji/e u Francusku dolaze iz Ukrajine, a nisu Ukrajinci/ke, zapravo je manji od 2%. Više o ovoj temi pročitajte na linku

07.4.2022: Video star sedam godina lažno prikazan kao hapšenje vođe Azova (Raskrinkavanje.me)
Od prvog dana ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, pa do danas, društvenim mrežama se šire lažne informacije o tamošnjim dešavanjima i kroz objave koje nemaju nikakve dodirne tačke sa aktuelnim sukobom. Tako se na Fejsbuku počeo dijeliti i snimak za koji se tvrdi da prikazuje hapšenje vođe ekstremno desničarskog bataljona Azov. Detaljnije na linku

07.4.2022: Lažna nećaka Zelenskog i lažni nalog Mihaila Dedeića (Raskrinkavanje.me)
Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski konstantno je na udaru dezinformacija i pro-ruski mediji i korisnici društvenih mreža konstantno pokušavaju da ga predstave kao nacistu. Nakon foto-montaža sa nacističkim simbolima i tvrdnjama da promoviše te simbole na svojoj odjeći, Zelenskoga sada pokušavaju povezati sa neo-nacistkinjom iz Ukrajine. Detaljnije na linku

06.4.2022: U Buči su snimljeni mrtvi ljudi, a ne statisti (Raskrinkavanje.me)
Ukrajinski i svjetski mediji danima pišu o zločinima nad civilnim stanovništvom u ukrajinskom gradiću Buča iz kojeg stižu tragične fotografije i snimci žrtava. U Buči, iz koga se povukla ruska vojska, pronađeni su ubijeni civili na ulicama, kao i masovna grobnica. Dok Zapad osuđuje takav stravičan zločin, zvanična Rusija negira umiješanost i ističe da je riječ o, kako se navodi, još jednoj provokaciji. Detaljnije na linku. I Raskrinkavanje.ba se bavilo ovom temom, a tu analizu pročitajte ovdje.

06.4.2022: Kiril nije rekao da Ukrajinu treba uništiti kao nacistički Rajh (Raskrinkavanje.me)
Dok rat u Ukrajini i dalje bjesni, a narod u toj zemlji napušta svoje domove pred ruskom agresijom, ne jenjavaju ni medijske spekulacije i navala lažnih vijesti. Mada su dezinformacije uglavnom rezervisane za tabloide, često se desi da i kredibilni mediji prenesu lažnu vijest, sve teže razlikujući šta je laž, a šta istina. Ovoga puta neistina je objavljena na račun Rusije, odnosno njihovog mitropolita. Više medija objavilo je da je Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril u govoru pred vojskom pozvao na uništenje Ukrajine. Detaljnije na linku.

05.4.2022: Leševi koji se miču i druge dezinformacije o ratnim zločinima u Ukrajini (Faktograf.hr i Raskrikavanje.rs – Ruska propaganda portala Srbija Danas: Mrtva tela se pomeraju)
Na društvenim mrežama šire se različite dezinformacije o ratnim zločinima u Ukrajini. Među najpopularnijima je tvrdnja kako se na snimkama vidi da se leševi pomiču. Više pročitajte ovdje. Članak Raskrikavanje.rs je dostupan na linku.

05.4.2022: Genocid u Srebrenici nije bio “produkcija” (Istinomjer.ba)
Odgovarajući američkom predsjedniku Joeu Bidenu, koji je izjavio da Putin mora odgovarati za zločine počinjene u ukrajinskom gradu Buča, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova, između ostalog, negirala je genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine. Iako je Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a u julu 2015. godine uložila veto na izglasavanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ruska strana nikada do sada genocid u Srebrenici nije zvanično okarakterisala kao “produkciju”, kako je to nedavno učinila Zakharova. Detaljnije na linku.

05.4.2022: Suprotno tvrdnjama Mile Alečković, rat u Ukrajini nije “Covid-20 operacija” protiv biolaboratorija (Raskrinkavanje.ba)
Gostujući u emisiji Balkan info, prominentna teoretičarka zavjere Mila Alečković iznijela je niz dezinformacija o ratu u Ukrajini. Rat je neutemeljeno povezala i s pandemijom Covid-19, nazvavši ga “Covid-20 operacijom”, a za Ukrajinu je rekla da nije država. Detaljnije na linku.

05.4.2022: “Zavjerološki” video kao sredstvo ruske propagande o ratu u Ukrajini (Raskrinkavanje.ba)
Na društvenim mrežama postao je popularan videosnimak o “nacistima” u Ukrajini, koji se koristi kao propagandno sredstvo za pravdanje ruske invazije.
Snimak sadrži mnogobrojne netačne ili manipulativno prikazane tvrdnje. Detaljnije na linku.

05.4.2022: Nacista iz fotošopa: Zelenski ne promoviše kukasti krst (Raskrinkavanje.me)
Društvene mreže često su stanište za realistične fotomontaže i ponekad je teško zaključiti da nije riječ o originalu. Na meti jedne takve fotomontaže našao se predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski kojeg su željeli prikazati kao nacistu kroz kolaž od tri fotografije. Jedna fotografija prikazuje kako drži dres sa stilizovanim kukastim krstom. Detaljnije na linku

05.4.2022: “Ruski voz” iz Kanade prevozi tenkove 2012. (Raskrinkavanje.me)
Od početka rata u Ukrajini, društvene mreže su preplavljene dezinformacijama. Neke od njih plasiraju pojedinci, dok su druge proizvod ozbiljnih propagandnih mašinerija. Nakon lažnih vojnika, izbjeglica i žrtava na red je došao i “ruski” voz koji prevozi tenkove.  Detaljnije na linku

05.4.2022: CNN nije pisao o srpskom odmaralištu kao o porušenom hotelu u Ukrajini (Raskrinkavanje.me) 
Fabrikovanje lažnih vijesti o izvještavanju zapadnih medija u vezi ruske agresije na Ukrajinu ne prestaje da se širi društvenim mrežama. U jednoj od tih Fejsbuk objava je podijeljen skrinšot tvita koji je navodno objavio američki CNN i u kome piše: “Ovo su ostaci jednog čuvenog ukrajinskog hotela „Mir“ nakon napada ruskih bombardera. Navodno je to CNN objavio na svom Breaking news nalogu”. Šta  je istina, a šta nije, pročitajte u analizi na linku

04.4.2022: “Vidoviti Simpsonovi”: Fotošopom o situaciji u Ukrajini (Raskrinkavanje.me)
Najpoznatija animirana porodica na svijetu već više od tri decenije uveseljava domove širom svijeta. Ovih dana, čini se, najviše radosti donosi onima koji se bave svjetskim dešavanjima, ratom u Ukrajini i koji šire trivije, doduše lažne, koje taj užas prate. U preko 30 godina, Simpsonovi su prešli mnogobrojne teme, ali da li su zaista predvidjeli užas u Ukrajini i da li je kraj svijeta i nuklearni sukob blizu? Ako je vjerovati originalnom scenariju – i ne baš. Detaljnije na linku.

04.4.2022: Ozloglašeni nacista nije dio ukrajinske policije (Raskrinkavanje.me)
Propagandne mašine, tokom rusko-ukrajinskog sukoba, proizvode brojne neistine, pa tako nova epizoda iz te serije nosi poruku da postoje dvije strane ukrajinske policije. Detaljnije na linku

04.4.2022: Cetinjani nisu istakli nacističke simbole tokom skupa podrške Ukrajini (Raskrinkavanje.me)
I pored činjenice da je Crna Gora kao država stala na stranu Ukrajine koja je već duže od mjesec na meti ruske vojne agresije, dobar dio crnogorskog stanovništva i dalje zastupa proruske stavove, uključujući i onaj koji služi kao opravdavanje za agresiju a tiče se teze o „denacifikaciji Ukrajine“. Na jednoj strani su oni, a na drugoj istrajni Cetinjani. Detaljnije na linku

04.4.2022: Trudnica preminula, humanitarnu pomoć primila druga osoba (Raskrinkavanje.me)
Proruski propagandisti ne odustaju od širenja dezinformacija u vezi sa granatiranjem bolnice u ukrajinskom gradu Mariupolju, pa se nakon tvrdnji da je to bombardovanje lažirano, te da je povrijeđena trudnica zapravo našminkana glumice, sada širi novi krug neistina. “Žena koja je prošle nedelje “umrla” u porodilištu usljed vojnih dejstava u Mariupolju i čija je slika obišla sve zapadne medije, danas je uzimala rusku humanitarnu pomoć u Mariupolju”, navodi se u Facebook objavi koju prati video snimak na kojem se vidi više osoba koje uzimaju hljeb i vodu. Detaljnije na linku.

04.4.2022: Ukrajinske medalje za “zauzimanje Krima” su lažne (Raskrinkavanje.ba)
Slike ukrajinskih medalja za “zauzimanje Krima”, navodno pronađenih u okupiranoj Hersonskoj oblasti, dijele se kao “dokaz” da je Ukrajina planirala napasti Donbas i anektirani Krim. Time se opravdava ruska invazija na Ukrajinu, koja je “osujetila” navodne planove napada na ukrajinske teritorije pod kontrolom Rusije ili proruskih separatista. Ipak, pronađene “medalje” nisu autentične i ne postoje dokazi da je Ukrajina planirala vratiti Krim vojnim putem. Detaljnije u analizi.

02.04.2022: Video pokazuje napad na kulu u Gazi, a ne na zgradu ministarstva Ukrajine (Raskrikavanje.rs)
Zgrada koja nestaje u plamenu, uz zvuke rušenja i fotograf koji nastoji da zabeleži taj trenutak. Tako se ukratko može opisati video koji je dospeo na Vajber grupu „Istinom protiv plandemije”, uz tvrdnje da su Rusi bombardovali zgradu Ministarstva odbrane Ukrajine. Video, međutim, nema veze sa ratom u Ukrajini, datira iz maja 2021. godine i prikazuje izraelski napad na kulu u Gazi tokom eskalacije sukoba između Izraela i palestinske grupe Hamas, koja upravlja Gazom. Detaljnije na linku.

01.4.2022: Viralni snimak ne prikazuje “koncentracioni logor” u Ukrajini (Raskrinkavanje.ba)
Na društvenim mrežama dijeli se snimak o navodnom koncentracionom logoru kojim je upravljao ukrajinski bataljon Aidar. Snimak je napravila Narodna milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike, ali je, zapravo, nastao u bivšoj bazi pomenutog bataljona, a ne u logoru. Ne postoje nikakvi dokazi koji ukazuju na to da je neko “mučen i ubijan” u ovom objektu. Više o ovoj temi pročitajte na linku.

01.4.2022: Zelenski nije okrivio NATO za rat u Ukrajini (Raskrinkavanje.ba)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu za CNN da rat u njegovoj zemlji ne bi počeo da je Ukrajina bila članica NATO-a. Pojedini mediji su svoje članke o ovom intervjuu opremili naslovima u kojima se netačno tvrdi da je Zelenski okrivio NATO za rat u Ukrajini. Detaljnije u analizi.

31.3.2022: Australski teoretičar zavjera tvrdi da je rat u Ukrajini namješten (Faktograf.hr)
Portal Epoha prenosi tvrdnje Australca kojeg lažno predstavljaju kao profesora, a koji tvrdi da je rat u Ukrajini namješten i dogovoren. Više pročitajte ovdje.

31.3.2022: Ne, ekološki aktivisti nisu krivi za europsku ovisnost o ruskom plinu (Faktograf.hr)
U bizarnom tekstu o uzrocima rata u Ukrajini, konzervativni američki kolumnist Dennis Prager rat objašnjava i aktivnostima pokreta za zaštitu okoliša. Njegov članak prenio je portal Konzerva.hr. Više pročitajte ovdje.

31.3.2022: Nema dokaza da su Ukrajinci otrovali Romana Abramoviča (Faktograf.hr)
Širi se neutemeljena vijest da su Ukrajinci otrovali Romana Abramoviča. Nema dokaza da je Abramovič doista otrovan, a ako i jest, ne zna se tko stoji iza toga. Više pročitajte ovdje.

31.3.2022: Ruski propagandist predstavljen kao “ministar” koji prijeti nuklearnim oružjem (Raskrinkavanje.ba)
Ruski politolog i propagandist Sergej Mihejev je u televizijskoj emisiji iznio prijetnje nuklearnim bombardovanjem NATO članica ukoliko pošalju mirovne snage u Ukrajinu. Njegova prijetnja je objavljena u naslovima nekoliko portala bez konteksta ili informacije da se radi o televizijskoj ličnosti poznatoj po zapaljivoj retorici. U članku anonimnog portala Sve za vas, Mihejev je netačno predstavljen kao “ruski ministar”. Detaljnije u analizi.

30.3.2022: Je li u Ukrajini uhićena snajperistica iz Srbije? (Faktograf.hr)
Iz Ukrajine stižu tvrdnje da su uhitili srpsku snajperisticu Bagiru. Iz Srbije pak tvrde da je ona već odavno u zatvoru. Fotografije pokazuju da žena navodno uhićena u Ukrajini ni ne liči na Bagiru. Više pročitajte ovdje.

30.3.2022: Je li Putin povećao Rusima mirovine, plaće i socijalna davanja? (Faktograf.hr)
Među korisnicima Facebooka i Instagrama širi se tvrdnja da je Vladimir Putin zbog sankcija povećao Rusima plaće, mirovine i socijalna davanja. Točno je da su povećane mirovine, ali ne i plaće i socijalna davanja. Više pročitajte ovdje.

30.03.2022: Performans „Žena u crnom“ NIJE posvećen stradalim pripadnicima Azova iz Ukrajine (Raskrikavanje.rs)
Video u kojem su prikazane žene dok hodaju po belom platnu, ostavljajući za sobom crvene tragove pojavio se juče na Tviteru, uz tvrdnje da je reč o pomenu posvećenom stradalim ukrajinskim nacistima. Iako je ubrzo nakon objavljivanja videa, isti profil na Tviteru ostavio komentar da je reč o „šali” i da je događaj posvećen „lažnom genocidu u Srebrenici”, mnogi su nastavili da ga dele u kontekstu rata u Ukrajini. Detaljnije na linku.

29.3.2022: Nema dokaza da bojna Azov sprema puč protiv Zelenskog (Faktograf.hr)
Proruski ukrajinski parlamentarac koji je nedavno optužen za veleizdaju tvrdi da Azov u Ukrajini priprema državni udar. Nema dokaza na kojima bi se takva tvrdnja mogla utemeljiti. Više pročitajte ovdje.

29.3.2022: „Nedavne“ fotografije djece Azova su iz 2015. godine (Raskrinkavanje.me)
Ekstremno desničarski bataljon Azov tema je brojnih medija i objava od samog početka invazije Rusije na Ukrajinu. Ekstremizam ovog bataljona danas služi i za stvaranje brojnih dezinformacija, poput one da bataljon ima i djecu vojnike. Detaljnije u analizi

28.3.2022: Kako rat utječe na dostupnost hrane u Hrvatskoj? (Faktograf.hr)
Hrvatska proizvodi dovoljne količine žitarica, ali nije samodostatna u proizvodnji mesa, voća i povrća. Cijene će rasti u svim segmentima. Više čitajte ovdje.

28.3.2022: Nije točno da su premijeri Slovenije, Poljske i Češke lažirali posjet Kijevu (Faktograf.hr)
Logično.com, portal specijaliziran za širenje ruske propagande, neutemeljeno tvrdi da su premijeri Slovenije, Češke i Poljske lažirali put u Kijev, glavni grad ratom zahvaćene Ukrajine. Više čitajte ovdje.

28.3.2022: Izmišljeni Putinov citat o “borbi protiv nacista” (Raskrinkavanje.ba)
Citat u kojem Vladimir Putin govori o ljudima koji ga nazivaju Hitlerom i ubicom, ali u kojem navodi da će jednog dana “svijet sve shvatiti” o njegovoj navodnoj borbi protiv “nacista”, viralan je na društvenim mrežama. Ipak, ne postoje dokazi da je citat autentičan. Detaljnije pročitajte ovdje.

28.3.2022: Je li rusko ministarstvo objavilo ukrajinski plan za vojnu vježbu ili ofenzivu na Donbas? (Faktograf.hr)
Rusija tvrdi kako ima dokaz da je Ukrajina planirala ofenzivu na Donbas u ožujku 2022. godine. Međutim, dokument na koji se pozivaju, a čiji sadržaj Rusija i Ukrajina različito tumače, nije sasvim jasan. Više čitajte ovdje.

28.3.2022: I poslije Putina – Putin (Faktograf.hr)
Ruske službe pod vrhunskim vodstvom iskusnog ruskog predsjednika godinama širom svijeta podržavaju aktivnosti podrivanja demokratskih sustava – toplo se druže sa strankama krajnje desnice i krajnje ljevice te ih izdašno financiraju. Više čitajte ovdje.

28.3.2022: Novi bizarni zaplet stare teorije zavjere: “Chemstrailsi” ne postoje i nemaju veze s ratom u Ukrajini (Raskrinkavanje.ba)
Pobornici/e decenijama stare teorije zavjere o “chemtrailsima” tvrde da je zaprašivanje stanovništva iz aviona prestalo jer je ruska vojska uništila biolaboratorije u Ukrajini, u kojima su se navodno proizvodile hemikalije za tu namjenu. Radi se o potpunoj izmišljotini. “Chemtrailsi” nikada nisu ni postojali. Detaljnije na linku.

28.3.2022: Lažne vijesti o “lažnim vijestima CNN-a” (Raskrinkavanje.me)
O aktuelnim dešavanjima pored mejnstrim medija, često se možemo informisti uz pomoć fotografija ili video snimaka građana na društvenim mrežama. Problem kod ovih drugih je međutim, što one često budu obrađene i izmanipulisane. Tako se ovih dana šire tvrdnje kako CNN obmanjuje javnost prilikom izvještavanja o dešavanjima u ratom pogođenoj Ukrajini. Detaljnije na linku.

25.3.2022: Pokušava li Amerika oduzeti Rusiji dio Sibira? (Faktograf.hr)
U Rusiji je rašireno uvjerenje da im Amerikanci pokušavaju oduzeti dio Sibira. Ova priča ima prilično bizarne korijene, a uključuje i navodno čitanje misli bivše državne tajnice SAD-a. Više čitajte ovdje.

25.3.2022: Ne, Ukrajina u “tišini sukoba” ne uvodi Veliki reset (Faktograf.hr)
Popularna teorija zavjere o “Velikom resetu” dobila je novu dimenziju – na društvenim mrežama se tvrdi da veliki socijalni eksperiment potiho počinje u ratom zahvaćenoj Ukrajini. Više čitajte ovdje.

25.3.2022: Snimak Zelenskog u posjeti bolnici je autentičan, na njemu nije doktorica koja je poginula (Raskrinkavanje.ba)
Korisnici/e društvenih mreža, ali i pojedini portali, utvrdili su da je snimak nedavne posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog bolnici u Kijevu lažan i ranije snimljen.Kao “dokaz” su naveli da se na snimku  pojavljuje Ina Derusova, koja je poginula krajem februara. Ova tvrdnja nije tačna. Na snimku se vidi Tatjana Ostaščenko, komandantica ukrajinskih vojnih medicinara. Detalje pročitajte na linku.

25.3.2022: Ne, Rusija nije spriječila NATO da pokrene treći svjetski rat (Raskrinkavanje.ba)
U člancima nekoliko portala tvrdi se da je NATO planirao započeti treći svjetski rat te da je Rusija to zaustavila tako što je napala Ukrajinu. Detaljnije u analizi na linku.

24.3.2022: Ne, Simpsoni nisu predvidjeli rat u Ukrajini (Faktograf.hr)
Na društvenim mrežama česte su netočne tvrdnje o “proročanstvima” popularne serije Simpsoni. Sad se to ponavlja i s ratom u Ukrajini. Više čitajte ovdje.

24.3.2022: Nije točno da je Hrvat Denis Šeler od Ukrajine dobio visoko državno odličje (Faktograf.hr)
Na Instagram profilu “upoznajmohrvatsku” objavljena je činjenično netočna tvrdnja da je hrvatski građanin Denis Šeler od Ukrajine dobio visoko odličje Narodni heroj Ukrajine. Više čitajte ovdje.

24.3.2022: Nije točno da je Ukrajinka na francuskoj televiziji optužila Zelenskog da je ubojica (Faktograf.hr)
Rubni portal Croativ.net neutemeljeno optužuje predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da je ubojica. Više čitajte ovdje.

24.3.2022: Fotografija ukrajinskog prometnog znaka je fotošopirana (Faktograf.hr)
Društvenim mrežama širi se fotošopirana fotografija prometnog znaka u Ukrajini na koji je umetnuta pogrdna poruka upućena ruskim okupatorima. Više čitajte ovdje.

24.3.2022: Ukrajinci nisu započeli rat u sopstvenoj državi (Raskrinkavanje.me)
Predsjednik Rusije, Vladimir Putin, od početka invazije na Ukrajinu vodi se retorikom “oslobađanja zemlje od nacista”. Kako su Ukrajinci preko noći postali nacisti, malo kome je jasno, osim krugovima oko Kremlja i ljubiteljima politika koje se donose u Moskvi. Takvih je mnogo na društvenim mrežama. Oni uz zamjenu teza pokušavaju da rusku propagandu pretvore u otvoreni poziv za obračun sa ukrajinskom vladom. Detaljnije na linku.

24.3.2022: Makron, Moskva, DNK – savršen recept za teoriju zavjere (Raskrinkavanje.me)
Rat u Ukrajini stavio je koronavirus u drugi plan. Ipak, pojedinci su pandemiji ostali vjerni pa su spojili obje aktuelne situacije u novu-staru teoriju zavjere.
Potpuno fabrikovan video objavljen je na Fejsbuk profilu Kraljević Marko III i za jedan dan broji hiljadu pregleda. U nešto više od dva minuta pominje se ,,biokodirano elektronsko oružje usmjerenog dejstva” koje navodno uzima naš DNK i putem satelita emituju signal specijalizovan samo za naše tijelo kako bi njime upravljali, nešto što se u ovoj objavi naziva: individualna bio-frekvencija, koja je ustvari vid energetskog liječenja. Detaljnije na linku

24.3.2022: Propaganda i dezinformacije: Evakuisani iz Mariupolja otišli su na teritoriju koju kontroliše vlada (Raskrinkavanje.ba)
Suprotno tvrdnjama s društvenih mreža, evakuisani stanovnici Mariupolja nisu se uputili na teritorije pod kontrolom Rusije, već u Zaporožje – grad koji kontrolišu ukrajinske snage. Detaljnije u analizi na linku.

23.3.2022: Nije točno da se širi slika predsjednika Ukrajine u krevetu s djevojkom (Faktograf.hr)
Društvenim mrežama šire se obmanjujući članci s rubnih portala u kojima se netočno tvrdi da se internetom šire kompromitirajuće fotografije predsjednika Ukrajine. Više čitajte ovdje.

23.3.2022: Nije točno da Ukrajina financijski pomaže samo građanima koji su se cijepili protiv Covida (Faktograf.hr)
Rubni portal Epoha netočno tvrdi da Ukrajina daje žrtvama rata 2000 dolara, ali samo ako su cijepljeni protiv Covida-19. Više čitajte ovdje.

23.3.2022: “Leš” koji puši cigaretu nema veze s ratom u Ukrajini (a ni s koronavirusom) (Faktograf.hr)
Ukrajinske propagandiste optužuje se da su inscenirali masovno ubojstvo, a video dokazuje kako je jedan od “leševa” živ i puši cigaretu. Međutim, radi se o detalju sa snimanja ruskog muzičkog spota, a ne snimkama iz Ukrajine. Više čitajte ovdje.

23.3.2022: Ukrajina je poprište rata, a ne “filmski set” (Faktograf.hr)
Anonimni čovjek iz Engleske otišao je u Ukrajinu, snimao svoj put i zaključio da nema rata, nego je Ukrajina samo jedan veliki “filmski set”. Više o toj dezinformaciji čitajte ovdje.

23.3.2022: IKEA: Fotografije koje prikazuju portrete Putina u našoj trgovini u Zagrebu su fotošopirane (Faktograf.hr)
Društvenim mrežama diljem svijeta proširila se netočna tvrdnja da su radnici IKEA-ine trgovine u Zagrebu istaknuli portrete Vladimira Putina. O tome čitajte ovdje.

23.3.2022: Air Serbia nije obustavila letove za Moskvu (Raskrinkavanje.ba)
Pojedini portali ustvrdili su da je srbijanska aviokompanija Air Serbia obustavila letove za Moskvu. U nekim od objava tvrdi se da je navodno ukidanje letova rezultat “pritiska iz Evrope”. To se, ipak, nije desilo. Detalje pročitajte u analizi ovdje.

23.3.2022: Od M do B: Ujka Vanja umesto Ronalda Mekdonalda (Fakenews.rs)
Kompanija „Rusko polje – Logistik“ sprovodi internu istragu zbog zahteva za registraciju brenda „Ujka Vanja“, koji je – što u mimovima što u medijima – predstavljen kao naslednik Mekdonaldsa u Rusiji. Zahtev je povučen i neće biti najavljenog scenarija. Detaljnije na linku.

23.3.2022: Kako Sputnik obmanjuje javnost o uzrocima rata u Ukrajini (Faktograf.hr)
Ruskom državnom mediju Sputnik zabranjeno je emitiranje u Europskoj uniji, ali njihovi se dezinformirajući prilozi ipak šire društvenim mrežama. Više čitajte ovdje.

23.03.2022: Rast cena namirnica počeo je i pre početka rata u Ukrajini (Raskrikavanje.rs)
Dok tabloidi rast cena i nestašice robe isključivo pripisuju ratu u Ukrajini, o istom problemu povećanja cena u Srbiji – ćute. Više na linku.

22.3.2022: Černobilj i šta sve Rusi nisu našli nakon zauzimanja nuklearne elektrane (Raskrinkavaje.me)
Već prvog dana invazije na Ukrajinu ruska vojska zauzela je nuklearnu elektranu u Černobilju. Upravo ovaj događaj poslužio je pojedinim korisnicima društvenih mreža da kreiraju i šire lažne vijesti o “ponovo pokrenutoj radijaciji”, a zatim i o zločinima koji su navodno počinjeni upravo u mjestu gdje je prije 36 godina došlo do najgore nuklearne katastrofe u istoriji čovječanstva. Detaljnije na linku

21.3.2022. Dezinformacije portala Borba o pomoći Ukrajini (Raskrinkavanje.me)
U moru dezinformacija koje se plasiraju na onlajn portalima, često je teško zaključuti je li riječ o informativnoj vijesti, izvještaju ili stavu i komentaru. Da se na novinarske forme i pravila zaboravilo, pokazuje i činjenica da se u nekim tekstovima čak ni ne navode imena onih o kojima se govori. Detaljnije u analizi na linku.

21. 3. 2022: Nema dokaza da je Amerika spremala biološki rat protiv Rusije(Raskrikavanje.rs)
Tabloid Informer prenosi da su SAD sa 32 miliona dolara finansirale laboratorije u Ukrajini zbog kojih je u Donbasu 2018. umrlo 70 ljudi od tuberkuloze. Međutim, od tuberkuloze u svetu je 2020. umrlo čak milion i po ljudi, a SAD su u ukrajinsko zdravstvo od 2005. uložile 200 miliona dolara. Detaljnije u tekstu na ovom linku. 

21. 3. 2022: Ovo nisu lažne ukrajinske žrtve, već scena sa snimanja spota u Rusiji (Raskrikavanje.rs)
Na twitter se deli snimak koji prikazuje tela u plastičnim kesama u prikolici kamiona, a iz jedne od njih „viri“ glava čoveka koji puši cigaretu uz tvrdnje da se radi o „lažnim ukrajinskim žrtvama”. Kako je Raskrikavanje utvrdilo u tekstu video, međutim, nema nikakve veze sa napadima u Ukrajini, već se radi o snimanju spota za pesmu ruskog repera Haskija, koji je objavljen još u septembru 2020. godine. 

18.3.2022. Dvije sedmice propagande o ratu u Ukrajini (Raskrinkavanje.me)
Za dvije sedmice sukoba u Ukrajini, koju je oružano napala Rusija, Raskrinkavanje.me uradilo je gotovo 50 analiza, u okviru kojih smo istražili na stotine objava i članaka koje su plasirane na raznim portalima i društvenim mrežama, u najvećoj mjeri na Fejsbuku. Detaljnije čitajte na linku.

18.3.2022: Videosnimci YouTubera sa lažnim tvrdnjama o “normalnom stanju” u Ukrajini (Raskrinkavanje.ba)
Facebookom se dijele dva videosnimka u kojima YouTuber iz Ukrajine tvrdi da je stanje “normalno” i da “kriminalci koje je naoružao Zelenski” stvaraju haos. Detaljnije pročitajte na linku.

18.3.2022: Klikbejti i besmislice o “ruskom napadu na New York” (Raskrinkavanje.ba)
Tweet u kojem se spominje mogućnost napada na ukrajinski gradić New York iskorišten je za naslove iz kojih čitatelji i čitateljke mogu zaključiti da je posrijedi napad na istoimeni američki grad. Detaljnije pročitajte na linku.

18.3.2022: U Javorivu nije granatiran “NATO centar”, niti u Ukrajini ima NATO vojnika (Raskrinkavanje.ba)
Nakon ruskog raketnog napada na vojni kompleks u Javorivu, pojedini mediji ustvrdili su da je tim granatiranjem Rusija napala NATO, te da je gađan “NATO centar” ili “baza”. Ništa od toga nije tačno. Detaljnije pročitajte na linku.

17.3.2022: Rad “američkih biolaboratorija” u Ukrajini nije uzrok “epidemija opasnih bolesti” (Raskrinkavanje.ba)
Teorija zavjere o postojanju američkih biolaboratorija u Ukrajini “dokazuje” se različitim, posve netačnim argumentima. I dok laboratorije čiji razvoj dijelom finansiraju agencije SAD-a zaista postoje u Ukrajini, one se ne koriste u svrhu razvoja biološkog oružja, nisu pod kontrolom SAD-a, niti se u njima “eksperimentiše” na vojnicima/kinjama. Detaljnije na linku.

17.3.2022: Fotografija iz filma katastrofe nije korištena u izvještavanju o izbjeglicama iz Kijeva (Raskrinkavanje.ba)
Na društvenim mrežama kruži netačna tvrdnja da je scena iz filma “Deep Impact” korištena u izvještavanju o ratu u Ukrajini. Korisnici/e Facebooka tvrde da je italijanski medij TMCOM24 fotografiju iz ovog filma predstavio kao sliku “bijega iz Kijeva”. Iz ovog medija su, pak, te tvrdnje demantovali. Detalje čitajte u analizi.

17.3.2022: Video ne prikazuje novac koji su zaplijenili čečenski borci u Ukrajini (Rakrinkavanje.ba)
Snimak kutija s novcem i oznakama Međunarodnog komiteta Crvenog krsta ne prikazuje novac koji su zaplijenili čečenski borci u ukrajinskom bunkeru. Radi se o godinama starom snimku koji se dijelio s raznim netačnim tvrdnjama. Detaljnije na linku.

16.3.2022: Nije točno da Rusija u Ukrajini uništava laboratorije za proizvodnju adrenokroma (Faktograf.hr)
QAnon zajednica koristi rat u Ukrajini za širenje teorije zavjere o pedofilskoj eliti koja upravlja svijetom i drogira se krvlju djece. Više čitajte ovdje.

16.3.2022: Davor Domazet Lošo proširio suludu teoriju zavjere o ratu u Ukrajini (Faktograf.hr)
Umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo upustio se u širenje ruske propagande o ratu u Ukrajini. Za rat je optužio “okultnu oligarhiju” na Zapadu. Više čitajte ovdje.

16.3.2022: Ukrajina nije pokušavala razviti nuklearno oružje prije ruske invazije (Raskrinkavanje.ba)
U člancima nekoliko portala tvrdi se da je Ukrajina pokušavala razviti nuklearno naoružanje. Riječ je o ruskom narativu kojim se pravda invazija na ovu zemlju. Detaljnije u analizi na linku.

15.3.2022: Prilepljena izjava i prilepljena svastika (Fakenews.rs)
Vladimir Đukanović (SNS) podelio je na svom Tviter nalogu foto-montažu s pridodatim kukastim krstom, a portal Vaseljenska podelio je nepostojeću izjavu ukrajinskog predsednika Zelenskog. Detalje pročitajte ovde.

15.3.2022: Bombardovanje bolnice u Mariupolju nije lažirano, niti je povrijeđena trudnica našminkana glumica (Raskrinkavanje.me)
U moru dezinformacija koje svakodnevno prate dešavanja tokom ruske invazije na Ukrajinu česta meta su autentični i vjerodostojni video snimci i fotografije (zabilježeni u realnom vremenu, na mjestima širom zemlje ilustrujući razmjere i posljedice sukoba) koji se pokušavaju predstaviti kao lažni i kao dio antiruske propagande ili, kako se to često spočitava, sredstvo zapadnih sila/medija za ostvarivanje ličnih ciljeva kroz podršku Ukrajini. Detaljnije u analizi.

14.3.2022: Tužna priča sa srećnim krajem: Dječak iz Ukrajine nije sam prešao granicu (Raskrinkavanje.me)
U moru potresnih scena koje ovih dana dolaze iz ratom zahvaćene Ukrajine, posebno se izdvojila ona na kojoj jedan dječak u suzama prelazi granicu sa Poljskom, napuštajući tako poput miliona sunarodnika svoju zemlju koja je pod ruskom invazijom. Detaljnije na linku.

14.3.2022: Ekonomist Slavko Kulić širi rusku propagandu o biološkom oružju u Ukrajini (Faktograf.hr)
Ekonomist Slavko Kulić u intervjuu za Novi list neutemeljeno tvrdi da Rusija u Ukrajini uništava laboratorije za proizvodnju biološkog oružja. U Ukrajini postoje biološki laboratoriji, ali nema dokaza da se u njima proizvodi oružje. Više čitajte ovdje.

14.3.2022: Žrtve granatiranja rodilišta u Mariupolju lažno proglašavaju plaćenim glumicama (Faktograf.hr)
Ruski propagandisti lažno tvrde da su žene koje su stradale u granatiranju bolnice u Mariupolju zapravo plaćene glumice – iako je jedna od njih i ubijena. Više čitajte ovdje.

14.3.2022: Humanitarni koridori u Mariupolju: Dezinformacije o naporima za evakuaciju civilnog stanovništva (Raskrinkavanje.ba)
Civilno stanovništvo u Mariupolju se danima nalazi u gradu pod intenzivnim ruskim napadima, a jedini izlaz za njih trenutno jeste uspostavljanje humanitarnih koridora za evakuaciju. Pojedini mediji, slijedeći dezinformativni ruski narativ, u više navrata objavljivali su netačne tvrdnje o ovim koridorima. Detaljnije čitajte na linku

12.3.2022: Agresija na Ukrajinu i plimni “whataboutism” (Faktograf.hr)
Ako u današnjoj, Ukrajinom usijanoj svjetskoj situaciji, krenemo nabrajati i uspoređivati vojne intervencije koje su po svijetu izvodile Ruska Federacija i SAD bismo li imali argumentiranu raspravu? Čitajte ovdje.

11.3.2022: Ima li Ukrajina laboratorije za razvoj biološkog oružja? (Faktograf.hr)
Portal Logično nastavlja širiti rusku propagandu. Ovaj put prenose tvrdnje Putinovog režima da SAD u Ukrajini ima laboratorije za razvoj biološkog oružja. Više čitajte ovdje

11.3.2022: Rezultati glasanja za Rezoluciju UN-a uzeti van konteksta (Istinomjer.ba)
Ruski provladini mediji od početka agresije Rusije na Ukrajinu zastupaju narativ da ruska vojska u Ukrajini provodi mirovnu misiju s ciljem borbe protiv nacizma. S tim u vezi, često se van konteksta koriste i rezultati glasanja za Rezoluciju o borbi protiv glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose podsticanju savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodne netolerancije. Ovaj narativ koristio je i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić, a više o ovoj temi čitajte na linku.

11.3.2022: Govornik s antivakserskog “Festivala slobode” širi rusku propagandu (Faktograf.hr)
Govornik s antivakserskog “Festivala slobode” Filip Slipčević netočno tvrdi da je rat u Ukrajini krinka koja služi da se ne priča o Covid mjerama. Uključio se i u širenje ruske propagande. Više čitajte ovdje.

10.3.2022: Nije točno da nije bilo borbe na ukrajinskim aerodromima (Faktograf.hr)
Društvenim mrežama dijeli se dvominutni titlovani video gostovanja umirovljenog pukovnika Douglasa MacGregora na Fox Businessu u kojem pukovnik tvrdi da je većina toga što dolazi iz Ukrajine raskrinkano kao laž unutar 24 do 48 sati, da su borbe oko aerodroma “gluposti” i “nisu se dogodile”. To nije točno, o čemu možete čitati ovdje.

10.3.2022: Može li se Vladimiru Putinu suditi za ratne zločine? (Faktograf.hr)
Međunarodni kazneni sud može optužiti Putina za ratne zločine, ali ne i za agresiju, iako je ona, bez sumnje, počinjena. Teško je ipak očekivati bilo kakvo suđenje prije nego Putin eventualno bude srušen u Rusiji. Više pročitajte ovdje.

10.3.2022: Viralne fotografije ne prikazuju “djecu vojnike” u Ukrajini (Raskrinkavanje.ba)
Korisnici/e društvenih mreža dijele fotografije ukrajinske djece u kampu kojeg vode pripadnici kontroverznog bataljona Azov, uz tvrdnju da su nastale nedavno i da prikazuju “djecu vojnike”. Fotografije su, zapravo, nastale godinama ranije, tokom dvosedmičnih treninga u kampu u blizini Kijeva, i ne prikazuju “djecu vojnike”. Više o ovoj temi pročitajte na linku

10.3.2022: Ruske studente ne protjeruju sa stranih univerziteta (Raskrinkavanje.me)
U moru sankcija koje Zapad uvodi Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu, vrlo često izdvajaju se informacije koje nisu tačne, a kojima se želi ukazati na navodnu neopravdanu rusofobiju. Detaljnije na linku.

10.3.2022: Zelenski ne promoviše nacističke simbole (Raskrinkavanje.me)
Uporna propaganda kojom se ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pokušava diskreditovati traje već dvije sedmice, otkako je počeo ruski napad na Ukrajinu. Posljednja u nizu je da ukrajinski predsjednik promoviše nacistička obilježja, i to na garderobi koju nosi. Detaljnije na linku

10.3.2022: Bivši predsjednik Ukrajine nije “obećao” da će djeca u Donbasu “sjediti u podrumima” (Raskrinkavanje.ba)
Na društvenim mrežama i na nekim portalima dijeli se citat iz govora koji je 2014. održao tadašnji predsjednik Ukrajine Petro Porošenko. Citat je manipulativno predstavljen kao njegovo “obećanje” da će djeca u regiji Donbas “sjediti u podrumima”. Međutim, Porošenko nije izgovorio takvu prijetnju. Detalje pročitajte na linku

10.3.2022: Napad na Ukrajinu nema veze s “američkim biolaboratorijama” (Raskrinkavanje.ba)
Godinama unazad širi se netačna tvrdnja da u Ukrajini postoje “američke biolaboratorije”. U jeku rata u ovoj zemlji, sljedbenici/e QAnona i drugih teorija zavjere tvrde čak i da su one stvarni cilj ruskog napada. Detalje pročitajte u analizi Raskrinkavanja. Detaljnije na linku

9.3.2022: Ko u Ukrajini vezuje lopove za stubove? (Raskrinkavanje.me)
Rat koji odnedavno traje u Ukrajini izazvao je haotično stanje širom države. To je doprinijelo tome da više od dva miliona građana pobjegne iz zemlje, a mnogi od njih ostali su bez svojih domova koji su praktično preko noći nestajali tokom ruske vojne invazije. Novonastala situacija, kako pišu pojedini mediji, dovela je i do porasta kriminalnih aktivnosti unutar Ukrajine, odnosno krađe u gradovima zahvaćenim ratom. O ovoj temi bilo je riječi i na Fejsbuku i Tviteru, pa je tako jedan korisnik podijelio istu informaciju dodajući fotografiju muškarca koji je vezan za stub ulične rasvjete. Detaljnije na linku.

9.3.2022:  Pilotkinja koja to nije: Ko je izmislio Natašu Perakov? (Raskrinkavanje.me)
Dezinformacije iz rata često imaju za cilj da relativizuju nasilje i ubistva. Ipak, postoje i one dezinformacije kojima se pokušava romantizovati nečije stradanje. Jedan od takvih primjera je i objava koja se masovno dijeli na Fejsbuku, a tiče se stradanja u kojem, navodno glavnu ulogu igra ukrajinska pilotkinja, Nataša Perakov. Detaljnije na linku.

9.3.2022: Twitter trolovi iz Srbije predstavljeni kao “ukrajinski propagandisti” (Raskrinkavanje.ba)
Trolovi s Twittera koji su predstavljali glumce iz Srbije kao vojnike u ukrajinskoj vojsci su u nekim medijima predstavljeni kao “ukrajinski propagandisti”. Na osnovu profila ovih tviteraša, očito je da to nije tačno. Detaljnije čitajte na linku

9.3.2022: Evropska unija i Velika Britanija ne uključuju se u rat u Ukrajini (Raskrinkavanje.ba)
Videosnimak britanskog vojnog konvoja koji je poslan u Estoniju u sklopu misije NATO-a dijeli se uz netačne tvrdnje da se “EU i Engleska uključuju” u rat u Ukrajini i da počinje treći svjetski rat. Detaljnije pročitajte u analizi na linku

9.3.2022: Ruska rezolucija u UN-u poslužila da se SAD i Ukrajina predstave kao nacističke države (Raskrikavanje.rs)
Na društvenim mrežama dele se tvrdnje da su u novembru 2014, na predlog Rusije, Ujedinjene nacije usvojile rezoluciju protiv veličanja nacizma, te da su protiv njenog usvajanja glasale SAD, Kanada i Ukrajina. Iako su ove tvrdnje tačne, rusofili ih, usled nedostatka konteksta, koriste kao argument da su pomenute države pronacistički orijentisane. Međutim, ove države jasno osuđuju svako veličanje nacizma, a kako kažu usvajanju ove rezolucije se protive jer je reč o instrumentu kojim Rusija sledi svoje političke ciljeve. Detaljnije u tekstu na ovom linku. 

9.3.2022: Kako je Rusija izgubila informacijski rat (Faktograf.hr)
Ruska propaganda malo je koga uspjela uvjeriti u opravdanost rata u Ukrajini. Nema nikakve dvojbe da Ukrajina pobjeđuje u borbi koja se vodi na informacijskom polju. Skoro čitav svijet demonstrira solidarnost s Ukrajincima: u općoj skupštini UN-a je za rezoluciju kojom je osuđena ruska agresija glasala 141 zemlja, Rusiji su nametnute oštre međunarodne sankcije, a Europska unija najavila je da će ubrzano raditi na smanjenju ovisnosti o ruskim fosilnim energentima. Više čitajte ovdje.

8.3.2022: Propaganda bez kraja: Ne, Zelenski nije pobjegao iz Ukrajine (Raskrinkavanje.me)
Od trenutka napada Rusije na Ukrajinu 24. februara krenula je propaganda diskreditacije ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog na društvenim mrežama i u medijima koji podržavaju politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina. U cilju diskreditacije Zelenskog skoro svakodnevno se plasira lažna vijest da je pobjegao iz Ukrajine. Takve vijesti dolaze čak i od najviših ruskih zvaničnika. Detaljnije na linku.

8.3.2022: CNN nije predstavio eksploziju iz 2015. godine kao snimak bombardovanja Ukrajine (Raskrinkavanje.ba)
Društvenim mrežama uveliko kruže tvrdnje da “zapadni mediji obmanjuju javnost” o ratu u Ukrajini. Sada se tvrdi da je CNN prikazao eksploziju iz 2015. godine kao snimak aktuelnih dešavanja. Detaljnije čitajte na linku

8.3.2022: Izvrtanje činjenica: Ukrajina ne sprječava evakuaciju građana (Raskrinkavanje.me)
Rat u Ukrajini glavna je svjetska tema, ne samo zbog toga što je u pitanju rat na prostoru Evrope, već i zbog činjenice da se dešava u vrijeme kada su mediji i društvene mreže na vrhuncu dijeljenja dezinformacija. Takva situacija dovodi i do toga da je izvrtanje činjenica postalo loš standard. Detaljnije na linku.

8.3.2022: Nema dokaza da je ukrajinska vojska koristila bombe sa bijelim fosforom (Raskrinkavanje.ba)
Pojedini mediji izvijestili su da je rusko Ministarstvo odbrane reklo da je ukrajinska vojska u predgrađu Kijeva upotrijebila zabranjenu municiju punjenu bijelim fosforom. Za ove tvrdnje ne postoje nikakvi dokazi i nije ih objavio nijedan nezavisni izvor. Detaljnije na linku.  

8.3.2022: Zloupotreba fotografije: Ukrajinski vojnici nisu držali civile kao štit (Raskrinkavanje.me)
Neke od slika koje ilustruju tragičnu sudbinu ukrajinskog naroda, vrlo brzo su postale viralne na internetu, a kako to obično biva u takvim situacijama, pojedini korisnici društvenih mreža zloupotrebili su iste kako bi plasirali razne neistine i dezinformacije. Detaljnije na linku

8.3.2022: Reciklirani narativi o biološkom oružju u Ukrajini (Raskrinkavanje.me)
Ruska propagandna mašinerija svakodnevno plasira značajan broj dezinformacija, koje su uglavnom okrenute protiv Ukrajine, zemlje u kojoj ratuje, ali i zapada. Pored novih, tu su neke reciklirane, jer pretpostavlja se, odgovaraju datom trenutku. Tako je iz ruskog ministarstva odbrane objavljeno da se u Ukrajini razvijalo biološko oružje. Pročitajte detalje na linku

7.3.2022: Nema dokaza da “Duh Kijeva” postoji (Faktograf.hr, Raskrinkavanje.me)
Prvi dan ruske invazije na Ukrajinu ukrajinske vlasti pohvalile su se obaranjem pet neprijateljskih aviona, nakon čega je internetom počela kružiti teorija o “Duhu Kijeva”, neustrašivom borbenom pilotu koji štiti nebo iznad ukrajinske metropole. Iako nema dokaza o njegovom postojanju, anonimni pilot postao je junak. Više čitajte ovdje

Ovom temom bavio se i portal Raskrinkavanje.me, njihovu analizu pročitajte na linku.

7.3.2022: Projekcija kukastog krsta u Kijevu starija je od Ukrajinsko-Ruskog sukoba (Raskrinkavanje.me)
Denacifikacija Ukrajine, pojam je koji je plasirala Rusija, odnosno njen predsjednik Vladimir Putin. U skladu sa tim narativom društvenim mrežama se šire dezinformacije koje za cilj imaju ukrajinske vlasti i Ukrajince predstaviti kao naciste. Jedna od takvih objava je i video zapis iz ukrajinskog tržnog centra, u kojem se, na stepenicama tržnog centra, vidi nacistička zastava sa svastikom. Međutim, video datira iz 2019.godine, a detaljnije pročitajte na linku.

7.3.2022: BiH ima stav o situaciji u Ukrajini (Istinomjer.ba)
Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ustvrdio je nedavno da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u svijetu koja nema stav u vezi s agresijom Rusije na Ukrajinu. Generalna skupština UN-a podržala je 2.3.2022. godine Rezoluciju kojom se osuđuje agresija Rusije, a među 141 zemljom koje su osudile napad našle su se i Bosna i Hercegovina i Srbija. Protiv Rezolucije glasalo je pet zemalja, 35 ih je bilo suzdržano, a njih 12 nije se izjasnilo. Više o ovoj temi čitajte na linku.

7.3.2022: Manipulacije sa Tvitera nisu propaganda zapada (Raskrinkavanje.me)
Rusku agresiju na Ukrajinu prati propaganda na društvenim mrežama čiji je cilj da se čitaoci uvjere da zapadni mediji šalju lažnu sliku o dešavanjima u Ukrajini, odnosno, da šire lažne vijesti na račun Rusije. Za tu dezinformativnu kampanju iskorišćeni su i glumci iz Srbije. Nakon što smo objavili da je glumac Nenad Okanović  lažno predstavljen kao ukrajinski vojnik koji je digao u vazduh most i sebe, u novoj objavi na Fejsbuku “glavna uloga” ovog puta je pripala poznatom srpskom glumcu i producentu Draganu Bjelogrliću. Detaljnije na linku.

7.3.2022: Kako oni koji šire neistine “provjeravaju informacije” (Raskrinkavanje.me)
U danima kada se širi ogromna količina lažnih vijesti, dezinformacija i teorija zavjere oko rata u Ukrajini, velika je odgovornost na mejnstrim medijima, koji moraju dobro da provjere autentičnost snimaka i fotografija sa ratnog područja. Dodatan problem prave dezinformatori koji su se dosjetili da na reciklirane, odnosno, stare fotografije lijepe logoe medija, koje krive za dezinformisanje. U tom vrtlogu laži, put do istine postaje sve teži. Detaljnije na linku.

7.3.2022: Putin nije prijetio održavanju SP u Kataru (Raskrinkavanje.me)
Samo četiri dana nakon vojnog napada na Ukrajinu, Rusija se suočila sa kaznom od strane svjetske fudbalske federacije FIFA-e i krovne kuće evropskog fudbala UEFA-e, koje su odlučile da izbace rusku reprezentaciju i sve ruske timove iz takmičenja pod njihovim okriljem. Ono što je svakako najupečatljivije u toj odluci jeste izbacivanje fudbalske reprezentacije iz plej ofa za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo, koje se održava u Kataru. Ovakva odluka očekivano je naišla na negodovanje kod ljudi koji zdušno podržavaju Rusiju i Vladimira Putina, pa su tako pojedini zaljubljenici u lik i dijelo ruskog predsjednika na društvenim mrežama počeli dijeliti navodni citat u kojem Putin govori da SP u Kataru neće biti, ako na njemu ne bude Rusije. Detaljnije na linku.

7.3.2022: “Ruski blindirani avion“ – manipulacija video igricom (Raskrinkavanje.me)
Svakodnevno svjedočimo velikom broju dezinformacija i lažnih vijesti „ispletenih“ oko aktuelnih dešavanja u vezi sa invazijom Rusije na Ukrajinu. Veliki udio takvih vijesti čine objave koje se odnose na fotografije i video snimke koji su navodno zabilježeni u Ukrajini i koji prikazuju razmjere sukoba, urušene građevine, povrijeđene civile… No, problem je što su neki od njih nastali čak decenijama ranije ili su zabilježeni u drugim zemljama, a pojedini sadržaj čak nije ni realan. Detaljnije na linku.

7.3.2022: Lažne vesti o lažnim vestima: Fabrikovanje nepostojećih CNN naloga (Raskrikavanje.rs) 
Prethodnih dana novinarke Raskrikavanja su na Tviteru uočile dve tvrdnje da je američki televizijski kanal CNN, jednom na svom Tviter nalogu, a jednom na sajtu, objavio dve lažne vesti u vezi sa ratom u Ukrajini. U jednom tvitu CNN je navodno podmetnuo sliku oronulih zidina hotela u Zvonačkoj banji navodeći da se radi o srušenom objektu u Ukrajini, dok je u drugom slučaju ovaj američki medij u istom kontekstu na svom sajtu „objavio“ fotografije NATO bombardovanja Beograda. Ništa od ovoga nije tačno i radi se o fotomontažama. Raskrikavanje vam daje i nekoliko saveta kako da ih prepoznate. Više pročitajte ovde. 

7.3.2022: Tko je kriv za poskupljenje plina u Europi? (Faktograf.hr)
Facebookom se širi isječak iz Putinove press konferencije uz tvrdnju da je Njemačka, a ne  Rusija kriva za rast cijene plina u Europi. To nije točno. Na cijenu plina utjecali su razni faktori, a o tome čitajte ovdje.

7.3.2022: Ovaj stari snimak ne prikazuje ruske tenkove u Ukrajini (Raskrinkavanje.ba)
Snimak iz augusta 2021. sa proslave 30 godina nezavisnosti Ukrajine dijeli se uz netačne tvrdnje o tome da prikazuje ruske tenkove u ovoj zemlji. Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

7.3.2022: Ukrajinski nacionalisti nisu “zarobili dvadesetak vozila OEBS-a” (Raskrinkavanje.ba)
Pojedini portali objavili su tvrdnju da su “ukrajinski nacionalisti” navodno zarobili vozila misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Ukrajini. OEBS je ove navode demantovao. Detalje pročitajte u analizi na linku.

5.3.2022: Ne postoji “kontraofanziva” Rusije u Ukrajini (Raskrinkavanje.ba)
Pojedini mediji u svojim člancima rusku invaziju na Ukrajinu opisuju kao “kontraofanzivu”. Takve tvrdnje nemaju utemeljene u činjenicama i predstavljaju još jedan primjer narativa u kojem se ruska vojska nastoji prikazati kao “oslobodilačka”, a ciljevi invazije prikazati kao “specijalna operacija pomoći Donbasu”. Detaljnije pročitajte na linku.

4.3.2022: Nakon ruske invazije, pokrenuta i istraga o mogućim ratnim zločinima (Faktograf.hr)
Bez obzira na to što danima traje ruska invazija na Ukrajinu i što o tome domaći i strani mediji izvještavaju iz sata u sat, među hrvatskim korisnicima Facebooka još postoje oni koje ne vjeruju da se taj rat uopće vodi te da ima žrtava, već sve pripisuju medijskoj propagandi i, kako navode, lažima koje se šire na iste načine kao one o koroni. Čak i u slučaju da se informacije o stanju u Ukrajini ne traže u mainstream medijima, postoji sasvim dovoljno dokaza da se u Ukrajini vodi rat i da u tom ratu ima žrtava. Više o tome čitajte ovdje.

4.3.2022: Crna Gora protjerala ruskog diplomatu a ne ambasadora (Raskrinkavanje.me)
Ruska vojna agresija koja je nedavno izazvala rat u Ukrajini, potez je koji je naišao na osudu od strane velikog broja svjetskih zemalja. Jedna od država koja je osudila ruski napad je i Crna Gora, koja je svoje diplomatske aktivnosti prilagodila Evropskoj uniji. Međutim, mediji su i ovo iskoristili kao povod za dezinformacije i pisali kako je Crna Gora protjerala iz zemlje ruskog ambasadora. Detaljnije na linku.

4.3.2022: Snimak navodnog mučenja i ubistva nije nastao trećeg dana rata u Ukrajini (Raskrinkavanje.ba)
Videozapis za koji se tvrdi da prikazuje bataljon ukrajinske vojske Azov kako brutalno ubija Rusa objavljen je na jednom portalu uz tvrdnju da je nastao prošle sedmice, nakon napada Rusije na Ukrajinu. Snimak je, ipak, nastao prije sedam godina, a potvrde njegove autentičnosti nema. Detaljnije na linku.

4.3.2022: Fotografija povrijeđene žene nije nastala 2018. (Raskrinkavanje.ba)
Fotografija žene povrijeđene 24.2.2022. u ruskom vazdušnom napadu na ukrajinski grad Čugujiv dijeli se na društvenim mrežama uz netačnu tvrdnju da je nastala 2018. godine. Istu tvrdnju objavilo je i nekoliko medija u Bosni i Hercegovini. Detalje pročitajte u analizi na linku.

4.3.2022: Ukrajina je nezavisna i priznata, kao i njene granice (Raskrinkavanje.me)
Dok od prošle sedmice bukti rat u Ukrajini, paralelno se ratuje i lažnim informacijama u medijima i na društvenim mrežama. Jedan od primjera je i lažna vijest koju su objavili pojedini mediji tvrdeći da Ukrajina nema državne granice i da zapravo – ne postoji. Detaljnije čitajte na linku.

4.3.2022: Ruski blindirani avion je samo još jedan snimak iz igrice (Raskrinkavanje.ba)
Snimci videoigrice Arma 3 od početka invazije Rusije na Ukrajinu predstavljaju se kao scene stvarnih ratnih dešavanja. Detaljnije pročitajte ovdje.

4.3.2022: Viralni video ne prikazuje ukrajinske vojnike koji plešu sa svojim ruskim napadačima (Raskrinkavanje.ba)
Videosnimak rasplesanih vojnika se dijeli na društvenim mrežama uz netačnu tvrdnju da je riječ o ruskim i ukrajinskim vojnicima koji plešu zajedno. Detaljnije na linku.

4.3.2022: Bivša mis Ukrajine ne učestvuje u ratu protiv Rusije (Raskrinkavanje.me)
Od trenutka kada je u Ukrajini izbio rat između oružanih snaga te zemlje i ruske vojske, svakodnevno svjedočimo brojnim nevjerovatnim prizorima, kako na terenu – tako i na društvenim mrežama. Dezinformatori su uspjeli da stignu i do najljepše žene – mis Ukrajine i da iskonstruišu priču oko nje. Pojedini mediji su, slučajno ili namjerno, zloupotrijebili Instagram objavu bivše mis Ukrajine Anastasije Lene, kako bi ustvrdili da je ona zajedno sa ukrajinskim vojnicima i dobrovoljcima krenula u rat. Detaljnije na linku.

3.3.2022: Fotografija ranjene Ukrajinke aktuelna, nije iz 2018. (Raskrinkavanje.me)
Sukob ukrajinske i ruske vojske koji traje više od nedjelju, doveo je do toga da iz minuta u minut bivamo zatrpani brojnim informacijama koje stižu sa ratom zahvaćenog područja. Iako cijeli svijet pomno prati dešavanja u Ukrajini, činjenica je da do svakog pojedinca svakodnevno stižu i lažne informacije o ovoj temi. Tako je i portal In4s objavio da je fotografija ranjene Ukrajinke zapravo „zapadna propaganda“ i da fotografija datira iz 2018. Godine. U pitanju je lažna vijest, a detaljnije čitajte na linku.

3.3.2022: Šminkanje za seriju nije “šminkanje za rat” (Raskrinkavanje.me)
Od kada je Ruska federacija prošle sedmice napala Ukrajinu, društvenim mrežama dijele se brojne fotografije i video snimci od kojih su neki istiniti, a neki lažni. U jednoj od tih objava na Fejsbuku prikazan je video snimak na kome se vidi šminkerka koja lažnom krvlju šminka mladića i djevojku. Objavu prati opis “za lažne medije” i njome se zapravo želi ukazati da mediji, koji kritikuju invaziju Ruske federacije na Ukrajinu, čitaocima  fabrikuju lažne informacije, odnosno koriste “šminkanje” o civilnim žrtvama u Ukrajini. O čemu se zapravo radi, pročitajte na linku.

3.3.2022: Savjet ne šalje, niti može slati vojsku Crne Gore u Ukrajinu (Raskrinkavanje.me)
Podgrijavanje tenzija u ionako nestabilnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i cijeloj Evropi, samo može da nanese veliku štetu našem društvu. Stvaranje panike se lako postiže objavljivanjem lažnih vijesti i dezinformacija, i to u trenutku dok se na ulicama održavaju protesti političkih partija i nekih drugih organizacija. Stvar je još teža ako neko u jednačini pominje vojsku. Mediji su dezinformisali javnost da Crna Gora šalje 120 vojnika u Ukrajinu. Detaljnije na linku.

3.3.2022: Ruska medijska propaganda pravdana francuskim državljanstvom (Raskrinkavanje.me)
Rat Ukrajine i Rusije koji je prethodnih sedam dana glavna tema svih medija, uveliko se vodi i na društvenim mrežama i tradicionalnim novinarskim kanalima. Medijska propaganda znači da – jedni podržavaju proruske stavove, drugi ukrajinske, pa je sve teže prepoznati istinu u sadržaju koji se plasira. Novinari, kao glavni prenosioci informacija, imaju veliku odgovornost za ono što prenose javnosti. Ipak, čini se da pojedini nisu svjesni uloge koje im je povjerena. To je pokazao i slučaj “francuske”novinarke  Christelle Néant, koju su proruski mediji pokušali da predstave kao nepristrasnog svjedoka rusko – ukrajinskog rata. Detaljnije na linku.

3.3.2022: Popularna stranica sa sadržajem za odrasle nije blokirala korisnike/ce iz Rusije (Raskrinkavanje.ba)
Informacija da je PornHub zabranio pristup korisnicima/ama iz Rusije netačna je, ali se ova “zabrana” i dalje interpretira kao neozbiljna sankcija protiv Rusije. Detaljnije na linku.

3.3.2022. Viralne fotografije Vitalija Klička u vojnoj uniformi nastale su 2021. godine (Raskrinkavanje.ba)
Nakon što je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao da će ostati u Ukrajini da se bori u ratu između Rusije i ove zemlje, fotografije na kojima pozira u uniformi počele su se objavljivati na društvenim mrežama i u medijima. Ipak, one su nastale prošle godine. Detaljenije pročitajte ovdje.

3.3.2022: CNN nije objavio da je “isti novinar poginuo i u Kabulu i u Ukrajini” (Raskrinkavanje.ba)
Društvenim mrežama dijele se tvrdnje o tome da je CNN na Twitter profilima dvaput objavio da je isti novinar ubijen prvo u Kabulu, a potom u Ukrajini. U pitanju su lažni profili, a CNN ovo nikada nije objavio. Detaljnije na linku.

3.3.2022.: Videosnimak “hrabre djevojčice iz Ukrajine” nastao je u Palestini (Raskrinkavanje.ba)
Videosnimak za koji se tvrdi da prikazuje djevojčicu iz Ukrajine koja se suprotstavila vojniku iz Rusije je, zapravo, nastao 2012. godine u Palestini. Detaljnije na linku.

3.3.2022: Ista laž, samo bez etiketiranja LGBT vojnika (Raskrinkavanje.me)
Neke dezinformacije nalaze način da prežive na internetu bez obzira na to koliko puta se demantuju i označe kao neistine. Jedna od njih je i da Crna Gora šalje vojnike u Ukrajinu. Ipak, Crna Gora niti je poslala, a još uvijek nije sigurno ni da će poslati vojnike u Ukrajinu. Štaviše, u Crnoj Gori to pitanje nije došlo na dnevni red Savjeta za odbranu i bezbjednost, niti parlamenta koji o tome treba da odluči. Detaljnije na linku.

3.3.2022: Bizarne tvrdnje: Zelenski nije pobjegao iz Ukrajine prerušen u ženu (Raskrinkavanje.me)
Invazija Rusije na Ukrajinu traje već duže od nedjelju dana. I dok Rusija svoje akcije u toj zemlji naziva “specijalnom operacijom” uporedo se u medijima i na društvenim mrežama vodi “specijalni rat”, pri čemu dezinformatori ne biraju sredstva u širenju lažnih vijesti. Pojedini portali sa našeg govornog područja, kao i korisnici društvenih mreža pozivajući se na “diplomatske” i “dobro obaviještene izvore” u nekoliko navrata plasirali su lažne vijesti da je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski napustio zemlju, a sada je, vjerovali ili ne, objavljena informacija da je Zelenski državnu granicu prešao prerušen u ženu. Detaljnije na linku.

2.3.2022: U strahu od radioaktivnog zračenja, građani ne bi smjeli jod uzimati po svom nahođenju (Faktograf.hr)
Prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova nuklearnim ratom razlog su što se u Hrvatskoj zadnjih dana u apotekama traži jod kao prevencija od obolijevanja od radijacije. Više pročitajte ovdje.

2.3.2022: Avalski toranj nije bio u bojama ruske zastave (Raskrinkavanje.me)
U mnogim zemljama svijeta ovih dana osvitale su zastave Ukrajine u znak podrške narodu i nezavisnoj zemlji koju je napala susjedna Rusija. Ipak, ima i onih koji podržavaju zvaničnu Moskvu i njenog lidera, Vladimira Putina, što smo mogli vidjeti i u Crnoj Gori. U tom ogromnom protoku informacija, bilo je i dezinformacija i lažnih vijesti. Ovog puta u fokusu je bio čuveni beogradski monument – Avalski toranj. Detaljnije na linku.

2.3.2022: Ratna propaganda: Birmingem završio u Ukrajini (Raskrinkavanje.me)
Užasne scene sukoba u Ukrajini nižu se svakog dana, a dezinformatori se ne libe da koriste maštu kako bi se svrstali na jednu stranu. Ratna propaganda je već u pogonu i tako dolazi do povezivanja nepovezivih stvari. Kako su dezinformatori filmski set iz Birmingema smjestili u Ukrajinu, pročitajte na linku.

2.3.2022: Od šale do laži: Okanović postao ukrajinski “heroj” (Raskrinkavanje.me)
Nenad Okanović jeste popularan glumac, ali posljednjih dana je sigurno u žiži javnosti i to ne samo u Srbiji i to ne svojom voljom. Povod: aktuelnu situaciju u vezi sa invazijom Ruske federacije na Ukrajinu svakodnevno prati veliki broj dezinformacija i lažnih vijesti, bilo da su kreirane u medijima ili na društvenim mrežama. To je i slučaj sa objavom koja se munjevito širi internetom, a u kojoj je Okanović predstavljen kao ukrajinski vojnik koji je digao u vazduh most i sebe. Detaljnije na linku.

2.3. 2022: Zelenski kao nacista: dokazni materijal iz Fotošopa (fakenews.rs)
FakeNews Tragač analizirao je nekoliko sadržaja o ratu u Ukrajini po prijavi čitalaca, uključujući i foto-montažu na kojoj je Zelenski prikazan kako drži dres s kukastim krstom. Originalna fotografija potiče sa Instagram naloga predsednika Ukrajine: on na njoj drži dres fudbalske reprezentacije Ukrajine sa svojim prezimenom i brojem 95. Detaljnije u analizi na linku.

O ovome je pisao i portal Raskrinkavanje iz Bosne i Hercegovine u analizi koju možete pročitati na linku.

2.3.2022.: Nema potvrde o postojanju pilota Duh Kijeva, ali snimak koji ga navodno prikazuje nije autentičan (Raskrinkavanje.ba)
Još uvijek ne postoji nezavisna potvrda da li je pilot koji je navodno oborio nekoliko ruskih letjelica, nazvan Duh Kijeva, stvaran. Ipak, jedan od snimaka za koji se tvrdi da ga prikazuje nije autentičan. Detaljnije u analizi na linku.

2.3.2022.: CNN nije obrisao granicu između Srbije i Kosova (Raskrinkavanje.ba)
Na društvenim mrežama i u pojedinim medijima pojavile su se netačne tvrdnje da je CNN “obrisao” granicu između Srbije i Kosova ili da za ovu televiziju “Kosovo pripada Srbiji”. Detaljnije u analizi na linku.

2. 3. 2022: Britanci nahvalili politiku Srbije u ukrajinskoj krizi, ali samo u Srpskom telegrafu (Raskrikavanje.rs) 
Iz autorskog teksta britanske ambasadorke u Srbiji o ukrajinskoj krizi za dnevni list Nova, tabloid Srpski telegraf uzeo je samo citate koji idu u prilog Aleksandru Vučiću. Kažu, Britanija je „nahvalila” Vučićevu izbalansiranu politiku prema ukrajinskoj krizi. U tekstu međutim, izostavljaju citate ambasadorke u kojima jasno poziva Srbiju da se pridruži sankcijama protiv Rusije. Detaljnije na linku

2.3.2022: Lančanim porukama na Viberu bespotrebno se širi strah od radijacije (fakenews.rs)
U lančanim porukama koje se dele putem aplikacije Viber navodi se da je zbog havarije u Černobilju radijacija izuzetno visoka: „U Kijevu je noćas bilo 0.50. Danas ko zna koliko. BG je danas oko 0.15. Atomska bomba je oko 0.12”. Nadležne institucije u Srbiji i Ukrajini navode da je nivo radijacije uobičajen, što je za FakeNews Tragač potvrdio i redovni profesor na Katedri za nuklearnu fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Ištvan Bikit. Detaljnije u analizi na linku.

2.3. 2022: Ne, ukrajinski vojnik nije čestitao Dan nezavisnosti BiH pre napada na ruska oklopna vozila (fakenews.rs)
Nekoliko hiljada ljudi pogledalo je viralni snimak na Tviteru u čijem se opisu navodi da je pilot ukrajinske vojske pre „delovanja po ruskoj oklopnoj koloni čestitao Bosancima i Hercegovcima Dan nezavisnosti”. Video-snimak se u medijima i na mrežama deli već šest godina, a na njemu se ne nalazi ukrajinski, već turski pilot. Detaljnije u analizi FakeNews Tragača.

1.3. 2022: Kamiondžije na ukrajinskoj granici demantuju Informer: Niko nam ne preti
Tabloid Informer objavio je u današnjem štampanom izdanju da su kamiondžije iz Srbije zarobljene duž ukrajinske granice i da ih tamo „ukrajinski neonacisti ih napadaju za špijunažu“, psuju ih i prete im da će „završiti kao Rusi“. Jedan od vozača koji je dao izjavu za Informer, Boban Pejić, jutros se sa još jednim kolegom uključio u jutarnji program TV Nova S i rekao da takvih problema nemaju. Naveli su da ovaj tabloid takvim pisanjem pokušava da im „odseče glavu“ u ionako rizičnoj i tenzičnoj situaciji. Detaljnije u analizi Raskrikavanja. 

28.2.2022: NATO nije rekao da neće braniti Ukrajinu (raskrinkavanje.me)
Na jednom portalu pojavio se tekst sa manipulativnim naslovom u kojem se tvrdi da je NATO izričito rekao da neće bratniti Ukrajinu. Međutim, zapadni čelnici nisu ostavili Ukrajinu na cjedilu, kako se navodi u tekstu, već su, kada je riječ o pomoći, odlučili za različite vrste podrške, iako ne kroz vojnu intervenciju. Detaljnije u analizi na linku.

28.2.2022:  Ruska zastava u Harkovu: Fotografija je iz 2014. (Raskrinkavanje.me)
Jedna od obmanjujućih fotografija je podijeljena u objavi na Fejsbuku na kojoj je prikazana slika postavljanja ruske zastave na administrativnoj zgradi lokalne vlasti u ukrajinskom gradu Harkovu. Fotografija je vjerodostojna, ali je u pitanju lažna vijest zašto što je riječ o događaju iz 2014. godine i nema veze sa sadašnjim dešavanjima u Ukrajini, odnosno Harkovu. Detaljnije na linku.

28. 2. 2022: Ruska vojska nije očistila vazdušni prostor Ukrajine (Raskrinkavanje.me)
U Ukrajini je Parlament još u srijedu veče, 23. februara proglasio vanredno stanje u državi, samo nekoliko sati prije nego što je zvanična Moskva odlučila da napadne tu zemlju. To je svakako uticalo na brojne situacije i kretanja, a svakako, na one i na nebu. Ipak, dezinformatori su to iskoristi i okrenuli priču u korist Rusije, a glavna tema je ruska vojska. Detaljnije na linku.

28. 2. 2022: Zelenski bio u obilasku vojske a ne u borbi (Raskrinkavanje.me)
Od trenutka kada je 24. februara u zoru predsjednik Rusije Vladimir Putin svojoj armiji naredio vojnu operaciju u Ukrajini, oči cijelog svijeta uprte su u ratno stanje koje je tada započelo. U jednoj od brojnih objava vezane za rat u Ukrajini, podijeljena je fotografija predsjednika te zemlje, Vladimira Zelenskog, kojom se aludira na to da se prvi čovjek Ukrajine pridružio pripadnicima oružanih snaga kako bi zajedno ratovali protiv ruske vojske. Detaljnije na linku.

28. 2. 2022: Fotografija koja kruži ne prikazuje ni igrače ni navijače fudbalskog kluba Dinamo Kijev (Raskrinkavanje.ba)
Na društvenim mrežama i portalima dijeli se fotografija za koju se tvrdi da prikazuje fudbalere Dinamo Kijeva, naoružane i u uniformi, koji su “zadužili ratnu opremu za odbranu svoje zemlje”. Neki su naveli da fotografija prikazuje navijače ovog kluba. Ipak, nijedna od ovih tvrdnji nije tačna, a detalje čitajte na linku ovdje.

28. 2. 2022: Nije tačno da se Macron ne zalaže za sankcije Rusiji (Raskrinkavanje.ba)
Sputnik je godine objavio članak u kojem se tvrdi da se francuski predsjednik Emmanuel Macron zalaže za dijalog sa Rusijom, dok se drugi lideri u EU zalažu za sankcije. Ipak, Macron je pozivao na sankcije protiv Rusije u više navrata, a detalje čitajte u analizi na ovom linku.

28. 2. 2022: Njemački Covid dezinformator širi teoriju zavjere o ratu u Ukrajini (Faktograf.hr)
Njemački odvjetnik Reiner Fuellmich netočno tvrdi da je rat u Ukrajini novi projekt iste globalne elite koja stoji iza pandemije Covida-19. Više pročitajte ovdje.

28. 2. 2022: Da, Zelenski je plesao u štiklama – bio je zabavljač više od 20 godina (Faktograf.hr)
Portal Logično izvukao je arhivske snimke iz zabavljačke karijere ukrajinskog predsjednika te ih koristi da bi mu imputirali nemoral i nesposobnost. Više pročitajte ovdje.

28. 2. 2022: Nije točno da u Ukrajini nema civilnih žrtava (Faktograf.hr)
Proruski portal Logično tvrdi da u medijima nema fotografija civilnih žrtava rata u Ukrajini jer takvih žrtava ni nema. To nije točno. Više pročitajte ovdje.

28. 2. 2022: Fotografija povređene žene je autentična, nema veze sa eksplozijom plina iz 2018. (Raskrikavanje.rs)
Na društvenim mrežama u regionu pojavilo se više tvrdnji da fotografija povređene žene iz Ukrajine nije autentična, već da je u pitanju žena povređena u eksploziji plinske boce 2018. Ipak, to se pokazalo kao neistina. Više pročitajte ovde. 

28.2.2022: Putin nije “priznao genocid” u BiH (Raskrinkavanje.ba)
Desetine bh. medija objavilo je da ruski predsjednik Vladimir Putin priznao genocid u Bosni i Hercegovini 21.2.2022. godine. Ipak, Putin nije spomenuo BiH ni u jednom od svojih obraćanja tog dana. Detaljnije na linku.

28. 2. 2022: Ljudi nasedaju na scene iz serija i snimke iz Palestine, misle da su nastali u Ukrajini (Raskrikavanje.rs)
Ruski napad na Ukrajinu praćen je velikim brojem dezinformacija i manipulacija na društvenim mrežama. Neke za cilj imaju širenje propagande, neke sakupljanje klikova i pratilaca, ali za mnoge tvrdnje nije moguće na prvi pogled shvatiti da su u pitanju laži.Više pročitajte ovde.

28.2.2022: Rat u Ukrajini služi kao inspiracija za nove QAnon dezinformacije (Faktograf.hr)
Članovi QAnon zajednice s ovih područja aktivirali su se u širenju ruske propagande na društvenim mrežama. Više pročitajte ovdje.

28.2.2022: Ravnozemljaš Elvis Duspara na Facebooku širi netočne tvrdnje o ratu u Ukrajini (Faktograf.hr)
Poznati pobornik teorije zavjere o “ravnoj Zemlji” Elvis Duspara na Facebooku opravdava rusku invaziju koristeći pritom činjenično netočne tvrdnje. Više pročitajte ovdje.

28.2.2022: Ne, Otto von Bismarck nije rekao da Ukrajinu treba odvojiti od Rusije (Faktograf.hr)
Na Facebooku se dijeli citat o Ukrajini i Rusiji koji se netočno pripisuje njemačkom “željeznom kancelaru” iz 19. stoljeća Ottu von Bismarcku. Citat bi trebao služiti kao argumentacija za tvrdnju da su zapadne zemlje oduvijek pokušavale “raskomadati” Rusiju tako da se od nje odvoji Ukrajina. Više pročitajte ovdje.

25. 2. 2022. Ovo nije eksplozija u Ukrajini, video je star sedam godina (Raskrikavanje.rs) 
Snimak velike eksplozije pojavio se na Tviter nalogu Russia Ukraine Conflict tekst „Velika eksplozija u Kijevu, pre nekoliko minuta“ kao i „200 ubijenih u Kijevu u eksploziji, od strane Rusije“. Međutim, nimak je napravljen 2015. godine u lučkom gradu Tijandžin u Kini, prilikom eksplozije hemikalija u jednom skladištu. Detaljnije na linku.

25. 2. 2022.  „Genijalni ulazak“ Rusa u Kijev je kršenje Ženevske konvencije (Raskrikavanje.rs)
„RUSI NA GENIJALAN NAČIN UŠLI U KIJEV! Presvukli se u ukrajinske uniforme, a onda krenuli u juriš“, oduševljeno piše portal Srbijadanas.com. Ipak, ono što Srbija Danas smatra „genijalnim“, zapravo je kršenje Ženevske konvencije kojom su definisana pravila ratovanja.

25.2.2022: Viralni snimak obaranja aviona iznad Kijeva potiče iz videoigre (Raskrinkavanje.ba)
Na Facebooku je viralan snimak koji navodno prikazuje obaranje ruskog vojnog aviona iznad Kijeva. Snimak, zapravo, potiče iz videoigre. Više pročitajte u analizi ovdje.

25.2.2022: Stara fotografija manipulativno predstavljena kao molitva za mir u Ukrajini (Raskrinkavanje.ba)
Na internetu se dijeli i fotografija za koju se navodi da prikazuje hrišćane u Ukrajini koji se mole za mir, odnosno za svoju zemlju koja je “u ratnoj opasnosti”. Fotografija je nastala 2019. godine i ne odnosi se na aktuelni sukob u Ukrajini. Detalje o ovoj temi saznajte ovdje.

25.2.2022: Nije tačno da se Zelenski trenutno nalazi van zemlje (Raskrinkavanje.ba, Raskrinkavanje.me)
Pojedini portali objavili su da je predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenski napustio Ukrajinu. On je, ipak, u govoru u večernjim satima 24.2.2022. opovrgao ovu tvrdnju. Detalje pročitajte u analizi portal raskrinkavanje.ba na linku

Ista netačna tvrdna proširila se i u ostatku regije, a o tome je pisao i portal Raskrinkavanje iz Crne Gore u analizi na ovom linku.

25.2.2022: Stari video s TikToka predstavljen kao “eksplozije u Mariupolu” (Raskrinkavanje.ba)
Na društvenim mrežama kruži snimak za koji korisnici/e netačno tvrde da prikazuje noćne eksplozije u ukrajinskom gradu Mariupolj. Snimak je, ipak, ne društvenoj mreži TikTok objavljen i prije početka otvorenog ratnog sukoba između Ukrajine i Rusije. Opširnije čitajte u analizi ovdje.

25.2.2022: Bh. zvaničnici/e: Od jasnih osuda agresije na Ukrajinu do otvorene podrške Rusiji (Istinomjer.ba)
Invazija Rusije na Ukrajinu izazvala je brojne osude svjetskih zemalja, ali od početka ruske agresije, iz Bosne i Hercegovine se nije mogao čuti jedinstven stav. Dok su pojedini bosanskohercegovački političari/ke, uglavnom iz Federacije BiH, osudili agresiju Rusije, političari/ke iz Republike Srpske zauzeli su neutralan stav ili su podržavali Rusiju. Više o ovoj temi pročitajte na linku.

25.2.2022: Stari videosnimak predstavljen kao snimak slijetanja ruskih jedinica u Ukrajinu (Raskrinkavanje.ba)
Na društvenim mrežama i u člancima nekoliko portala dijeli se i videosnimak za koji se tvrdi da prikazuje slijetanje ruskih padobranaca u Ukrajinu. U pitanju je videosnimak iz 2018. godine. Detalje pročitajte u analizi na linku.

25.2.2022: Rusi nisu podigli zastavu na Skupštini u Kijevu, niti su osvojili glavni grad (Raskrinkavanje.ba)
Na društvenim mrežama viralan je videosnimak koji prikazuje četiri osobe koje kače zastavu Rusije na vrhu neke zgrade. Snimak se dijeli uz tvrdnju da je riječ o zgradi “Skupštine Ukrajine” te da su “Rusi osvojili Kijev”. Ništa od toga nije tačno. Više o ovoj temi pročitajte u analizi ovdje.

25.2.2022: Nije točno da je ruska invazija morala biti izvedena da bi se spriječio nadolazeći “pokolj” na istoku Ukrajine (Faktograf.hr)

Portalno Logično rusku invaziju na Ukrajinu prikazuje kao jedini mogući izbor da se “spriječi pokolj” od strane “pronacističkih snaga” nad “narodom Donbasa i Luganska”. Međutim, ruska akcija nije se koncentrirala isključivo na vojne ciljeve. Portal Logično slijedi uobičajeni arsenal ruske propagande. Više pročitajte ovdje.

25.2.2022: Američka (ne)spremnost za ukrajinski kaos (Faktograf.hr)
Pred Bidenovom vladom je težak zadatak balansiranja između pružanja informacija američkim građanima koji još nisu zainteresirani za direktno uključenje u rat i komuniciranja prema europskim saveznicima i Ukrajini koji, pak, očekuju američko vodstvo u složenoj situaciji koja se mijenja iz sata u sat. Više pročitajte u analizi Velibora Mandića, Faktografovog dopisnika iz San Francisca.

24.2.2022: Ruski napad na Ukrajinu je invazija, a ne “oslobađanje od fašizma” (Faktograf.hr)
Ruska vojska pokrenula je invaziju na Ukrajinu. Ruski propagandisti tvrde da samo brane ruski narod od ukrajinskih fašista, a ove neutemeljene tvrdnje počele su se pojavljivati i u hrvatskom digitalnom prostoru. Više pročitajte ovdje.

24.2.2022: Lovrinčević: Energetska i poljoprivredna sigurnost postaju pitanja prvorazredne važnosti (Faktograf.hr)
Ruska agresija na Ukrajinu imat će dalekosežne ekonomske posljedice. Koliko će dodatno potaknuti ekonomsku krizu koja je već na djelu, ovisit će o tome koliko će dugo ruska agresija trajati. Neizvjesnost je ogromna, ističe Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta u Zagrebu i teško je uopće predviđati što će se događati. No, Hrvatska će glavni udar osjetiti kroz rast cijena energenata, poljoprivrednih proizvoda i svih ulaznih faktora koji utječu na cijenu poljoprivrednog proizvoda, ali i pojedinih vrsta metala. Više pročitajte u analizi.

24.2.2022: Grci ubijeni u Ukrajini nisu bili vojnici (Raskrinkavanje.ba, Fakenews.rs)
Niz portala u regionu izvijestio je da su u istočnoj Ukrajini ubijena dva grčka vojnika, dok su dvojica ranjena. Ipak, zvanični izvori ne navode da je riječ o vojnicima, već o civilima, odnosno  “Grcima iz dijaspore”. Opširnije pročitajte na linku. O ovoj dezinformaciji pisao je i FakeNews Tragač. Više pročitajte ovdje.

24. 02. 2022: Rusija tvrdi, Ukrajina demantuje: Čija su saopštenja o incidentu na ruskoj granici bitnija za domaće medije?  (Raskrinkavanje.ba)
Nekoliko dana prije početka otvorenog sukoba, ukupno 37 portala iz regije objavilo je da je Rusija optužila Ukrajinu za granatiranje ruske teritorije, kao i demanti Ukrajine koja negira odgovornost. Pojedini portali, njih 30, s druge strane, u potpunosti su izostavili demanti Ukrajine na ove optužbe i oslonili se samo na tvrdnje ruske obavještajne službe i novinske agencije. Kako su mediji u regionu izvještavali o ovoj temi pročitajte u analizi na linku.

23. 2. 2022. Tabloidi u Srbiji na strani Rusije u njenom sukobu sa Ukrajinom (Raskrikavanje.rs)
„Putin odlučio“, „Putin matirao Ukrajinu“, „Putin šokirao zapad, „Putin doneo slobodu Donbasu“ – na naslovnim stranama tabloida ruski predsednik je i ovih dana predstavljen kao lider čelične ruke koji se radikalnim, ali pravičnim merama suprotstavlja globalističkom Zapadu. Detaljnije na linku.

22. 02. 2022:  Rat koji počinje svakog dana: Kako mediji u regiji izvještavaju o tenzijama u Ukrajini (Raskrinkavanje.ba, Raskrinkavanje.me, Fakenews.rs)
U mjesecima prije stvarnog početka rata brojni regionalni mediji su u više navrata tvrdili da je rat “počeo”. U njemu, ukoliko pročitate naslove nekih medija, učestvuju ne samo Rusija i Ukrajina već i Sjedinjene Američke Države, NATO, ali i Crna Gora, i to sa „gej vojnicima“. Raskrinkavanje iz Crne Gore, Raskrinkavanje iz BiH i FakeNews Tragač iz Srbije, osvrnuli su se upravo na naslove u kojima se najavljivao i proglašavao rat, u danima kada on još uvijek nije počeo. Opširnije čitajte u analizi na ovom linku.